Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Från järnrör till talmansklubba

Makt o maktmissbrukPosted by Torbjörn Ohlsson Wed, October 01, 2014 18:55:04

Otaliga analyser har gjorts av valresultatet och framförallt varför sd var så framgångsrika. Vid förra valet tappade S många väljare till M. Nu har M tappat till sd. Är det en slump eller finns det en förklaring. Kan det vara så, att det är i stort sett samma personer som var missnöjda med S, som nu är missnöjda med M.

Skandaler
Under mandatperioden har sd råkat för flera skandaler och den mest kända är när tre sd politiker, Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling efter en utekväll attackerade komikern Soran Ismail och flera andra personer. De hade också beväpnat sig med ett järnrör från en byggnadsställning. Trots denna händelse och flera andra skandaler så har förtroendet för partiet ökat.

Vi har uppenbarligen något nytt i landet. Tidigare skandaler i etablerade partier har omedelbart synts i opinionsmätningarna. Vem minns inte M:s klavertramp för några år sedan när ”Uppdrag granskning” med dold kamera frågade några partifunktionärer om invandringen i en valrörelse. Andra skandaler i andra partier har mötts på samma sätt, men så är inte fallet nu.

Varför ökar sd
Att bara sätta rasiststämpeln på alla som röstar på sd tror jag är att göra det för enkelt för sig.
Jag tror att deras väljarstöd skulle minska om det fanns något annat parti som kunde ingjuta lite hopp i de som slagits ut ur skolan med ofullständiga betyg eller gått arbetslösa helt eller delvis under lång tid. Människor som ingen, varken Alliansen eller de Rödgröna har pratat om. De har på något sätt bara blivit meningslösa siffror. Ingen plats för individen.
Personerna det handlar om känner att man är i vägen. De kostar pengar för nya skattesänkningar. Och varje gång någon arbetslös synliggjorts så har han/hon ifrågasätts om de verkligen sökt alla jobb som finns.

Så kom sd och pratar om ett annat samhälle. Om att svenska staten borde ge mer till den som haft turen att födas som etnisk svensk. Som talar om att vi visst har råd med högre pensioner, bättre A-kassa, bättre sjukförsäkring, bättre föräldraförsäkring, bättre omsorg och mer och bättre av allt annat bara vi inte tillät en ”sanslös invandring.”
Då kan jag förstå att man i familjer där man blivit avstängd från dagis med sina 15-timmarsbarn för att man inte haft råd att betala räkningen funderar på att rösta på något annat.
Jag kan också förstå att förskolläraren som i flera år jobbat som timvikarie i kommunen och äntligen stod på tur för en fast anställning, när kommunen helt sonika slutade ta in honom/henne för att istället låta någon annan jobba tills de nästan blir fast anställda, också funderar på att rösta på något annat när han/hon slickar igen kuvertet med arbetsgivarintyget till A-kassan.
När sedan diskussionen flera gånger har handlat om hur man kan utnyttja Rut, t.ex. genom bartenderavdrag från Borg följt av lite obegripligt mummel från Löfven, så vad skall de här människorna göra?
Och de blir bara fler för varje dag som går, vilket syns i sd:s väljarsiffror.

Jimmie Åkesson
Trots alla skandaler de senaste åren så har Jimmie Åkesson skickligt hanterat frågorna. Inte tappat fattningen. Han verkar veta att om han håller sig lugn, utesluter några som missköter sig allra mest så är han trovärdig hos de som någon gång funderat att rösta på honom.
Han vet också att han får mångas sympati genom att övriga partier nonchalerar honom, men ändå inte själva tar i tag i frågorna som gjort att väljare skrämts först från S till M och sedan till sd.

Framtiden
Just nu verkar de gamla partierna tro att bara de kan hålla sd utanför de viktiga förhandlingarna så kommer de att försvinna.
Det tror inte jag! Om man vill att sd ska minska krävs det att de gamla partierna tänker om, tänker nytt och tänker rätt. De arbetslösa måste få sysselsättning. Långtidssjuka och utslagna måste hitta en mening i tillvaron, inte bli betraktade som en sämre sorts människor som de med arbete och jobbskatteavdrag kan se ner på.

Vad händer annars?
Ja sd kommer att växa ytterligare och när de når 20-25% av rösterna så är det omöjligt att inte ta med dem i en kommande regeringsförhandling.

Kan Jimmie Åkesson bli en ny Hitler?
Inte i den ”gamle Hitlers” tappning. Tror inte Åkesson inbillar sig att han kan erövra resten av världen med våld, men däremot skulle nog många bli rädda och oroliga för sin egen tillvaro om sd skulle få, t.ex. 25 %.

Kommer trampet från marschkängorna att höras på gatorna i Rosengård, Norsborg, Södertälje och andra orter med många nysvenskar?

Tills sist
Roten till all ondska är i grunden världens snedvridna ekonomi, tillsammans med det kreditbaserade penningskapandet som jag skrev om i mitt förra blogginlägg.

Krig, svält, sjukdomar, fattigdom, å ena sidan och skuldsättning, girighet, enorma penningströmmar å den andra sidan känns inte som de bästa förutsättningarna att lösa svårigheterna och förtrycket.

Till det kommer att de människor som ska lösa problemen är samma som orsakade dem. Inte heller det är något optimalt läge.

Det krävs en ny ekonomisk ordning och annan fördelning av jordens resurser innan vi kommer i någorlunda balans igen.
Jag tror inte att jag hinner uppleva det!

Inte ofta jag tänker på psalmer, men med all fientlighet och rädsla som råder kommer jag osökt att tänka på psalm 289, v 3.

Och ändå är det murar oss emellan
och genom galler vi ser på varann
vårt fängelse är byggt av rädslans stenar
vår fångdräkt är vårt egna knutna jag

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post105