Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Att hänga ut kriminella

KriminalitetPosted by Torbjörn Ohlsson Mon, September 23, 2013 21:57:13

En relativt ny företeelse i och med alla nya sociala medier, har blivit att det skapas sidor för att "hänga ut" vissa brottslingar. Det gäller oftast pedofiler och våldtäktsdömda, men ibland även för andra mera triviala brott.
Jag tycker att denna utveckling känns mycket olycklig. De som skapat sidorna försvarar sig ofta med att de vill varna personer i ett område att nu har det flyttat en pedofil, eller våldtäktsman, till ert område.
Det man många gånger glömmer är:
- Personens familj och släktingar som indirekt blir uthängd. Dessa är oskyldiga och straffas många gånger fruktansvärt hårt.
- Det är inte ovanligt att brottsoffret också känner sig uthängd. Om vi tänker oss ”pedofiloffren”, d.v.s. barnet och barnets familj, så vill de ha hjälp och vård. Om de gång på gång påminns genom att förövaren hängs ut och bespottas så drabbas offret lika många gånger.

I ett mycket aktuellt fall där en pedofil hängs ut, verkar deltagarna i kommentarsfälten tävla i okvädningsord, ”jävla as”, ”häng den jäveln i pungkulorna” och många hundra liknande kommentarer.

En person skrev:
- Jävla as! Funderar på att skicka ett litet mess till hans flickvän...

Personen fick omgående svar från en annan:
- Skrev ett medelande till hans fästmö och fråga hur man ens kan vilja ha en sådan person i sin närhet.

Jag undrar hur dessa s.k. rättskaffens personer funderar när de tar sig friheten att kontakta en helt oskyldig person, som råkar vara sambo med en kriminell och ifrågasätter personens omdöme. ”Hur hon kan vara sambo med den och den…”. När detta ifrågasättande dessutom görs både kränkande och nedsättande hoppas jag att även detta kommer att prövas rättsligt.

Som ni märker tycker jag att det är helt förkastligt att personer, utan att ha en helhetsbild, utan juridiskt och psykologiskt kunnande, tar "lagen i egna händer."

Samhället har ansvar för både bestraffning av brottslingar och vård av offer. Det finns brister i både straff och vård, men det känns som enskilda initiativ alltid försämrar situationen.

Jag betackar mig från forna dagars schavottering även om det sker på Facebook.


  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post10