Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Avdrag eller bidrag

ÅsikterPosted by Torbjörn Ohlsson Sun, September 07, 2014 10:49:08

Att få göra avdrag i deklarationen för en kostnad anses accepterat hos de flesta. Däremot är det fult, mycket fult, att ta emot ett bidrag. Begreppen slängs mot varandra och i många fall är det i kränkande ordalag.

- Ni är ett bidragsparti säger Allianansen till sossarna så ofta de har möjlighet.
Jag, i min enfald, väntar fortfarande på en någorlunda seriös beskrivning av vad de menar. Men tonfallet är tydligt, det är mycket fult.

Rut
Eftersom jag inte får några svar varför det är så fult med bidrag och så bra med avdrag så har jag på egen hand försökt göra några jämförelser.
Jag börjar med det omdiskuterade Rut, där jag tittade att den kommun som Annie Lööf har presenterat som den kommun som ökat Rutanvändningen allra mest är Gällivare.

Och räknar man antal personer som någon gång har använt Rut i Gällivare så har de ökat kraftigt.
Men hon berättar aldrig att den genomsnittliga summan för Rut i Gällivare är 66:- kr jämfört med Rut i Danderyd som är 1587:-.

Jag ifrågasätter inte på något sätt den verksamhet som städföretagen bedriver. Men debatten och frågeställningarna har hamnat snett.
Det är helt okej att folk anlitar städfirmor i sina hem, men ingen har hittills berättat på ett trovärdigt sätt varför jag ska lämna bidrag till familjer med höga inkomster så att de kan göra avdrag.

När det dessutom ofta saknas pengar till att ge hemhjälp till äldre, då blir jag inte glad.

Om vi tittar en gång till på Gällivare så kan jag då upplysa näringsministern om att orten Malmberget i stort sett har flyttats. Detta för att statens gruvbolag kan fortsätta bryta malm.
Massvis med människor tvingas flytta och att folk i sådana fall får göra avdrag för flyttstädning känns rätt. Helst skulle staten lämna bidrag till hela flyttkostnaden i sådana fall.

Rot
Pratar man Rut kommer man ofelbart in på Rot. Jämlikhetsivrare brukar säga att Rut ska förbjudas för att det är kvinnodominerat och Rot behållas för att det är mansdominerat.

I princip har jag samma inställning. Rot är bra vid konjunktursvackor men det finns ingen anledning att permanenta systemet.

Och visst är det skevt när staten har råd att subventionera nya kök, badrum, altaner till de som har ett boende, men inte råd att bygga nytt till de som saknar boende. Till ungdomar som vill och behöver flytta hemifrån.

Så har vi lite andra bidrag eller…..
Bidrag som det aldrig pratas om, åtminstone inte i termen bidrag, är ersättning till alla relativt nystartade företag som arbetar med personer som ingår i ”Fas 3.”
Företag/företagare som startat en verksamhet för att snabbt hämta hem statliga pengar för att utbilda, eller utveckla, personer i långarbetslöshet. Som i många nya branscher finns det lycksökare och äventyrare som förmörkar bilden för de seriösa.
En av de större aktörerna är företaget ”Blatteförmedlingen” som har ett dotterbolag som heter ”Jobbfabriken”

Första (?) verksamhetsåret kunde huvudägaren i koncernen Ivan Dazas plocka ut, lön, aktieutdelning och pensionsavsättning på 14,7 miljoner kr. Detta av en vinst på 20 miljoner.

Nu är detta företagsekonomiskt lön och utdelning, men allt sker av offentliga medel, så visst är det nära ett bidrag…..
Nu när företaget, trots hög omsättning, har problem att betala moms, så känns det som ägaren plockat ut lite för mycket utdelning/bidrag….

Övrigt om företag
Staten ska inte lägga sig i företagande heter det ofta, men jag tycker att det gått snett när t.ex:

Vi betalar rundligt till företagare för arbetskraft, fas3, och kallar det riktiga jobb. Men vi har inte råd att betala människor för att lösa de stora behov som finns hos äldre, inom vården och inom skolan.

Vi har råd att subventionera boendet för de som har boende (ränteavdraget), men har inte råd att bygga nytt till de som inta har boende.

Vi skär ned på skyddsnätet för att spara på budgeten, men har inte råd att arbeta förebyggande så skyddsnätet knappt skulle behövas.

Jag skulle kunna göra listan lång.

Bidrag som rovdrift
Det som känns allra tokigast tycker jag är rovdriften av glesbygden. Jag ska ta ett enda exempel.
Vattenkraftverkens fastighetsskatt går till den ort där administratörerna sitter. Kommunen där kraftverksfastigheten ligger och där all miljömässig påverkan sker, får ingenting.
Sedan pustas lite emellanåt att det betalas tillbaka statsbidrag till kommunerna. En ”fis i rymden” jämfört med den fastighetsskatt som ”stjäls” från kommunerna.

Min gamla hemkommun Ragunda skulle ha varit Sveriges rikaste om kommunen fått den fastighetsskatt som de har rätt till för sina 9 stora kraftverk. Nu tillhör kommunen istället de fattigaste – för att de ska lämna bidrag till huvudstadens administratörer.

Bidragsliknande betalningar
För att krångla till det ännu mera har jag flera gånger den senaste tiden fått höra begreppet bidragsliknande utbetalningar. Vid en utfrågning av statsministern för någon månad sen så framkom det, efter många frågor, att det handlade om arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring och pension.

Svårt att skymfa ungefär halva befolkningen på ett mera flagrant sätt.

Hans lön, offentligt finansierat, känns helt plötsligt väldigt bidragslik.  • Comments(1)//runudden.skrivovin.se/#post100