Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Pyramidspelet - Banker

Makt o maktmissbrukPosted by Torbjörn Ohlsson Sun, September 28, 2014 10:32:19

Fler och fler får upp ögonen för det gigantiska pyramidspel som byggs mitt ibland oss. Mitt i samhället, med politikernas goda minne och med garantier och bonus som belöning. Pyramiden kallas för banker.
Den har rasat i många länder men här hemma verkar ingen ta varning, trots att vi haft finanskriser flera gånger tidigare.
Jag tänker på t.ex. Grekland där raset för några år sedan var mycket allvarligt och konsekvenserna gigantiska för det grekiska folket. I Sverige invaggades vi i säkerhet. Våra svenska banker ansågs säkra. Inte många vet att minst en av bankerna var ytterst nära att följa med i raset 2008 när flera banker i USA gick omkull.

Vad är orsaken?
Grundorsaken är att bankerna beviljar lån utan att de har egna pengar att låna ut.

Tänk dig – Du går in på ditt bankkontor och vill låna 1 miljon kronor. Efter diverse kontroller av dig som person, inkomster m.m. så beviljas lånet och pengarna överförs till ett av dina konton. Det gjordes enbart som en registrering i bankens reskontra.

Penningmängden för dig och för samhället ökade i samma ögonblick med 1 miljon kronor.

Många tror att Riksbanken ansvarar för penningmängen i landet men de har inte gjort någonting för att din nyss lånade miljon ska komma ut i samhället. De ansvarar nämligen endast för pengar som består av kontanter, vilket är en försvinnande liten del av den totala penningmängden. Endast några procent.

Följder för samhället
Eftersom bankerna på det här sättet har blivit motorn i samhället så har de också fått oerhört stor makt. Till det kommer att bankerna äger betalsystemen som hela samhället är beroende av.

Avgående finansministern, som är väl medveten om situationen, har i många intervjuer skällt på bankerna och deras ledningar. Hotat med höjda kapitaltäckningsregler, (bankernas egna kapital i förhållande till utlåningen), begränsningar i bonussystemen, men gjort i stort sett ingenting.
Jag har hört intervjuer med andra riksdagsmän som inte har en aning om hur pengar skapas. Den senaste partiledaren jag hörde, som dessutom var medlem i alliansregeringen hade ingen kontroll alls hur penningmängden styrdes. Han förklarade att ”Riksbanken följer detta mycket noga.” Den partiledaren och regeringsföreträdaren, vars efternamn börjar på H och slutar på ägglund imponerade sannerligen inte på mig.

Några scenarier
Om samhället ska fungera krävs att det finns pengar som snurrar. Eftersom bankerna har fått/tagit den rollen så krävs det att vi vanliga bankkunder hela tiden lånar mer och mer pengar. Hur skulle det gå om:

1. Om alla låntagare plötsligt ville amortera sina lån. (Idag är det nästan ingen som amorterar.) Vad skulle hända?
Penningmängden i samhället skulle minska dramatiskt.

2. Om räntan skulle stiga.
Eftersom bankerna skapar alla pengar så måste också kunderna låna för att betala räntorna. (Sett över hela samhället). I dag när räntan är låg, nästan noll i vissa fall, så anser många att man kan låna ännu mera till konsumtion.

När räntan så småningom stiger måste hushållen och företagen låna mera och då har det blivit dyrare. Utrymme för konsumtion krymper.

3. Bostadsbrist
Lägger vi sedan till bostadsbrist som det är på många ställen blir personer beredda att betala mer för att kunna bo. Kanske måste föräldrar pantsätta sina fastigheter så att de kan hjälpa till med kontantinsats för sina barn.

Vilka problem uppstår
Om det blir amorteringskrav minskar penningmängden. Om räntan stiger samtidigt behövs pengar även för räntor. Konsumtionsutrymmet minskar ännu mera.
Personer som köpt dyra hus och kanske ”tvingat” föräldrar att pantsätta sina hus råkar riktigt illa ut.

Har man inte råd att betala ränta och amortering och tvingas sälja huset, minskar värdet på huset. I bästa fall kan man sälja men har en miljonskuld kvar. I sämsta fall blir huset osäljbart. Banken, eller något statligt ”städbolag” tar över och försöker sälja huset. Men stora förluster.

Bankerna då.
Kan inte kunderna betala sina lån drabbas bankerna av kreditförluster. Och eftersom, kraven på eget kapital (kapitaltäckning) är lågt för bankerna så de har inte stora reserver att ta av.
Den i särklass största delen av bankernas stora överskott delas ut till aktieägarna. Dessutom kan man i tider med höga vinster betala ut stora bonusprogram till sina chefer. Enbart det bonusprogram som idag finns hos SEB uppskattas till mellan 1 – 1,5 miljarder.

Företagen
Självfallet är det inte bara hushållen som drabbas. Företag har också krediter och om hushållen får mindre köpkraft drabbas företagen och vi kan se fram emot konkurser och arbetslöshet. Spiralen blir brantare och snabbare.

Övrigt
Går det komma till rätta med problem?
Ja det gör det förmodligen, men det krävs modiga och kunniga politiker. Att överföra penningskapandet till Riksbanken, även den digitala, skulle lösa väldigt många problem.

Men kom ihåg att de 4 stora svenska bankernas omslutning är c:a 4-5 gånger större än hela Sveriges. Dessutom äger man betalsystemen som staten är så beroende av, Så vilken politiker är modig nog att ta striden om att överföra det digitala penningskapandet till Riksbanken?
Kanske är det möjligt att driva den frågan efter en finanskrasch där svenska folket drabbats lika hårt som det grekiska folket.
Tror du en sån krasch kommer?

Jag tror det kommer en sådan krasch och jag kommer att fortsätta skriva om frågorna. Men det finns också många andra frågor att grotta ner sig i när det gäller de ekonomiska sambanden tillsammans med mänsklig girighet, bankernas roll och förtroende hos allmänheten, liksom om den nyväckte företeelsen om delningsekonomi m.m.  • Comments(1)//runudden.skrivovin.se/#post104