Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

STOREBROR SER DIG – men det går att skydda sig…..

Makt o maktmissbrukPosted by Torbjörn Ohlsson Thu, June 08, 2017 17:15:55Jag har inget emot att det sitter en kamera på torget – har man inget att dölja så spelar det ingen roll.
Den invändningen har jag fått många gånger när jag pratat om övervakning av oss medborgare.

Om det enbart gällde en övervakningskamera skulle jag hålla med.
Men det
finns risker med de övervakningstendenser som finns i samhället.

Jag kan ge ett exempel till….
Kan det vara så farligt med de digitala spåren?
Ja – vad gör väl en status­uppdatering från semestern när Google redan vet var du har köpt din ­tröja……….

Men frågan är större än så

Nazist- och kommunistregimer
Tveksamma, framförallt nazist- och kommunistregimer, har nästan alltid byggt upp en angiveri och övervakningsmodell som bygger på att släktningar, grannar och arbetskamrater övervakar varandra.
Någon som säjer något olämpligt, eller gör något olämpligt, blir straffade eller i värsta fall dödade.

Exemplen är många och om jag säger Tyskland under Hitlertiden, Cambodja under Pol Pot, Ryssland under Stalin och Kina under Mao Tse Tung så tror jag de flesta förstår vad jag menar.

Tänk dig sedan att det inte ens är tjugo år sedan Pol Pot dog och ytterligare tjugo år sedan han tvingades från makten.

Tänk dig en annan sak. Dessa ledare hade personer som angivare. Personer som på olika sätt rapporterade om någon pratade ofördelaktigt mot regimen.

Tänk dig ytterligare en sak. Om dessa ledare skulle haft tillgång till all information som idag finns digitalt lagrad och utnyttjat den. Då hade vi kunnat säga tack och hej till det som vi kallar personlig integritet.

Register
Tänk dig alla information som finns om oss vanliga medborgare på:

Google
Facebook
Twitter
Linkedin
Kortbolagens register
Telemasternas (mobiltelefonernas) samlade register över samtal Kameraövervakningsbilder från kameror i samhället
Eposttrafik
Register från statliga myndigheter, t.ex. Kriminalvården, Domstolarna, Socialtjänsten
Med flera organisationer och företag

Frågan
Frågan om övervakning gäller inte bara några kameror på ett torg. Det handlar om hur mycket av vårt privatliv som vi ska överlämna till statens och myndigheterna.

Kriminaliteten
I gängkriminalitetens och terrorismens spår kommer hela tiden förnyade krav att det måste få sättas upp flera kameror och lättare att få övervaka telefon- och internettrafik.

Anders Ygeman sa så här i en intervju, för inte så länge sedan:
Regeringen ser över dataavläsning, kameraövervakning och förbereder ett förslag om husarrest för unga. ”Staten och det goda samhället kommer alltid vara starkare än gängen.”
Om vi bortser från den andra halvan av meningen och tar fasta på den första delen, att se över dataavläsning och kameraövervakning, vad skulle det kunna leda till.

- All vår kommunikation via vanlig telefon, mobiltelefon, sms, mail, internettrafik, googlesökningar, facebookanvändning, m.m. m.m.

- Lägger vi till många flera övervakningskameror och registrering av våra betalningar vart hamnar vi då?

I dagarna har regeringen och alliansen kommit överens om utvidgad övervakning av oss medborgare.

Äkta eller falsk trygghet
”Vi måste kunna gå genom stan och känna trygghet”, är ett återkommande argument när frågan om kameraövervakning kommer på tal. Och jag ställer mig frågan, vilken sorts trygghet det handlar om.

Det finns erfarenheter från orter som har mycket övervakningskameror och den visar: 1. Stölderna minskar
2. Våldsbrotten är i stort oförändrade. De flesta som är inblandade i våldsbrott är påverkade av alkohol eller droger och bryr sig inte om eventuella kameror.
3. Narkotikahandeln brukar flyttas till någon sidogata.

Utredningsmässigt är det givetvis en fördel om det finns övervakningskameror. Men det vore ännu större fördel om poliserna skulle utreda det som händer. Jag har genom åren lämnat många övervakningsfilmer till polis som ofta kommit tillbaka som ”spaningsuppslag saknas.”

En sammanfattning av detta är att tryggheten som många söker och tror skapas genom övervakningskameror är falsk.

Regimerna och verktygen
I dag finns verktyg som lätt kan hållas oss övervakade dygnet runt, varje steg vi tar och varje person vi pratar med. Jag tror inte många tänker på det och vilka risker det innebär.

Vi har ett parti som växer snabbt och som har sina rötter i nazismen. Om de kommer till makten är jag orolig vad de skulle kunna göra med all information!!

Vad är lösningen?
Flytta långt ut på landet, skaffa din mat själv genom att odla, fiska, plocka svamp och bär, sluta att prata i telefon, använd inga datorer, betala det du handlar med kontanter.

Och lev sedan ett lugnare liv!
  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post229

I have a dream - om den politiska helheten

Makt o maktmissbrukPosted by Torbjörn Ohlsson Mon, December 12, 2016 18:05:50

Just nu händer så mycket i landet och i världen så jag tror inte någon politiker, i något parti, i något land kan greppa allt och absolut inte hantera allt. Ändå är det så många som uttrycker sig självsäkert. Det gäller bara att agera på ett visst sätt så löses alla problem. När då samma problem får olika lösningar, med tveksamma argument och i en diskussion som ibland är fördummande då skulle jag vilja höra någon säga:

- Nu stannar vi upp lite, ser vad som händer, pratar ihop oss och tar ett helhetsgrepp. Vi har några områden som vi måste samarbeta omkring, lära oss att förstå olika mekanismer som styr folks beteenden. Ska vi få ett helt land då måste vi samarbeta bättre än vad vi gjort hittills.

Vad är det då för svårigheter jag ser?

1. Samband i ekonomin.

Jag har tröttnat på resonemanget om ”den heliga tillväxten.”
- Varför måste ekonomin alltid växa och kan någon på allvar tro att det är möjligt?

- Varför måste vi jobba för att ha en inflation på 2%?

Det finns givetvis många flera frågor, men vi måste få ett nytt synsätt på hur vi ska mäta ett lands välmående. Dagens BNP-begrepp känns totalt förlegat. Lite förenklat kan man säga att man ska mäta antalet producerade teveapparater och tvättmaskiner och hoppas att det producerats flera än året innan – då är det bra…..

Nej, vi måste vi få in begrepp som invånarnas välbefinnande, sjukskrivningsdagar medellivslängd, miljövärden, utbildningsnivå och en annan syn på offentliga sektorns produktion.
I dag ingår enbart kostnaden för den offentliga sektorn, vilket då innebär att en dyr och ineffektiv offentlig sektor i statistiken är värdefullare än en billig och effektiv organisation.


2. Landsbygd och glesbygd
Jag har tröttnat på begrepp som den tärande lands- och glesbygden och den kreativa storstaden. Hur kan man prata om gles- och landsbygdsproblem när:

- Hushållen tvingas skuldsätta sig till en farlig nivå för att hitta en bostad, vilket i sig kommer att orsaka nästa finanskrasch. Ingen finanskrasch har hittills startat på landsbygden.

- Många säger att kriminaliteten sliter sönder landet. ”Vi vågar inte gå ut.” Det stämmer nog på sina håll – i storstäderna - ingen kriminalitet sliter sönder landsbygden.

- Den egna matproduktionen sker på landsbygden och förädlas ibland i städerna. Det som produceras idag räcker inte många dagar om Sverige blir blockerade.
”Hela landet ska leva”, sägs det ibland från Rosenbad, samtidigt som man planerar för förtätning av bostadsområden i städerna, istället för att flytta ut verksamheter utanför de stora städerna.

3. Det korta minnet
ag är trött på det korta minnet. Visar med två områden:

A Skuldfällan
Den bankfrossa som skakade världen, inklusive Sverige genom den s.k. Lehman-hösten 2008 och eurokrisens 2011, samt till tidigare kriser under -90 talet, verkar vara glömd, trots att kriserna brukar komma med åtta till tio års mellanrum.
Nu verkar det vara dags för Italienska banker och den gigantiska Deutsche Bank pressas från många håll.

Och nu känns det allvarligare. Bankernas tillväxt de senaste åren har överstigit ökningen av samhällets garantifond för att rädda krisande banker flera gånger om. Det känns som skyddsnätet saknas.

Men vad gör bankerna med sina enorma vinster?
Ja det är enkelt, 70 - 80 % delas ut till ägarna. Till det beviljar de sina ledningsgrupper enorma bonusprogram.
Det som blir kvar och som ska läggas till det egna kapitalet är förhållandevis små belopp. Kapitaltäckningen, d.v.s. reserverna för att klara framtida kreditförluster är små.

B. Integration och fientlighet
Svenska Dagbladet gjorde för en tid sedan sammanställning som visade på kusliga likheter mellan dagens Sverige och trettiotalets Tyskland. Listar några olika områden:

Ekonomin
: I slutet av 20-talet var arbetslösheten hög vilket är en förklaring till nazistpartiets frammarsch. Nazistpartiet i Tyskland tog makten 1933, drygt tre år efter kraschen på Wall Street 1929.

NU: Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010, två år efter kraschen på Wall Street 2008. Alla partier var överens om att valets viktigaste fråga var hur vi ska bekämpa arbetslösheten.

Växer snabbt
: Nazistpartiet växte snabbt. År 1920 hade partiet under 60 medlemmar. I valet 1933 fick de 44 procent av rösterna.

NU: Sverigedemokraternas opinionssiffror låg länge under fyra procent. 2006 fick sd 2,9 procent, 2010 fick de 5,7 procent av rösterna, i valet 2014 fick de 12,8 procent och de ligger i de senaste opinionsmätningarna ännu högre.

Syndabockarna - den enkla lösningen
DÅ:
Det som nazisterna i Tyskland erbjöd folket var någon att skylla allting på. Den enkla förklaringen att det var judar, romer, kommunister och homosexuella som var roten till allt ont.

NU: 2009 skrev Jimmie Åkesson på Aftonbladets debattsida att den muslimska invandringen är det största hotet mot Sverige sedan andra världskriget.

Riksdagsmotioner

Så långt likheterna mellan dåvarande Tyskland och nuvarande Sverige. Tillfälligheter kanske många säger eller ”det som hände i Tyskland skulle aldrig kunna hända i Sverige” Men om vi tittar på de motioner som sd:s ledamöter lagt till riksdagen under förra mandatperioden kan vi t.ex. se förslag om:

- Spartanska fängelser för utländska medborgare.
- Förbud mot böneutrop.
- Avskaffandet av tolkservice för invandrare vid myndighetskontakter.
- Registrering av intagnas ursprungsnationalitet och invandrarbakgrund.

Det var några förslag ”ur högen.” Det är visserligen motioner från enskilda sd-ledamöter, men de är så många och extrema så det går inte bortse ifrån att det är den människosyn som i stort präglar partiet

Lägger vi till yttranden i tidningar och på sociala medier blir bilden ännu dystrare. Eller vad sägs om följande yttranden från sd-företrädare i olika positioner, från Lars Lindström, på siten ”Omtalat.nu.”

"Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta!"

"Det finns ju de som skär av armar och ben på barnen för att de ska tigga bättre, och de som trycker in ögonen på dem."

"Nu har vi alltså folk som riskerar cancer pga invandringen samt folk som inte får boende pga invandringen... "

Frågor jag ställer mig?
Kan det vara en tillfällighet att dylika åsikter finns både lokalt och hos den centrala partiledningen?

Hur kan upplysta svenskar på så kort tid anse att åsikter som ovanstående är ok?

Till sist
Tror att många som läser detta håller med mig. De utmaningar vi har framför oss är gigantiska. Visserligen har många av problemen funnits tidigare, men inte så många av dagens politiker har varit med och hanterat problemen.

Det behövs ett nytänkande och någon som vågar ta ett helhetsgrepp. Ledare som vågar stå upp framför kamerorna och berätta och förmedla en ny vision, där frågorna om de ekonomiska sambanden, kriminaliteten, utanförskapets baksidor, integrationens möjligheter, men också risker när den går fel.

Jag vill att någon ska stiga fram och likt Marthin Luther King utbrista i ”I have a dream” och sedan förmedla vilka steg som måste tas för att förverkliga detta samhälle.

Jag vill inte se ledare som bråkar om enskilda statistikuppgifter och vem som vidtog åtgärder så att PISA-resultaten förbättrades eller försämrades. Om detta tillåts fortsätta då har vi snart en statsminister som heter Åkesson och han behöver inte ens vidta några större valrörelser, de andra partierna sköter det åt honom.

Slutar med en lärdom av en annan av de största ledarna Nelson Mandela. Torterad och fängslad gav han aldrig upp kampen om ett rättvist samhälle. Han blev en förebild och han ingav förtroende och framtidstro. En av hans lärdomar lyder:

- Drömmar och visioner måste upplevas som något som ska bli bättre än det nuvarande - om du vill växa som person.
  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post206

Två öron och en mun

Makt o maktmissbrukPosted by Torbjörn Ohlsson Sun, November 27, 2016 09:30:49

Det finns ett talesätt som säger att vi har två öron och en mun, därför att vi ska lyssna dubbelt så mycket som vi pratar.

Jag har de senaste åren följt och periodvis engagerat mig i några politiska processer. En har glatt mig och en har skrämt mig och ibland tror jag att politiken blir för stor och för snabb även för många politiker. De glömmer sina uppdragsgivare, d.v.s. väljarna, som jag vill kalla för politikernas egen ”marknad”

Tar några exempel och gör även jämförelser med min egen erfarenhet av stora förändringar från näringslivet.

1.
Vindkraftsfrågan i Gräftåvallen
Under fyra år har en debatt pågått om att bygga en stor vindkraftspark i närheten av Gräftåvallen i Oviksfjällen. Vid första stormötet för fyra år sen, kändes det i stort sett som att beslutet var fattat. Några kilometer från turistområdet skulle vara perfekt för en stor park.

Efter det har mycket hänt. Ett stort antal möten och uppvaktningar har gjorts hos Bergs kommun. Motståndet mot parken från det lokala näringslivet och boende har varit stort. Att förstöra ett turistområde som de senaste åren utvecklats mycket positivt har känts heltokigt. Till det har visats att vindkraftsparken skulle förstöra många miljö- och naturvärden och störa unika djur- och fågelarter.
Men samtalen har hela tiden varit sakliga och politikerna har lyssnat.

För en vecka sedan tog kommunstyrelsen, ett helt enigt beslut, att avslå vindkraftsbolagets planer på en utbyggnad. Bolaget har nu tagit tillbaka sin ansökan och ärendet är helt avskrivet.

Kommunens politiker har INTE propagerat speciellt mycket, i någon riktning. Man har lyssnat och känt vad som varit bäst i ett längre perspektiv.

De har lyssnat mera än de pratat – två öron och en mun….
För egen del säger jag: All heder till sådana politiker. De har insett vilka de företräder.

2.
Regionfrågan
Den andra frågan jag följt har känts som raka motsatsen och är den om regionförstorning. Ett första förslag över huvudet på väljarna. Trots att frågan diskuterats många gånger tidigare så verkade regeringen tro att man snabbt kunde köra igenom den. Regionala och kommunala företrädare hakade på, de kände förmodligen att de inte hade något val. Men tonen i diskussionen har ungefär varit enligt mottot noll öron och prata så snabbt det går.
Naturligtvis lönar sig aldrig en sådan taktik och jag vill inte diskutera rätt eller fel i sakfrågan, däremot var tillvägagångssättet dömt att misslyckas och det är följderna av detta som gör mig bekymrad.

Några funderingar:
1. Inser inte regering och andra förespråkare att ”vanliga” personer utanför politiken har lika bra utbildning som politikerna och många är vana att driva processer? Att som vissa förespråkare säga, att frågan är för svår för ”vanligt” folk, när oenighet råder både inom och mellan partierna är härskarteknik och direkt kränkande.

2. Inser inte regering och andra förespråkare, att om man ska genomföra en stor förändring så måste man berätta, anledning, syfte, mål, tidplan och framtida vinster. Inget av detta har framkommit i den debatt jag följt.

Tar ett exempel som jag inte hittat svar på.
Regeringen har då och då lovat att utlokalisera statliga verk till de olika regionerna. Om regionbildning nu skulle vara en förutsättning för utlokalisering (vilket jag inte tror), varför har man då inte berättat vilka myndigheter som ska utlokaliseras, vart och när.
Detta var bara ett exempel.

Förtroende
Nåväl, jag är inte ute efter att återigen diskutera rätt eller fel i regionförstoring. Argumenten har haglat den senaste tiden och beslutet är fattat.
Jag tycker att både ”ja- och nejsidan” gjort många övertramp när det gäller saklighet.

Däremot kan jag inte undgå att tänka på detta med förtroende. Har man så hårt engagerat sig i en fråga och sedan tvingats inse att frågan begravs i dess nuvarande form, vilket förtroende har då företrädarna när de säger att de ska arbeta med liknande ärenden i samma organisation i fortsättningen?

Jag kan bara jämföra med mina erfarenheter från näringslivet. Har man pantsatt sitt förtroende i en fråga som senare inte blir aktuell därför att ”marknaden” inte tror på den, då brukar förtroendet från ägare och marknad vara förbrukat och man hittar lösningar för att byta personerna.
Vad sker med företrädarna som sett en regionförstoring som den enda lösningen på framtida utmaningar?
Ska de nu, missnöjda med utgången, orka driva andra frågor och framförallt har de väljarnas förtroende?

Jag tror inte att partierna har samma kraft som ägarna i ett företag som skulle tillsätta andra ledande personer som inte förbrukat sitt förtroende. Vad händer då?

En tänkbar konsekvens
Tänk på den process som varit. De flesta etablerade partier har funnits med i debatten. Några känner sig som förlorare, men ska fortsätta att styra medan andra känner sig som vinnare i någon form, men med smolk i bägaren. De flesta av dessa jobbade för en folkomröstning som bara försvann.
Det finns alltså besvikna väljare i alla partier utom gissningsvis i ett. Och det är det parti som inte synts i debatten, men som brukar fånga upp missnöjda personer hos andra partier. Det är sd.

Jag hoppas att ni företrädare i de olika partierna inte blir överraskade om sd går fram några procentenheter i nästa val.

Pantsätter man sitt förtroende i en process som rinner ut i sanden och inte ens i efterhand inser att man borde agerat annorlunda då behöver partier som sd inte driva någon egen kampanj. De andra partierna sköter det åt dem.

Jag hoppas att partierna trots allt sätter sig och utvärderar denna process och tar lärdom av de brister den haft.
Och det där med två öron och en mun behöver påminnas om gång på gång på gång….

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post204

Bankernas brända förtroende – personalen är ljuset i mörkret

Makt o maktmissbrukPosted by Torbjörn Ohlsson Fri, October 07, 2016 18:34:49

Jag lider med bankanställda när jag läser att svenska banker fortsätter att tappa i förtroende hos allmänheten.
Svenskt Kvalitetsindex, SKI, som arbetar tillsammans med Handelshögskolan har mätt allmänhetens förtroende sedan 1989. Då var det högt. Därefter har det kontinuerligt sjunkit.
Mätningarna görs genom att studera nöjda kunder, nöjda medarbetare och företagets lönsamhet, jämfört med anställdas och ledningsgruppers inställning till verksamheten.

I slutet av -80 talet svarade jag för "min" lilla banks räkning på en liknande undersökning. Den var inte lika omfattande som jag bedömer SKI:s är, men ändå intressant. Det var en del i en forskningsuppsats från ett universitet. Bankernas bedömning jämfördes med kunders bedömning och resultatet som jag fick ta del av var glädjande.

Banker och bankanställda var det företag och den personal som allmänheten hade allra högst förtroende för. Nästan lika högt förtroende hade kyrkan och prästerna.

Hur förtroendet för kyrkan och prästerna är idag kan jag bara gissa, för bankerna har vi ett dystert facit.

Varför har det blivit så här - listar några orsaker här:
- Finans- och fastighetskrisen i början -90 talet med följande stora förändringar och sammanslagningar. Staten fick gå in och rädda delar av banksystemet.

- ”IT-bubblan” som sprack i slutet av -90 talet. Stora kreditförluster och ytterligare indragningar.

- Finanskrisen 2008, som startade i USA men som visade på stor inblandning av några svenska banker.

- Till det har nu bankerna råkat ut för något som SKI kallar för förtroendekrisen. Anledningen till den är inte svår att förstå. Swedbanks styrelsestrid inför öppen ridå, liksom Nordeas inblandning i, som det verkar vara planerad skatteflykt, den så kallade Panamaaffären har drabbat bankernas förtroende hårt.

Till detta kan läggas impopulära åtgärder som kontorsstängningar, bonus- och fallskärmsavtalen, nedmontering av kontanthanteringen m.m.

Förtroenderaset som SKI redovisar är stort. Andelen kunder som har lågt förtroende har ökat, på ett år, från 14% till 25%.

Det känns långt ifrån det betyg jag såg i slutet av -80 talet.

Finns det då inget bra
Jo bankerna har bidragit med mycket positivt under den senaste 20-årsperioden, internetbank och swish, för att nämna något.
Banken har egentligen aldrig varit så nära kunden som nu. Ärenden kan utföras dygnet runt via mobila plattformar. Trots det verkar de flesta anse att banken aldrig upplevts så avlägsen som idag.

Nedmonteringen av kontoren och kontanterna har uppenbarligen gått för snabbt. Bankernas och bankanställdas tidigare höga förtroende skapades och förstärktes genom personliga möten på bankkontoret.

Stolthet
Jag minns att när jag såg resultatet av den enkät jag svarade på i slutet av åttiotalet kände jag stolthet. Jag var stolt över mitt yrke och min arbetsgivare. Och det var inte bara då jag kände stolthet, den följde mig i stort sett genom alla år, även om jag kände av kunders tveksamma inställning de sista åren.

Nu vet jag genom många vänner i branschen att många inte har den känslan. Jag försöker alltid säga till dem. ”Det är inte ditt fel.”

Närhet ger förtroende
SKI-undersökningen visar också att 55 procent av kunderna upplever att en kontaktperson skapar trygghet och personlig kontakt, men att den relationen saknas på nätet. Det påverkar kundens beslutsprocesser som oftare stannar av på de digitala plattformarna.
Det finns alltså chans till förbättring.

Till sist
Vill jag poängtera igen att det inte är bankanställdas fel, att:

- Att det avslöjas oetiska fastighetsaffärer i en storbanks ledning och att en maktstrid utspelas i TV på bästa sändningstid.

- Att stora banker avslöjas med brevlådeaffärer och misstänkt penningtvätt i miljardklassen

- Att en stor banks ordförande kallar 80 % av kunderna för ”finansiella idioter” och anser att det är bankens plikt att överföra medel till de 20 % som är kreativa.

- Att en stor banks ledning och styrelse beslutar om ett bonusprogram som ger några nyckelpersoner 1 miljard att dela på. Känn på summan – EN MILJARD….

Beskyll inte din personlige bankman för de skandalerna. De är ljuset i mörkret.  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post197

Våra värderingar är?

Makt o maktmissbrukPosted by Torbjörn Ohlsson Tue, May 17, 2016 17:38:34


Just det, vad är våra värderingar. Känns minst sagt rörigt just nu?
Gång på gång hörs från ledande politiker och företagsledare ”våra värderingar är……” , eller ”vår värdegrund är…..”

Jag har grottat ner mig i några händelser, några riktiga dikeskörningar:

- Skatteverkets överdirektör, med generaldirektörens godkännande ringer och tipsar en bekant, kabinettssekreteraren om att hans namn finns på en lista över personer som misstänks har placerat pengar utomlands i syfte att undgå skatt. Vad ger det för signaler?

- Mona Sahlin som en gång betraktades som ett politiskt geni är åter i blåsväder. Utreds av åklagare. Vad skickar hennes agerande ut för signaler?

- Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson tar ut full lön från Riksdagen trots att hon inte finns där längre. Hon bryter inte ens mot Riksdagens regler. Vad skickar det ut för signaler?

- Vi har en bankdirektör som blev kickad på grund av misstänkta insideraffärer. Utredningen lades ned och ett maktspel inför öppen ridå tog vid. Vad skickar det ut för signaler?

- En annan bank, har en styrelseordförande som kallar 90 % av sina kunder för ekonomiska idioter, samtidigt som hans bank spelar en central roll med misstänkta bluffbolag i Panama. Vad skickar det ut för signaler?

- Olika kulturer har sina värderingar och tänk vilket liv det blev när Yassri Kahn inte handhälsade på en kvinnlig journalist. Det blev riktigt intressant.
Ska vi ta hänsyn till hans värderingar om kvinnor eller att den svenska jämställdheten fick sig en törn?

- En annan kulturskillnad är synen mellan generationer. Äldre personer i Sverige har ofta lägre status än i många andra länder, där släktskapet utgör den viktigaste grunden för att umgås. I många Arabländer väljer man inte bort en kväll med en gammal mor för att umgås med jämnåriga.

Listan på tokigheter och okunskap kan göras mycket lång, men jag tror att alla inser att vårt land står inför en gigantisk utmaning.


Hela Sverige behöver utbildas.

Det behövdes alltså ett uteblivet handslag, fifflande politiker och maktlystna bankdirektörer för att få igång en ordentlig diskussion om samhällets och våra egna värderingar.

Jag och mina kollegor åkte tidigare landet runt i många år och genomförde etikutbildning för bankanställda.
Det är sällsynt att anställda bryter mot de fastställda etiska reglerna, men så kommer ledning och styrelse och förstör och jag undrar vem som utbildar styrelseledamöter och ledningsgrupper? Behovet är uppenbarligen stort.

Vem utbildar politiker och personer i statliga verk om deras etiska regler?
Behovet verkar stort.

Vem utbildar oss alla i olika kulturers värderingar?
I debatten som förs idag verkar många utgå från att människors värderingar förändras i samma stund som de passerar en nationsgräns.

Jag skulle vilja se en kraftsamling i hela samhället runt frågor omkring etik, moral och värderingar. Hela samhället måste inkluderas. Skolor, företag, partier, föreningar, myndigheter m.fl.
Och kom ihåg, det måste ske kontinuerligt. Värderingar förändras över tid. Och det gäller inte bara för att slippa övertramp från ledande politiker och näringslivstoppar.
Vi kommer för all framtid att leva i en mångkulturell värld och vi måste lära oss mera om varandra. Vi ska leva tillsammans och vi ska göra affärer med varandra.

Jag är beredd på synpunkten att ”man ska ta seden dit man kommer” och de som kommer hit måste anpassa sig till svenska seder och svenska regler.

Min motfråga blir då.
Innebär det att vi anpassa oss efter fifflande politiker och giriga näringslivstoppar?

Nä, naturligtvis inte – Vi har ett jättejobb att göra !

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post178

Har vi inget lärt av historien

Makt o maktmissbrukPosted by Torbjörn Ohlsson Thu, January 07, 2016 13:44:47

Svenska Dagbladet gjorde en sammanställning i slutet av förra året som visade på kusliga likheter mellan dagens Sverige och trettiotalets Tyskland. Jag har tagit använt några av likheterna och vävt ihop med några egna funderingar. Det jag kommer fram till känns overkligt och främmande för mig.

SvD listar i några olika områden:

Ekonomin
: I slutet av 20-talet var arbetslösheten hög vilket är en förklaring till nazistpartiets frammarsch. Nazistpartiet i Tyskland tog makten 1933, drygt tre år efter kraschen på Wall Street 1929.

NU: Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010, två år efter kraschen på Wall Street 2008. Alla partier var överens om att valets viktigaste fråga var hur vi ska bekämpa arbetslösheten.

Oviljan att samarbeta
: Nazisterna attackerade både vänstern och högern, och lovade samtidigt medelklassen trygghet och välstånd. Partiets stora inflytande gjorde det svårt att bilda regering i Tyskland efter valet 1932.

NU: I höstas fällde Sverigedemokraterna den rödgröna regeringen, och tvingade först fram nyval (som ställdes in) och sedan Decembeöverenskommelsen. Sd säger att de ska fälla alla regeringar som inte går med på deras invandringspolitik.

Växer snabbt
: Nazistpartiet växte snabbt. År 1920 hade partiet under 60 medlemmar. I valet 1933 fick de 44 procent av rösterna.

NU: Sverigedemokraternas opinionssiffror låg länge under fyra procent. 2006 fick sd 2,9 procent, 2010 fick de 5,7 procent av rösterna, i valet 2014 fick de 12,8 procent och de ligger i de senaste opinionsmätningarna ännu högre.

Syndabockarna - den enkla lösningen
DÅ:
Det som nazisterna i Tyskland erbjöd folket var någon att skylla allting på. Den enkla förklaringen att det var judar, romer, kommunister och homosexuella som var roten till allt ont.

NU: 2009 skrev Jimmie Åkesson på Aftonbladets debattsida att den muslimska invandringen är det största hotet mot Sverige sedan andra världskriget.
I höstas lade Kent Ekeroth en motion om att alla invandrare ska registreras. Sd vill också hindra folk som kommer till Sverige för "syssla med tiggeri."

Hotet mot identiteten
: Den "tyska identiteten" var viktig i nazisternas ideologi. Men "tyskheten" var hotad, framförallt av judar och homosexuella. För att återupprätta den tyska identiteten förespråkade man ett stopp för vad man ansåg var "otysk kultur" och förbjöd mötesplatser och sammankomster för homosexuella.

NU: Sverigedemokraterna talar mycket om "svenskfientlighet", och I höstas sa partiets toppolitiker Björn Söder i en intervju att judar överger sin judiska identitet, när de blir svenskar.
I samma intervju sa partiets kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson att "Det handlar om vår identitet som folk."
Vi drar ner anslag till samtidskultur och lägger mer pengar på kulturarvet". Björn Söder har tidigare sagt "Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala" om homosexuella och Prideparaden.

Hetsen mot romer och tiggare.
DÅ:
Nazisterna i Tyskland hetsade mot "yrkestiggeriet" och spred historier om att tiggare hade fina hästkärror och fina kläder när de inte tiggde. Tidningarna hakade på och hetsade mot romer och spred lögnerna. Efter det följde arresteringar och tvångssteriliseringar. 1938 skickades över 30 000 "asociala" till koncentrationsläger. Därmed hade tyskarna avskaffat tiggeriet.

NU: Sverigedemokraterna annonserar i Stockholms tunnelbana, och ber om ursäkt för "the mess". Med "the mess" menar sd utsatta fattiga människor som ber om pengar. I en intervju med Svenska Dagbladet 2011 sa sd:s justitieministerkandidat Kent Ekeroth att tiggare förstör gatubilden och utgör ett störande moment.
Trots undersökningar som visar att tiggeriet inte är organiserat talar sd om det organiserade tiggeriet som fakta.

Riksdagsmotioner
Så långt likheterna mellan dåvarande Tyskland och nuvarande Sverige. Tillfälligheter kanske många säger eller ”det som hände i Tyskland skulle aldrig kunna hända i Sverige”

Men…om vi tittar på de motioner som sd:s ledamöter lagt till riksdagen under förra mandatperioden kan vi t.ex. se förslag om:

- Spartanska fängelser för utländska medborgare.
- Förbud mot böneutrop.
- Förbud mot åldersbestämning av immigranter.
- Invandringssystem enligt ett poängsystem.
- Avskaffandet av tolkservice för invandrare vid myndighetskontakter.
- Förbud av religiösa attribut inom polisen.
- Registrering av intagnas ursprungsnationalitet och invandrarbakgrund.
- Förbud för polisen att verka för ökad rekrytering av minoriteter eller visst kön.
- Förbud mot dubbelt medborgarskap.
- Förbud mot fyrverkerier på andra nationers helgdagar.

Det är visserligen motioner från enskilda sd-ledamöter, men de är så många och extrema så det går inte bortse ifrån att det är den människosyn som i stort präglar partiet

Artiklar och sociala medier.
Lars Lindström, har på siten ”Omtalat.nu” sammanställt några inlägg som fällts av olika lokala sd-politiker. Det finns en uppsjö av ”intelligenta” yttranden. Jag tar med några:

"Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta!"

Yttrades av Gunilla Schmidt, som är ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Åstorp.
Till råga på allt är hon nämndeman i Helsingborgs tingsrätt.

Hon bad senare om ursäkt, men……

"Det finns ju de som skär av armar och ben på barnen för att de ska tigga bättre, och de som trycker in ögonen på dem."
Yttrades av Christopher Larsson, som sitter som sd-ledamot i Karlskronas kommunfullmäktige.

När hans uttalande kritiserades så menade han att det var tiggare i Indien som gjorde så, men…..

”Dagens kvinnofrigörelse (horifiering) är en styggelse i moder jords ögon, den syftar enbart till att legitimera horbeteende där kvinnor dricker sprit som män, horar runt som män och nu gud förbjude kan avliva små barn för att det inte passar just nu. Såna slynor förtjänar att själv ha blivit aborterade.”
Yttrades av sd-juristen Joel Ankar, medarbetare till EU-parlamentarikern Kristina Winberg (sd) i Bryssel. Han avslöjades när han skrev anonymt på Flashback.

"Nu har vi alltså folk som riskerar cancer pga invandringen samt folk som inte får boende pga invandringen... "
Yttrades av Kenth Ekeroth, riksdagsledamot (SD).
Den samlade forskningen måste ha blivit imponerade.

Frågor jag ställer mig?
Kan det vara en tillfällighet att dylika åsikter finns både lokalt och hos den centrala partiledningen?

Hur kan upplysta svenskar på så kort tid anse att åsikter som ovanstående är ok?

Varför sätter sig inte de ”etablerade partierna” och på allvar analyserar varför sd:s enkla och förljugna politik är så framgångsrik?

Några orsaker är klarlagda varför sd är framgångsrika, nämligen att många känner utanförskap, samtidigt som man ser andra priviligierade grupper får allt bättre. Gäller bostäder, skatter, vård, skola m.m.
Varför inte börja med att åtgärda de värsta orättvisorna inom samhällets basverksamhet?

Jaja – jag bara undrar.
  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post161

Hjäp mig förstå

Makt o maktmissbrukPosted by Torbjörn Ohlsson Sun, October 18, 2015 17:25:05

Tänk att enstaka personer kan påverka så mycket men ändå vara så inkonsekventa, eller i andra fall påverka så lite trots att man sitter på mandat att styra och förändra.

Lite om inkonsekvens
- Åkesson påstås skämmas för att vara svensk. Ändå kämpar han för att allt ska vara som det är i hans Sverigebild.

- Samma Åkesson påstår att han kan hjälpa flera i krigens närhet, samtidigt som han vill sänka biståndet. Hur ska det gå att hjälpa?

- En Åkessonvurpa till. Han har många gånger ondgjort sig över att flyktingar/invandrare kommer hit och får tillgång till landets välfärdssystem. De får det för bra, eftersom de inte medverkat till att bygga upp välfärden.
Samtidigt vill han nu affischera i Syriens grannländer och berätta att de inte ska komma till Sverige. De kommer att mötas av tältläger, kyla och vinter. ”Ni kommer inte att få det bra”

Det var ett LITET axplock om sådant jag inte förstår när det gäller sd……

Så har vi den hyllade Reinfeldt. Oerhört populär i sina kretsar. Förnyade och vann mångas förtroende. Fick stående ovationer före och efter sina framträdanden.
Men så fort han försvunnit så återgår partiet till många av de ståndpunkter som fanns före Reinfeldts tid och som inte ansågs bra då och som gjorde att Reinfeldt kom till makten.
Man hyllar förändraren, men ändrar tillbaka till det gamla, när förändraren är borta.
Reinfeldt själv svarar mycket diplomatiskt att ett bra parti förändras alltid med tiden, men då förstår inte jag att det förändras tillbaka till tiden när det inte var bra……

Okej, jag förenklar lite, men jag förstår ändå inte …….

Så har vi Löfvén….
Även om han inte sitter på hela makten så har han en del av makten. Reser och förklarar hur vi ska agera, men inte många tycks lyssna på honom.
Att vara otydlig är ingen fördel i politiken. Det är skillnad på att vara ”lite lagom tydlig och att vara otydlig”
Även om regeringsföreträdare alltid får stryk, så förstår jag sällan hans inlägg Ord men väldigt få förslag.
Och hur hans framtidsvision för Sverige är, det vet jag inget om.

Jag förstår inte riktigt…..

Nåväl finns det inga tydliga.
Jo nya stjärnskottet Ebba Busch Thor, hon är tydlig i massmedia men hennes parti verkar vara riktigt yra i mössan. Vem företräder hon?
Det förstår jag inte.

Jo, kämpar för sin politiska överlevnad, det förstår jag.


Lite samhällsekonomi
Professor Michael Förster, vid Universitetet i Bonn har forskat mycket om löneutvecklingen i olika länder. När det gäller Sverige kan man se följande:

Om vi studerar hur inkomstklyftorna förändrats de senaste 30 åren går det utläsa vissa saker, t.ex. att de rikaste fått en 80-procentig inkomstökning.

Däremot har kurvan för det lägsta inkomstskiktet i Sverige i princip varit platt. De har inte förlorat något i absoluta termer. Men de har heller inte vunnit något. Det har stått stilla.

Är det verkligen så illa att våra folkvalda inte tar del av sådan tillgänglig statistik innan de lägger sina program eller går in i debatter.

För tänk hur ofta det låter i den ekonomiska och arbetsmarknadspolitiska debatten. Vi måste ha lägre ingångslöner så att personer kommer in på arbetsmarknaden samtidigt som vissa grupper måste få lägre skatter så att det lönar sig att arbeta.

Nu förstår jag inte igen….

Region Jämtland
Men det häftigaste av allt tycker jag sättet som några i Region Jämtland agerar på. När tidigare allianspartners får besked via SMS att man byter partner.
Som någon känd politiker i länet sa. ”Jag trodde det var tonåringar som gjorde slut via SMS”

Min egen slutsats
Hur ska vi lösa alla problem vi står inför i samhället, när ingen verkar prata samma språk, ingen förstår den andre och om man förstår så vill man tydligen inte förstå.

Jag kan inte förstå, hur jag ska förstå, det som de andra inte förstår. Jag vet inte ens om de inte förstår, eller om de inte vill förstå.

Jag längtar till en ledare som ställer sig upp och säger ”I have a dream” och vi alla stannar till och lyssnar och förstår.

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post152

Upp ur sandlådan

Makt o maktmissbrukPosted by Torbjörn Ohlsson Wed, December 03, 2014 11:33:03

Jag brukar ofta kommentera samhällsfrågor och företeelser i min blogg, men försöker avhålla mig från direkt partipolitik. Brukar kännas bra att kunna acceptera att det finns både bra och dåliga sidor hos samtliga partier. Men nu skriver jag, lite från hjärtat, om sandlådan som är belägen på Helgeandsholmen.

Några intryck
1. Sverigedemokraterna har tydligt visat att man är ett ”enfrågeparti.” Deras omsorg om gamla och sjuka visar sig inte betyda någonting när man nu har chans att placera sig i rampljuset.
Kan det vara så att Jimmie Åkessons sjukdom till stor del beror på att han ansetts för ”snäll” internt i partiet och att vi nu har en betydligt kärvare attityd att vänta från dem?
Till detta visar att deras egna budgetberäkningar till stor del är ett skämt.

2. C och FP har sårat, under hela hösten, kört med samma enkelspåriga mantra, ”Det är Löfvéns ansvar.” Igår räknade jag till att Annie Lööf i en intervju på omkring 3 minuter yttrade de orden närmare 20 gånger. Hon platser därmed i samma kategori som Bosse Ringholms intervju tillsammans med Ahlenius och Maud Olofsson om NUON.

3. KD och M har i varit väldigt tysta under hösten. Batra har undvikit att ifrågasätta ”lantisarnas intelligens” och har kanske inte har så mycket mer att tillägga.
Men självfallet har de inte samma skärpa i argumentationen innan man har en partiledare. Hägglund verkar förskräckt och önskar sig nog hem till Småland.

4. Vad kan man säga om de övriga?
MP har tagit chansen att profilera sig och varit starka. Kanske för starka för Löfven och det straffar sig nu. I en eventuell regeringsombildning är det inte alls säkert att det finns plats för dem oavsett vem som får bilda regering.

V har också varit förhållandevis starka. Från de bittra tårarna när Sjöstedt inte fick sitta i samma sandlåda som S och MP så har de förhandlat skickligt, även om jag inte på något sätt tror att de skulle få igenom alla krav inom t.ex. valfrihetsfrågan inom vården när det så småningom skulle fattas beslut.

Så har vi Löfvén som kämpat och gett efter för V och MP i tron att tiden skulle verka för honom. Han har förmodligen också inbillat sig, från sin tid som facklig boss, att ”ett handslag är ett handslag.”
Han har mycket att bevisa om sin dokumenterade förhandlingsskicklighet.

Några andra funderingar
Är alliansen nu ett enda parti eller är man fyra partier?
Tre av dem ligger nära riksdagsspärren och om sd fortsätter sina framgångar så kanske något av dem försvinner i ett nyval. Är allliansen så viktig att man är beredd att offra sitt eget parti? Vad säger medlemmarna i C, FP och KD om detta?

Till sist
Jag skulle vilja styra mina egna skatter t.ex. genom att inte låta dem ingå i betalningen av de ledande politikernas löner.
Jag kräver service, resultat och taktkänsla när jag besöker en myndighet eller ett företag. Det minsta man kan begära av våra högst betalda politiker är att leverera samma respekt för befolkningen.
Att partiledare ska kunna ”kasta skit” på varandra i teverutan, eller sand i varandras ögon när man är i riksdagssandlådan är inget jag vill vara med att betala för.

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post111
Next »