Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

När benet kapades började mitt liv

Böcker som jag yttrat mig omPosted by Torbjörn Ohlsson Mon, July 03, 2017 12:11:39

Att komma på sig själv med att skratta när jag läste om en tragisk olycka som kostade en ung kvinna sitt ena ben kändes nästan absurt. Det hände flera gånger när jag läste Sonia Elvståls utlämnande bok med titeln ”När benet kapades började mitt liv.”

Boken skulle också kunnat heta ”Mot alla odds” efter teveprogrammet, där Sonia och ytterligare nio personer med olika handicap under flera veckor kämpade sig igenom Nicaraguas djungel. En strapats som hon också beskriver i boken.

I övrigt får läsarna följa med på Sonias hittills unga livsresa. En överambitiös småbarnsmamma med heltidsarbete och ambitioner att fixa allt själv. Hon skulle göra allt perfekt och det andra, till exempel att resa och skaffa fjällhus, det skulle hon göra senare. När hon blev klar. Klar med vad?

Men livet ville annorlunda och den 15 maj 2009 förändrades allt. Hon på motorcykel och möte med en bil på samma sida vägen. Kollisionen blev kraftig.

Om tiden på sjukhuset berättar Sonia med stor galghumor och det är där många av mina skratt kom. Med härlig distans till sig själv berättar hon utlämnande om sina morfinhöga tankar om vården, om läkarna och om besökarna.

Sedan kommer hennes berättelse om vägen till ett nytt liv. Sonia tvingades välja vad som är viktigt och hur viktiga hennes barn och kamrater blev. Så småningom har en ny och harmonisk Sonia växt fram. Att hennes titel på boken ”När benet kapades så började mitt liv” stämmer, tvivlar jag inte en sekund på.

Jag rekommenderar verkligen boken. Den skänker många tankeställare om vad som är viktigt i livet och i tillvaron.

Hennes bok är grunden till de föreläsningar som hon gör runt om i landet. Jag hade stor behållning av att läsa den och hoppas att jag, vid tillfälle, får möjlighet att lyssna på en hel föreläsning med henne.  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post236

Stockholm städerna och resten

Böcker som jag yttrat mig omPosted by Torbjörn Ohlsson Tue, June 20, 2017 08:43:49

Arne Müllers bok, Stockholm, städerna och resten, borde finnas på samtliga politikers arbetsbord. Och inte bara finnas, den borde också läsas grundligt och med eftertanke. Det är en alldeles utmärkt sammanställning över hur den svenska regionalpolitiken har misslyckats.

Den inleds med fyra kapitel, där varje årtionde från sjuttiotalet fram till idag beskrivs. Från flyttlasspolitiken till de senaste årtiondets IT-bubblor och finansiella härdsmälta.

Mycket av innehållet kretsar omkring inlandet i norra Sverige, men inte allt. Det finns många områden även i södra halvan av landet som har samma strukturella problem och som finns beskrivna.

En av utgångspunkterna i hans resonemang är det koloniala förhållande som Norrland har i förhållande till södra Sverige och framförallt Stockholm. Han berör också tillväxtbegreppet som en hindrande faktor för en vettig regional balans. Ett begrepp som enbart bygger på en mätning av BNP och inget annat.

Han visar också på ett intressant sätt hur illa det kan gå när delar av en landsända i stort sett har dött. En bilfärd längs Kalixälven där byar som Jockfall, Ängesån, Lansjärv, Pålkem, Lakaträsk och Sandträsk passeras. Tidigare livaktiga byar som nu i stort sett helt dött.

Folkviljan
Men allt är inte nattsvart. Han pekar på goda exempel där folkviljan har besegrat centralt fattade beslut. Det har gällt Skatteverkets nedläggning av kontoret i Lycksele, den beslutade regionindelningen där jämtlänningarnas motstånd medförde att hela förslaget monterades ned och det gäller i stort sett hela Sorsele samhälle, där invånarna trotsar naturlagarna och utvecklar sitt samhälle i positiv riktning.

Arne Müller, är redaktör vid Sveriges Television i Umeå och har tidigare gett ut två uppmärksammade böcker, Smutsiga miljarder – den svenska gruvboomens baksida och Norrlandsparadoxen. För Norrlandsparadoxen tilldelades han Guldspaden, de grävande journalisternas eget pris.

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post232

Hundra verser med rim och reson

Böcker som jag yttrat mig omPosted by Torbjörn Ohlsson Wed, December 14, 2016 19:31:06


Författaren, tidigare chefredaktören med mera, kom för en tid sedan ut med en samling dagsverser som han, mellan 1986 och 2015, skrivit på Länstidningen i Östersunds ledarsida. En vers per dag under december månad, nästan varje år.

Det har blivit mer än tvåhundra verser och nu finns hundra av dem utgivna. Verserna har illustrerats av Kjell Nilsson-Mäki, också han tidigare anställd hos Länstidningen. Efter att Kjell slutade sin anställning så har han fortsatt med sina snillrika illustrationer och boken med de hundra av verserna känns som ett viktigt tidsdokument och perfekta julklappen.
Enligt Birger så håller Kjells teckningar världsklass.

Verserna speglar allt från lokala händelser som Cryptosporidiumbakterien i Östersund för några år sedan, till aktuella samhällsfrågor. Nomineringen av Donald Trump som presidentkandidat, för ett år sedan, beskrivs så här:

"Man kan undra om det nånsin hänt,
att den blir vald till president,
som är den allra största fjanten?"

Verserna tillsammans med illustrationerna är träffsäkra, rimmade, aktuella, ibland kritiska men alltid roliga.

De flesta av de ledande politiska ledarna i landet har granskats och beskrivits. Jag är dock säker på att det känner sig hedrade att bli omnämnda, även om beskrivningen inte alltid varit snäll.

Avslutar med en vers från 2013, men som känns aktuellare än någonsin:

”Vår supermoderna tomte är här
klapparna piper och glimmar
Rydbergs tomte var tyst och tvär
vår är på Facebook och stimmar.
Förstrött han tager en smart telefon
skickar ett mess, fixar ett lån
ser ej barnens förväntan och fnitter
gör ett inlägg på twitter.
Kommer tomten någonsin fram
eller finns han bara på instagram."

Du ser mera på: http://birgerekerlid.se/  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post207

Jasna

Böcker som jag yttrat mig omPosted by Torbjörn Ohlsson Mon, September 19, 2016 08:10:27

Att börja läsa en bok som man inte har någon egentlig uppfattning om och sedan fastna i handlingen så att den blir svår att lägga ifrån sig är en härlig läsupplevelse.

Detta hände mig, med Micael Lindbergs bok Jasna.

Beskrivningen på bokens baksida säger,Jasna är en spänningsroman med en annorlunda twist. En jakt med känslor som är proppad med händelser. En bok som ställer frågan hur mycket klarar en människa egentligen av under hård press

Det är bara att hålla med, den beskrivningen håller.

Vi följer den godtrogne och lättlurade Örjans jakt undan det brutala gangstergänget som skjuter först och eventuellt frågar sedan.
Vi följer polisarbetet som pendlar mellan poliser på Kling och Klang nivån, till den tjurige, envetne men robuste polisen Jönsson som oförtrutet jobbar och drivs att ett hederligt rättvisepatos.
Mitt i all dramatik spirar även romantik och kärlek.

Språket är rakt och enkelt. Handlingen som utspelar sig på flera ställen samtidigt knyts skickligt ihop av Micael till en spännande upplösning.

Det här är Linsellsonen och sportfiskaren Micael Lindbergs andra roman. Den är klart läsvärd för dig som söker en stunds spänning och jag ser fram emot hans nästa alster.

  • Comments(1)//runudden.skrivovin.se/#post194

Skuggans lag

Böcker som jag yttrat mig omPosted by Torbjörn Ohlsson Tue, August 09, 2016 17:10:42

En bok som jag rekommenderar alla att läsa är Simon Häggströms ”Skuggans lag.” Simon är chef och grundare till Prostitutionsgruppen inom Stockholmspolisen. Han berättar rakt och osminkat om den verklighet han möter på gatan, i lägenhetsbordeller och på nätet.

Det är en beskrivning av en verksamhet som pågår dygnet runt, mitt ibland oss, men som ändå är okänd för de flesta.

För många som lever tryggt och ombonat kommer boken att bli en skakande läsning och jag håller inte för otroligt att innehållet kan störa nattsömnen för vissa. Jag rekommenderar ända alla att läsa boken.

Boken är som en lång rapport direkt från gatan utan alltför mycket analyser. Han skriver ändå att sexhandeln är ett mansproblem och straffen för sexbrott är låga.

I sitt förord skriver han att han tillägnar boken alla hundratals kvinnor och barn som han mött under åren i sitt arbete. Jag tvivlar inte en sekund på detta. Simon och övriga i gruppen jobbar oförtrutet mot en verklighet som de så väl känner men samtidigt inser att alla gripanden bara toppen på ett isberg.

Några utdrag ut boken
En sexköpare säger, ”jag ser det som en välgörenhet när jag köper sex. Man känner att man gör kvinnorna en tjänst. De behöver ju pengarna”

En kvinna säger: ”De människor som aldrig behövt överleva kommer inte förstå varför vi står på den här gatan.”

Mer dramatiska händelser är när de griper en chefsåklagare som köpt sex. Han greps när han var på väg till jobbet för ett skift som jouråklagare.
Han fick väl sparken, tror ni kanske. Nä, lägsta tänkbara böter och omplacering men inte sparken.

Han berättar om ren och skär slavhandel med kvinnor, som fraktas från ort till ort och tvingas ”jobba” med att ta emot sexköpare, tjugofyra timmar per dygn, sju dagar i veckan.

Orsaker
Förutom många människoöden så finns avsnitt om orsakerna till att kvinnor prostituerar sig. De vanligaste orsakerna är fattigdom, psykisk ohälsa, tidigare övergrepp och missbruk. Myten om ”den lyckliga horan”, d.v.s. kvinnan som säljer sex för att hon njuter av det kommer ordentligt på skam. Dessa kvinnor är väldigt få.

Köparna
Alla kategorier människor. Allt från den ensamme, olycklige mannen till män i samhällets toppskick, t.ex. chefsåklagare och höga statstjänstemän.

En trend som blivit tydlig de senaste åren är att köparna blivit allt yngre. Tidigare var de flesta fyrtiofem år och äldre. Idag grips, varje vecka, tonårskillar.

Jag slutar med ett citat från en 16 årig prostituerad.
”Jag träffade en hel massa män. Men jag kunde aldrig träffa samma köpare två gånger. De äcklade mig för mycket. De flesta av dem kunde ju lika gärna ha varit min egen pappa”

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post187

Mer människa - tankar om livet och den tid vi lever i

Böcker som jag yttrat mig omPosted by Torbjörn Ohlsson Thu, June 02, 2016 12:07:31


Att redan efter några sidor känna att den här boken är skriven till mig är ovanligt, speciellt och spännande.

Elisabet Jönssons bok ”Mer Människa” med underrubriken ”Tankar om livet och den tid vi lever i” är en sådan skapelse.

Hon har på ett skickligt sätt sammanfattat många tankar från livets olika skeden och varvat dessa med citat och tankar från andra tänkare och författare.

I boken tar hon upp olika perioder i en människas liv, till exempel då det gäller att leva upp till en mer eller mindre inbillad föreställning om vad andra människor tänker, tycker och uppskattar, eller om är det upptrissade tempot vi lever i som ofta har tonvikt på yta och att se ung ut.

Hur kommer man ifrån detta ekorrhjul?

Elisabets tankar sammanfattas väldigt bra när hon jämför sig med tjuren Ferdinand, som sitter under sin korkek och luktar på blommor. Ferdinand struntar i att tävla med andra tjurar utan han är sig själv och har kommit i kontakt med sina egna sinnen. Han hittar balans och frid i sin tillvaro.

I det avsnittet känner jag gemenskap med både Elisabet och Ferdinand, när jag har mina lugna stunder på en fjällsluttning. ”Låt dom andra tävla”

I avsnittet med titeln Tysta djup sammanfattar hon sin natur och sina känslor på ett mycket fint sätt. Hon skriver:

Jag är en människa som gärna går på djupet. Tycker om att filosofera över livet och har svårt att bortse ifrån att det kan vara djupt smärtsamt. Tidigt i barndomen blev jag medveten om livets sårbarhet, något som gör att jag kan ha svårt att bara ”köra på.” Jag vill se ett syfte och en tydlig mening i det som jag väljer att engagera mig i.

Boken är inte lång, drygt hundra sidor. Ändå innehåller den så mycket klokhet och så många värdefulla lärdomar, att jag föreslår utan att tveka att den borde ingå som ett naturligt hjälpmedel i högstadiets och gymnasiets läromedel.
Inget kan vara viktigare än att visa unga människor på väg ut i livet, metoder och vägar att hitta rätt, eller hitta sätt att läka sin sår när tillvaron är tung.

För mig innebar läsningen av ”Mer människa” både tankeställare och många nyttiga påminnelser. Jag hoppas att ni tar chansen att läsa den och låter er inspireras.

Elisabet driver också webbplatsen Punctum Saliens, Den springande punkten, där hon regelbundet skriver om sina tankar och värderingar. Elisabets stora kulturintresse innebär att hon ofta berättar om kulturens kraft för att skapa hela människor.
Förutom hennes egna texter bjuder hon in andra skribenter till sidan. Jag rekommenderar verkligen att ni lägger in sidan som favorit.

Avslutar mina reflektioner om boken med att citera ännu ett stycke. Ett stycke om att se varandra.
Att se varandra kan handla om något så enkelt som ett leende, en vänlig blick, en klapp på kinden eller en kram beroende på hur nära vi står den andra människan”  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post181

Prickskyttens tårar

Böcker som jag yttrat mig omPosted by Torbjörn Ohlsson Sat, January 02, 2016 19:30:03

Martin Persson, Frösön och uppväxt i fjällparadiset Hosjöbottnarna i Oviksfjällen kom under 2015 ut med sin första roman.
En ovanligt bra, spännande och välskriven kriminalroman, där Martin genom noggrann research till och med fått polisarbetet att verka trovärdigt, något som många andra, betydligt mera kända författare, som skriver i samma genre misslyckats med. Den noggranna researchen har han fått hjälp av sin lillebror att göra. Lillebror är nämligen polis.

Handlingen beskriver en seriemördares resa från Ersbodaanstalten i Umeå, via Timrå, Sundsvall till Östersund där en fruktansvärd terrorhandling sätter skräck i staden. Handlingen är spännande, bitvis bestialisk och mycket aktuell. Offren verkar inledningsvis inte ha något samband med varandra men ett mönster i polisarbetet framträder så småningom.
Jakten på förövaren avslutas på ett både dramatiskt och känslofullt sätt i den vackra fjällvärlden.
Prickskyttens agerande får en förklaring. Den väcker också en del frågor om vårt rättssystem och allmänhetens inställning till viss typ av brottslighet.

Berättelsen är helt påhittad även om Martin hittat en del inspiration från verkligheten.

Martin bor, som jag inledde med, på Frösön, men tillbringar fortfarande mycket tid i Hosjöbottnarna eftersom han är aktiv renskötare inom Tossåsens sameby.
Förutom detta arbete så har han en lärartjänst i Hallen, är småbarnsförälder och numera även författare. När jag frågade honom hur han hinner med allt så svarar han enkelt att dygnet har 24 timmar och det gäller att utnyttja alla.

Martin arbetar med en ny roman som förhoppningsvis kommer ut under 2016. Det är också en kriminalroman, med samma huvudpersoner men har ett annat tema.

Jag ser fram emot den romanen.Martin Persson  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post160

Omfamna livet

Böcker som jag yttrat mig omPosted by Torbjörn Ohlsson Fri, May 29, 2015 13:38:03

Denna tänkvärda rubrik har Anna-Karin Mattsson gett sin bok som kom ut för några månader sedan.
Den består av Anna-Karins tankar och minnen. Korta texter om livet, döden, kärleken, sorgen och annat som vi människor möter.
Det är ingen bok man ska sträckläsa, utan den ska läsas i små stycken, kanske ett stycke per dag, eller kanske med ännu längre mellanrum. Men varje stycke är värd att läsas. Att få sjunka in i medvetandet.
Det är en blandning av fantasi och egna upplevelser. En del ytliga som snabbt faller i glömska, medan andra sitter kvar i medvetandet.

Den berättelse som jag kände mest för hade namnet ”En julberättelse” och som handlar om en flicka som har sin far i fängelse.
Anna-Karin berättar på ett gripande sätt om flickans känslor när pappan grips och så småningom döms.
Julhelgen för flickan blir svår, men i en dröm på julnatten är hon tillsammans med sin pappa och hon slutar berättelsen med orden:
”Över deras ansikten i det mörka fängelserummet där de var inlåsta tillsammans och samtidigt friare än någonsin, föll en strimma av månljus från det gallerförsedda fönstret. Och högt uppe på den nattsvarta decemberhimlen log månen i samma stund”

Anna-Karin har alltid arbetat med ord, som frilansskribent, bloggare, krönikör och poet. Hon finns tidigare utgiven i en diktantologi.

Boken finns att köpa i bokhandeln eller direkt hos Anna-Karin via mail: anna.karinmattsson@hotmail.com

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post136
Next »