Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Sverige har blivit ett vinland

Vinets världPosted by Torbjörn Ohlsson Thu, October 27, 2016 19:04:44

Vinmässor, vinprovningar, vinresor, är något som blivit inne i Sverige de senaste åren. Många känner nog till Parador, Egri Bikaver, Zeller Schwartze Katze och en del andra ”exklusiva” viner från sjuttiotalet. Då var det något nytt och spännande men idag känns inte de vinerna intressanta. Nu är det viner från Bordeaux, Piemonte och Stellenbosch som gäller.

Jag tillhör de som ofta deltar i provningar, besöker vingårdar och är även funktionär på en kvalitetsvinmässa. Det har blivit en resa med många stationer och några erfarenheter kommer här.


Vinmässor
Det blir ofta spännande och givande diskussioner vid montrarna på vinmässor. Och jag tar några exempel på hur intresset har förändrats under de senaste tio åren. Då var frågorna ofta, ”jag vill prova ett gott vin, vad rekommenderar du.” Dessa frågor är givetvis vanliga även idag, men det har tillkommit många andra, till exempel, ”till vilken mat passar det här vinet”, eller ”vi ska äta oxfilé med en trattkantarellsås till helgen, vad rekommenderar du för vin till det.”
Men det är också vanligt med frågor omkring hur lång tid ett vin kan lagras och hur mycket restsocker som finns i vinet.

Besökarna har blivit mycket kunnigare så det gäller för oss funktionärer att hela tiden utbilda oss för att kunna ha givande samtal med dem.


Vinresor
Många researrangörer har nu som ett naturligt tillval för sina resenärer att kunna göra vingårdsbesök. Det är också vanligt med resor som enbart besöker vingårdar. En utveckling som jag tycker är positiv. Att besöka vingårdar innebär inte bara att du får prova några av gårdens viner, du brukar också få en information om gården, om distriktet, druvorna, framställningen, lagring och mycket annat.

Besöken kan variera mycket. Från de små gårdarnas entusiastiska ägare och vinmakare, till de stora vinslotten där ägarna oftast finns i någon annan del av världen och som överlåter guidning och provning till anställda på en marknadsavdelning. Båda dessa typer av besök har sin charm, men för egen del föredrar jag att träffa den ”lille” vinbonden med det stora engagemanget framför en anställd från en marknadsavdelning som informerar professionellt men inte alltid med samma inlevelse.

En annan variant som är populär är att vandra eller cykla i ett vindistrikt och göra besök på vingårdar som finns längs vägen. Då kombinerar du motion med vin och god mat.


Provningar
Ingången till ett större vinintresse är oftast att börja delta i provningar. Att lära känna skillnaden på olika druvor, nya och lagrade viner, samma sorts druvor med odlade i olika delar av världen och många andra teman.
En typ av provning som jag verkligen rekommenderar är att smaka vin tillsammans med vissa matingredienser.
Då hittar du vad som passar ihop, men även att du kan förändra en smak, med att till exempel tillsätta mera salt eller citron. Ett tydligt exempel är om ett vin upplevs för syrligt till en maträtt så går det hälla lite citron över maten. Då dämpas syran i vinet och man upplever istället mera av fyllighet och sötma. Det finns många andra enkla sätt att förbättra en kombinerad smakupplevelse för mat och vin.

Men det är viktigt att poängtera att det finns inget som är rätt eller fel när det gäller dofter och smaker. Vi har våra individuella doftminnen och smaklökar och det vi känner är lika rätt som det som någon annan känner.

Vinprovningar arrangeras numera i många olika sammanhang, som företagsevent, möhippor/svensexor, konferenser eller rena kompisgäng. Provningar på olika nivå och med olika innehåll, men populärt är det.

Är allt positivt med den ökade vinkulturen?
I grunden är jag positivt inställd till en bättre kunskap om viner och allt som hör till detta. Det ger nya smakupplevelser framförallt tillsammans med mat. Det ger också möjlighet till trevligt umgänge och intressanta möten och resor.

Men jag vill tillägga
Är du en person som hellre dricker för ”yrsla” än för smak- och doftupplevelser då är nog inte vinprovarhobbyn något för dig. Man ska komma ihåg att alkoholen är ett gift och jag vill därför sluta med munskänkarnas kloka devis:

Hellre kvalité än kvantitet  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post200

När ska du dricka det där speciella vinet?

Vinets världPosted by Torbjörn Ohlsson Sun, August 28, 2016 16:29:25

Då och då får jag frågan om det verkligen är sant att viner alltid blir bättre med åren. Som vanligt när det gäller smak så finns det olika meningar. Jag vill ge er en del av det jag lärt mig genom åren och som passar mig.

Först några generella frågor:
1. Varför ska man lagra viner länge?

2. Tycker man att det är dyrt att dricka ett dyrt vin och väntar man på det speciella tillfället?
3. Kan ett vin bli för gammalt?

Jag tar frågorna var för sig:

Varför
De flesta viner blir bättre om de får ligga en tid, men inte alla. Det måste nämligen finnas någonting att lagra i vinet, t.ex en doft och smak av fruktsamhet, syrlighet och/eller strävhet som kan utvecklas om vinet får ligga några år.
De allra enklaste vinerna har sällan de egenskaperna och då spelar det ingen roll om de lagras, tvärtom kan en beskhet i vinet ta överhanden ganska snart om de ligger för länge.

Hur lagrar man – några generella råd:
1. Har du vinerna liggande i köket - då är de illa ute. Är det något som är dåligt för vin så är det stora temperaturväxlingar.

2. Om du vill "långtidslagra", d.v.s. 6-10 år eller längre då ska vinet lagras svalt, mörkt och under konstant temperatur.
Har du tillgång till en vinkällare är det inga problem med lagringen, men för oss som inte har det, gäller det att göra det bästa av situationen, genom att hålla en jämn temperatur.
Även om det är lite för varmt för att vara perfekt, så är det viktigt att temperaturen inte svänger.
Solljus kan missfärga vinet, så ett mörkt skåp är att föredra. För flaskor med naturkork är det viktigt att flaskorna ligger. Då hålls korken fuktig även om rummet är lite för varmt.
I och med att skruvkorkarna kommer är denna fråga snart "passé"

Hur länge ska ett vin lagras?
De flesta röda kvalitetsviner klarar lätt 5-10 års lagring. De bästa röda vinerna från Bordeaux, Rhône, Stellenzicht, Piemonte och Toscana kan för det mesta lagras längre än så.
Men även när det gäller dessa viner så finns det ett ”bästföredatum”

Det speciella tillfället och är det för dyrt?
Här vill jag vara tydlig. Ett vin kostar bara EN gång och det är när du köper det. När du dricker det dyra vinet då är det faktiskt gratis.

Det där speciella tillfället, när kommer det?
Bara att bestämma sig. Vi har ”speciella” tillfällen flera gånger per år.
Vi tycker t.ex. att ett speciellt tillfälle att unna sig ett gott vin är för att vi har det bra och mår bra. Det behöver inte vara födelsedagar, mors- och farsdag, eller liknande.
Finns det något viktigare att fira att man är frisk?

Kan ett vin bli för gammalt?
Ja utan tvekan. För inte så länge sen drack jag ett Merlotvin som enligt etiketten var lagringsbart till 2014. Två år senare hade en besk syrlighet framträtt, som kännetecknar viner som blivit för gamla. Det vinet kostade omkring 300 kronor, men jag har druckit ännu dyrare viner där bästföredatum passerats.
Det är slöseri, tycker jag.

Min filosofi är att njuta av viner och jag lagrar sällan längre än några år. Jag vill hinna njuta av läckerheterna, med jag uppskattar det.


  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post190

Att cykla och vandra i vindistrikt

Vinets världPosted by Torbjörn Ohlsson Sat, July 16, 2016 10:51:37

Många har sett att vi under några veckor varit ute och cyklat och vandrat i några vindistrikt och jag har fått en del frågor omkring detta. Är det jobbigt, är det svårt, är det dyrt m.m.
Vi besökte två områden, Moseldalen och Bordeaux som vi länge haft på önskelistan.
Med denna resa som utgångspunkt sammanfattar jag därför några intryck.

Moseldalen
Resans första stopp blev Cochem i Moseldalen. En förföriskt vacker stad, där vinfälten stäcker sig längs bergskedjorna på båda sidor Mosel. Ett intensivt regnande veckorna innan vi anlände hade gjort vattenståndet mycket högt och vattnet hade dragit med sig mycket lera och såg därför rätt brunt ut.

Vi hade i förväg bokar rum på en av de många vingårdar som har uthyrning. Hos Weingut Rademacher, ett enkelt, men bra boende, bara några minuters gångväg till centrum.

Vi togs emot på ett översvallande sätt av den polska kvinnan som skötte reception och servering. Ganska omgående berättade hon om vinerna som producerades på gården och i det ingick även en provning med tilltugg. Deras Chardonnay var överraskande bra, medan Rieslingvinet inte tilltalade oss.

Att vandra i Cochem är enkelt. Vi tog linbanan upp till ett stort system av vandringsleder där vi mötte en fantastisk utsikt. Det är möjligt att vandra även upp på berget, men vi tog den lätta vägen.

Som synes vackert och lättvandrat.

Att cykla i Moseldalen är lika enkelt. I stort sett platt och fina cykelvägar intill floden. Bara att hyra en cykel och ge sig iväg. Här har vi cyklat några mil i riktning mot Koblenz.

Bordeaux
Bordeaux anses av många som ett av de förnämsta vindistrikten. Det är stort och består av många mindre områden, alla med sin särprägel och sina traditioner.

Här hade vi köpt ett ”cykelpaket”, där det ingick cyklar, boende, luncher, några middagar och besök hos vingårdar, cognacsdestillerier m.m.
Men det innebar inte att vi var en grupp som cyklade i kolonn utan alla valde sitt eget tempo. Ofta cyklade vi på tu man hand och ibland hade vi sällskap av ytterligare några personer. En vägbeskrivning visade var lunch och ev. besök skulle äga rum, men självfallet fanns inga krav på att delta.

Men ingen vill gå miste om luncherna. En av dagens höjdpunkter. Områdets delikatesser i form av grönsaker, frukt, ost, skinka, korv, sallader och traktens viner, uppdukade i någon park.


Cykelturen startade i Angouléme i området Charantes. En gammal stad fylld av historiska byggnader och centrum för serietecknande. Turen gick sedan via Cognac, Medoc och till staden Bordeaux.

De tre första dagarna var relativt kuperade och pulsen steg ordentligt i vissa backar. När vi nådde Medochalvön blev det plattare och etapperna blev därför längre. Turen gick från början längs Atlantlinjen och så småingom nådde vi många berömda vinslott som låg som ett pärlband. En ren njutning att ta in alla intryck av skönhet och dofter.

Några reflektioner
Som alltid när man reser så är människorna man möter det intressantaste. Jag har tidigare berättat om min beundran för den ”lille vinbonden.” Familjeföretaget där ägarna är ”allt”, jobbar på fälten, sköter vinhanteringen och försäljning och håller vinprovningar, för att nämna något.
Skillnaden är stor mot när de stora eleganta producenterna besöks och där någon från marknadsavdelningen kommer och tar hand om besökarna.

Här är några exempel.
Damen är fru Scheidecker i Mittelwihr, Alsace. Hon kom rusande från vinfältet när vi anlände till vingården. Vi hade druckit vin från hennes vingård kvällen innan på en restaurang och frågat efter vägen till vingården.
När vi ville köpa gårdens fina Pinot Noir vin så svarade hon att de bara hade två kartonger kvar:
- Passar bra, vi tar dem, svarade vi.
Hon hämtade kartongerna men sa sedan en aning sorgset.
- Vi hade tänkt dricka det här vinet när Frankrike vinner EM i fotboll.
Vi kom så småningom fram till att hon behöll en flaska och vi fick ett rosévin i stället. Hon gjorde garanterat bästa bytet och jag hoppas att vinet smakade bra, trots att Frankrike förlorade finalen.

Lite av samma sak hände i Eschendorf i Franken när vi besökte Michael Fröhlich gård. Tredje eller fjärde gången vi besöker honom och vi fick en fin genomgång av de senaste årens produktion. Han gjorde sig ingen brådska och vi provade flera av hans fina viner. När vi åkte därifrån satte han sig på sin 4–hjuling och åkte ut på fältet igen.

På det fina slottet fick vi en jättefin provning. Professionellt genomfört av en snygg tjej från marknadsavdelningen. Ägarna var ett försäkringsbolag, med huvudkontor i Paris.

Cognac
Passerar man Cognacsområdet så känns besök på några destillerier givna, även för en icke Cognacsälskare som jag. Historien upprepar sig. De stora företagen imponerar och de små imponerar ännu mera.

Några exempel igen:


Den stora producenten Martell med en hel vägg med provningsflaskor samt den lilla familjeföretagaren Chollet, som höll en mycket intressant provning. Hos honom käkade vi senare lunch och jag visar en av förrätterna.

Behövde vi svälta?
Inte direkt. Trots många timmar på cykeln så kompenserade vi kaloritappet. Här är ett exempel på en middag vi unnade oss.

Svaren
Jag inledde med att berätta om några frågor vi fått, om det var svårt, jobbigt eller dyrt.

Skulle vilja svara så här:
Det är inte svårt, det är bara att bestämma sig.
Det är inte jobbigt, men en viss grundkondis är bra
Om det är dyrt, tjaaa

En sista rekommendation om du ska göra en liknande resa:
Det är bra med en bil med stort lastutrymme !

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post184

Bordeaux - som Björn Borgs kalsonger

Vinets världPosted by Torbjörn Ohlsson Thu, September 03, 2015 08:44:09

Bordeaux – som Björn Borgs kalsonger

I vilka länder och vilka distrikt produceras de bästa vinerna?
Den frågan har diskuterats många gånger och eftersom det handlar om tycke och smak så finns det många olika åsikter. Men några distrikt framhålls alltid.

När det gäller röda viner nämns alltid Bordeaux. Mousserande viner då pratar de flesta om Champagne. När det gäller vita viner så är svaret inte lika givet, men Bourgogne och Chablis nämns ofta.

Stämmer det då att de bästa vinerna görs i de distrikten?
Här är experterna oense och jag förstår dem. Lägger vi sedan till ytterligare en parameter, nämligen prisvärdhet då vill jag hävda att vinerna från de uppräknade distrikten inte alltid är i topp. Faktiskt rätt sällan, men det är min personliga åsikt. Ska försöka utveckla mitt resonemang.

Vad påverkar priset på ett vin
* Skördeuttaget per hektar. Ett mindre uttag, d.v.s. färre rankor per hektar ger högre kvalité på druvorna och därmed bättre och dyrare viner.

* Skördekostnader. Är druvorna manuellt eller maskinellt skördade.

* Vinifieringen. Den process som börjar när druvorna är skördade. Transport från fälten, pressning och jäsning. Den här processen övervakas noggrant.

* Lagringskostnader. Ju längre ett vin har lagrats desto dyrare blir det.

Marknaden och branschen
De faktorer som jag räknade upp här ovanför är i stort sett lika för alla producenter. Men så tillkommer något som finns hos alla varor, nämligen producentens rykte i branschen och i vilket distrikt som vingården finns i. Ett bra rött vin från Bordeaux och ett vitt mousserande vin från Champagne vågar jag påstå alltid är dyrare än viner med motsvarande kvalité från andra områden.
Producenterna i dessa distrikt har självfallet varit duktiga och har under många år själva byggt upp sitt fina rykte. Ett rykte som är att jämföra med ett varumärke.

Jag hade för några år sedan nöjet att samtala med en framgångsrik vinproducent i Italien. Han hade en egen tumregel. ”Upp till 500 kr för en flaska kan det finnas sakliga skäl för, allt som är dyrare är ren marknadsföring”
Så i Systembolagets Chateau Petrus, från 2008, som just nu säljs för 22500 kr ingår många års marknadsföring i samband med framgångar på vinmässor m.m. Men kvalitén behöver inte vara bättre än ett vin från Rhonedalen som producerar högklassiga viner till en bråkdel av priset.

Så vinbranschen är inte annorlunda än andra branscher. Det finns statusmärken och statusdistrikt, liksom det t.ex. finns status i vissa klädmärken, t.ex. Björn Borgs kalsonger.

Tänk på
Det lönar sig att leta efter lite udda områden och producenter som "vill in på marknaden." Jag har redan nämnt viner från Rhonedalen, som visserligen är ett etablerat distrikt men har förhållandevis bra priser. Här är några fler länder och områden. Det blir givetvis en viss schablonisering eftersom det inte finns några regler som inte har undantag.

1. Viner från Sydafrika håller förvånansvärt bra priser för den höga kvalité som vinerna ofta har. De Sydafrikanska vinerna tillhör numera de mest sålda på Systembolaget och en av anledningarna till att försäljningen satte fart anses vara ett uttalande som förre statsministern Ingvar Carlsson gjorde i en teveintervju 1995 med anledning av att Systembolaget bojkottade franska viner i protest mot att landet skulle återuppta provsprängningarna på Mururoahalvön. Han fick frågan:
- Har statsministern ändrat sina vinvanor nu när det inte finns franska viner att köpa på Systembolaget.
- Inte alls jag har sedan länge upptäckte hur bra och billiga Sydafrikanska viner är.
Dagen efter tömdes visst Systembolagets hyllor på Sydafrikanska viner.

2. Apulien i södra Italien har haft rykte om att producera ”blaskiga” viner. De senaste åren har kvalitén höjts ordentligt men priset är fortfarande förhållandevis lågt. Det går att göra riktiga fynd från området.

3. Languedoc i Frankrike hade ungefär samma rykte som Apulien i Italien.
Vid en av de allra första vinprovningarna som jag deltog i, för väldigt många år sedan, sa provningsledaren. ”Det produceras väldigt mycket fotogen i Languedoc.” Det var det rykte som distriktet hade. Jag lovar att det idag inte produceras fotogen utan en mängd fina viner till mycket bra priser.

4. Portugal producerar lika bra viner som sin stora granne Spanien, men ofta till en bråkdel av priset.

5. Många länder i Sydamerika producerar spännande och billiga viner, t.ex. Argentina och Chile.

Eftersom jag skriver om viner på flera olika ställen lägger jag inte ut tips på enskilda viner, men ni som är intresserade av prisvärda viner är välkomna till: www.skrivovin.se

Det lönar sig att botanisera bland hyllorna och våga testa lite ovant och nytt.
Lycka till !  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post144

Catharina

Vinets världPosted by Torbjörn Ohlsson Mon, March 09, 2015 17:05:42

Män som startar företag, ibland under väldigt svåra förhållanden, kan vi läsa om då och då. De beskrivs ofta som starka, skickliga och hänsynslösa.
Inte lika ofta kan vi läsa om starka kvinnor som startar företag, som senare blir stora och framgångsrika.
Nu vill jag lyfta fram en av de starkaste kvinnor som jag hört talas om och som blivit en legend i en mansdominerad värld, nämligen vinvärlden.

Hennes namn var Catharina Ustings Ras, och hon grundade vingården Steenberg i Constantia, nära Kapstaden. Hon var den första kvinnan som blev fastighetsägare i Sydafrika och överlevde många tragedier, som det ibland skrattas åt.
Skrattet brukar dock fastna i halsen, när man påminns om att hon agerade på ett sätt som många män agerat och fortfarande agerar mot kvinnor.

Catharina Ustings Ras kan med rätta kallas för pionjär inom sitt område. Som fastighetsägare och grundare av ett vinimperium är hennes historia är fascinerande.
Vi ska också komma ihåg att under den tid när hon var verksam så hade kvinnorna inga som helst rättigheter.

Hon kom till Sydafrika år 1662 och bodde där till sin död 1708. Hon föddes i Lübeck, Tyskland 1641 och var alltså tjugotvå år gammal när hon kom till Sydafrika. Anledningen till att hon lämnade Tyskland var att hon hade blivit änka och ville prova lyckan i Sydafrika. Förklädd till man, gömde hon sig på ett fartyg till Kapstaden.

Men Kapstaden var en farlig plats för en ung, ensam, änka, så hon kände omedelbart att hon måste hitta en ny man och två månader efter ankomsten till Kapstaden gifte hon sig med Hans Ras. På bröllopsdagen anfölls Hans av en knivbeväpnad ”rival” men överlevde, trots svåra skador. Men år 1671 avled Hans efter att ha blivit riven av ett lejon.
Historien säger att Catharina, från häst, samma dag dödade lejonet.

Åter ensam, nu med fyra barn, gällde det för Catharina att än en gång snabbt hitta en make och följande år gifte hon sig med Francois Champelaer van Ghent. En jordbrukare som hade misslyckats med det mesta. Äktenskapet blev kortlivat, eftersom Francois blev mördad sommaren 1673.

Så var det dags för den svenskfödde Laurens Cornelissen, att gifta sig med Catharina och de flyttade till Table Valley. Men även Laurens dog snabbt efter bröllopet. Han blev trampad till döds av en elefant under en jakttur.

Catharina insåg nu, 36 år gammal och med fem barn att försörja att männen inte gav henne någon säkerhet och trygghet. Hon flyttade till en plats intill Steenberg Mountain, den plats där det idag finns en fantastiskt vackert belägen vingård och som producerar viner som vunnit ryktbarhet över hela världen.

Men hon gav äktenskapet en chans till. Matthys Michelse, född i Tyskland, blev hennes femte och sista man. Han till och med överlevde Catharina.

När hon år 1682, som gåva av guvernör Simon van der Stel, fick ett stort landområde började hennes imperium att växa. Ryktet säger att Simon var Catharinas älskare, men det är enbart ett rykte.

Vänskapen mellan Simon och Catharina bestod och hon fick även senare stöd av honom i uppbyggnaden av vingården.

År 1983 förklarades gården som nationellt minnesmärke.

Jag har själv besökt vingården och efter att ha fått den här historien berättad kan jag säga att känslan av Catharina Ustings Ras finns tydligt i de gamla byggnaderna, i den eleganta restaurangen och ute på vinfälten.

Provningsviner hos Steenberg. Längt t.h. är gårdens prestigevin, som självfallet har namnet Catharina.

  • Comments(2)//runudden.skrivovin.se/#post127

När svenskarna får några procents frihet

Vinets världPosted by Torbjörn Ohlsson Sun, October 12, 2014 11:30:35

Det är spännande att delta på vinmässor. Under många år har jag varit funktionär vid kvalitetsvinmässan i Östersund i mitten av oktober. Oftast har jag arbetat i någon av vinmontrarna men har även haft andra uppdrag. Eller ibland varit ”vanlig” besökare.

Vilka är besökarna
Redan när mässan öppnar klockan 11 strömmar besökarna till. De första brukar vara väl förberedda, tar ett glas champagne, sätter sig och går igenom mässkatalogen och lägger upp en plan för vilka viner de ska prova. Det är fortfarande gott om plats i lokalen och ljudvolymen är låg. De hinner prata med funktionärerna och berätta om egna vinupplevelser.
Efter lunch anländer det stora flertalet. Lördagsshoppingen är avklarad och de har nu sett till att de har en ledig eftermiddag. Sorlet stiger och man kan höra hur man diskuterar de olika vinerna. Köerna framför montrarna växer men stämningen är hela tiden glad och avslappnad.
Plötsligt kan man som funktionär märka att något eller några viner säljer mera än andra. Ett rykte har förmodligen börjat spridas om att ”du måste smaka just det vinet” och det är inte ovanligt att dessa viner tar slut. Till besvikelse för de som inte hunnit testa de åtråvärda dropparna.
Alla verkar trivas och klungorna där man diskuterar viner och annat växlar hela tiden bemanning och jag har många gånger hört besökare jämföra dagen på vinmässan med en dag på en utlandssemester. Man känner sig avslappnad och det är tillåtet att dricka lite vin även under dagtid.
Det går att urskilja kompisgrupper och olika arbetslag som gett sig en dag ledigt i höstmörkret. De gängen har ofta bestämt sig för att äta en lite extra påkostad middag senare på kvällen. Man kan se förväntningarna inför kvällen i deras ögon.

Populärt
Biljetterna till mässan brukar släppas i midsommartid och redan efter några veckor brukar de flesta vara sålda. Så redan mitt i sommaren ser alltså många fram emot en avkopplingshelg i mitten av oktober.

Massmedia
Någon gång under eftermiddagen brukar pressen anlända. Det är fortfarande så speciellt att vi provar och lär oss om viner att det har ett nyhetsvärde. Artiklarna i tidningarna är nästan alltid positiva, men ibland brukar det komma någon insändarkommentar om alkoholens fördärv.

Lär vi oss – och lär vi ut något?
Här känns det skönt att kunna svara ja på båda frågorna. Vi som funktionärer har under hela året mässan i tankarna. Vi har tidigt klart vilka personer som arbetar med de olika montrarna och sedan har vi som övergripande uppgift att lära oss om landets viner, genom att läsa och givetvis också prova. Det är inte heller ovanligt att vi gör vinresor till det aktuella landet och besöker en del av vingårdarna.

När det gäller besökarna så har vi ”kvitton” på att de också lär sig något om viner vid mässorna. Seminarierna, med olika teman, är populära och nästan alltid fulltecknade. Föreläsarna är oftast kändisar i branschen och duktiga föreläsare.
Många av besökarna återkommer år efter år och berättar gärna om hur de har lagt om sina vinvanor. Att de vågar testa nyheter och provar olika viner till sina middagar.

Men den allra roligaste kommentaren man får är när någon besökare berättar att de har slutat att slentrianmässigt köpa en box vin och istället läser på flaskorna eller på nätet om vilket vin som passar till en speciell maträtt.
Då känner vi, att vi genom mässan har levt upp till Munskänkarnas ambition att ”hellre kvalité än kvantitet”

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post107

MÅSTE BRA VINER VARA DYRA?

Vinets världPosted by Torbjörn Ohlsson Fri, August 01, 2014 09:50:39


Några grunder

Det känns bra att omedelbart kunna svara NEJ på den frågan. Här redogör jag för vissa faktorer som påverkar priset på ett vin.

* Hur stort skördeuttaget är per hektar är viktigt. Ett mindre uttag, d.v.s. färre rankor per hektar ger oftast högre kvalité på druvorna och därmed bättre och dyrare viner.

* Skördekostnader. Är druvorna manuellt eller maskinellt skördade.

* Vinifieringen. Den process som tar vid när druvorna är skördade. Då ska de snabbt transporteras till den plats (oftast källare) där musten ska pressas ur druvorna. Därefter startar jäsningen. Under den här processen genomförs regelbundet kontroller över kvalitén.

* Lagringskostnader. Ju längre ett vin har lagrats desto dyrare blir det.

Marknaden och branschen
Men så tillkommer något som finns hos alla varor, nämligen producentens rykte i branschen och i vilket distrikt som vingården finns i. Ett bra rött vin från Bordeaux och ett vitt mousserande vin från Champagne vågar jag påstå alltid är dyrare än viner med motsvarande kvalité från andra områden. Vinbranschen är inte annorlunda än andra branscher. Det finns statusmärken och statusdistrikt, liksom det t.ex. finns status i vissa klädmärken.

Tänk på
Det lönar sig att leta efter lite udda områden och producenter som "vill in på marknaden" Här nedan räknar jag upp några områden där det produceras fina viner som inte är så dyra. Det blir givetvis en viss schablonisering eftersom det inte finns några regler som inte har undantag.

1. Viner från Sydafrika håller förvånansvärt bra priser för den höga kvalité som vinerna ofta har. De Sydafrikanska vinerna tillhör numera de mest sålda på Systembolaget och en av anledningarna till att försäljningen satte fart anses vara ett uttalande som förre statsministern Ingvar Carlsson gjorde i en teveintervju 1995 med anledning av att Systembolaget bojkottade franska viner i protest mot att landet skulle återuppta provsprängningarna på Mururoahalvön. Han fick frågan:
- Har statsministern ändrat sina vinvanor nu när det inte finns franska viner att köpa på Systembolaget.
- Inte alls jag har sedan länge upptäckte hur bra och billiga Sydafrikanska viner är.
Dagen efter tömdes visst Systembolagets hyllor på Sydafrikanska viner.

2. Apulien i södra Italien har haft rykte om att producera ”blaskiga” viner. De senaste åren har kvalitén höjts ordentligt och det går att göra riktiga fynd från området.

3. Languedoc i Frankrike hade ungefär samma rykte som Apulien i Italien.
En av de allra första vinprovningarna som jag deltog i, för väldigt många år sedan, sa provningsledaren. ”Det produceras väldigt mycket fotogen i Languedoc.” Det var det rykte som distriktet hade. Jag lovar att det idag inte produceras fotogen utan en mängd fina viner till bra priser.

4. Portugal producerar lika bra viner som sin stora granne Spanien, men ofta till en bråkdel av priset.

5. Många länder i Sydamerika producerar spännande och billiga viner, t.ex. Argentina och Chile.

Eftersom jag skriver om viner på flera olika ställen lägger jag inte ut tips på enskilda sorter här, men ni som är intresserade av prisvärda viner är välkomna till: www.skrivovin.se

Det lönar sig att botanisera bland hyllorna och våga testa lite ovant och nytt.
Lycka till !

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post92

Resa i vindistrikt

Vinets världPosted by Torbjörn Ohlsson Thu, July 10, 2014 11:15:13

Inspirerad av en nyligen avslutad resa i Dourodalen, i Spanien, känner jag för att berätta lite om det speciella med att resa i olika vindistrikt.

Eftersom vinvärlden är så ofantligt stor så är vinresor mycket lätta att kombinera med andra intresseområden, t.ex. geografi, kultur, historia, geologi och religion. Och även om inte dessa områden är några specialintressen så lär man sig ändå en del eftersom vinets tillverkning och historia ofelbart innebär att dessa frågar kommer upp.

Under denna resa bodde vi hela tiden i Aranda de Duero. Det kändes bekvämt att kunna packa upp sin utrustning och ”komma hem” på kvällarna.

Det speciella med den här resan var att vår researrangör och reseledare Rafael (Rafa) Rubia genomförde sin första organiserade resa och ville testa sitt upplägg på en liten grupp vinintresserade personer. Jag kände mig hedrad över att bli tillfrågad.

Kärleken förde Rafa till Jämtland där han nu har jobbat bland annat som lärare under många år. Och med en uppväxt i Marocko och Spanien vill han nu lära oss svenskar mera om den spanska kulturen, där mat och vin är givna inslag. Visar med några axplock ur resan vad vi bjöds på:

Bilderna visar:
1. Jättelika underjordiska gångar och valv som numera används som festlokaler.
2. Den magnifika katedralen i Burgos
3. Hur glad provningsledaren och ägaren till "Arte di Vinos" blev när vi berättade för henne vad vi tyckte om hennes provning av ost och vin.
4. Skål och fina viner
5. Tapastallrik
6. Vinprovning tillsammans med delikatessen "Grillat dilamm" tillagat av Raffas vän Estaban, enligt ett urgammalt recept från området.

Vin och kultur är med andra ord en härlig blandning om man vill åka i ett vindistrikt. Rafa kommer att arrangera flera resor i området och är du intresserad så kan du kontakta honom, eller mig, så förmedlar jag ditt intresse vidare.

Till dess, njut av ett svalt vin i sommarvärmen.
  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post89
Next »