Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Slavhandeln mitt ibland oss

KriminalitetPosted by Torbjörn Ohlsson Wed, October 08, 2014 12:14:38

Slavhanden i USA och även i Sverige avskaffades enligt lag på 1800-talet och många lever nog i den uppfattningen att det inte numera inte pågår någon handel ned människor.

Tyvärr har nog slavhandeln aldrig upphört allvar och de senaste åren verkar den ha ökat, eller åtminstone synliggjorts mera, på många olika områden. På sensommaren rapporterade Göteborgspolisen om ren slavhandel med kvinnor och rubrikerna i bl.a. Göteborgs Tidningen var så här:

Kvinnorna säljs som slavar – för 2000 euro
Från sexköpshärva till slavhandel

De beskrev hur den gamla ”kända sexhandeln” förråats och övergått till ren slavhandel. Att man köper en kvinna på ”livstid.” Några utdrag ur domar:

Den 31 MAJ 2011 slog polisen till mot tre lägenheter i nordöstra Göteborg. Vid tillslaget fanns sju kvinnor och tre hallickar i lägenheterna. En kvinna var inlåst och misshandlad. Totalt hade elva kvinnor i 20-30 årsåldern lockats till Sverige från Rumänien för att under slavliknande förhållanden sälja sex.
De dömdes till mellan 4 – 6 års fängelse i Tingsrätten medan Hovrätten sänkte straffen.

Därefter tog gängkrigen i Göteborg väldigt stora resurser i anspråk och i november 2013 berättade chefen för länskriminalens traffickinggrupp i ”Uppdrag Granskning” att inget arbete mot människohandeln pågick. Orsaken var resursbrist.

På sensommaren kunde Göteborgs Tidning avslöja att minst ett rumänskt nätverk kring gatusexhandeln i Göteborg övergått till ren slavhandel. Ligan erbjöd män i Göteborgsområdet att köpa en kvinna, oftast unga från Rumänien, till sitt hem.
För mindre än 20 000 kronor såldes dessa på "livstid". De säljargument som användes var av typen:
- Hon kan ta hand om dina barn, städa och ja, vad du gör med henne är din sak, berättade en av männen som fått erbjudandet.

Polisen bekräftade problemet - men kunde inte göra något åt situationen så länge polisresursen riktades till gängkriget.

Chefen för traffickinggruppen medgav:
– Det är slavhandel. Vi kan ingenting göra, vi får in anmälningar, suckar åt det och slänger det åt sidan. I många fall handlar det om minderåriga.

Var pågår handeln och vad kostar det
Några av de personer som fått erbjudanden berättade att det sker öppet på offentliga platser och krogstråk.
Priserna varierar mellan 2000 euro för ”livstid” och 700 kronor för en dag.

Vilka är kvinnorna
När man läser domarna får man en enhetlig bild. Unga fattiga tjejer som blivit lovade arbeten i Sverige. Det är arbeten i butiker, äldrevården, restauranger m.m. När de har anlänt finns inga arbeten och de tvingas till prostitution och bli sålda som slavar.

En uppgift som inte bekräftats är att en säljare lämnat ”öppet köp” och möjlighet till byte om köparen inte blev nöjd.

Människohandel för andra ändamål
Slavhandeln som jag försökt beskriva kallas hos myndigheterna för "människohandel för andra ändamål." I det menar man andra ändamål än för sexhandel.

Flera områden
Finns det andra områden där slaveri pågår. Här vill jag inte vara lika kategorisk men sträcker mig utan vidare till att kalla vissa företeelser för slavliknande.

Vi har t.ex. polska byggnadsarbetare som arbetar för svenska företag och betalas med 80 kr per timme. Detta ska räcka till bostadshyra till bolaget, arbetsgivaravgifter, semester, försäkringar, pension, reskostnader, arbetskläder och alla övriga kostnader. Uppsägningstiden är i bästa fall en vecka och ingen saklig grund behövs.

Vi har bärplockare från andra länder som utnyttjas, ibland av bäruppköpare och ibland av förmedlingsföretag. Den som drabbas är ändå bärplockaren, som efter 12 timmars arbete per dag, 7 dagar i veckan i bästa fall har pengar så att de kan resa hem, men inte ens det är säkert.

Vi har exempel på slavliknande villkor från restaurangbranschen och städbranschen. Låg lön, långa dagar, boende i ett förråd på arbetsplatsen, inga eller anställningsavtal som gör dem rättslösa.

Till sist
Jag tycker inte att vi nått speciellt långt på 200 år. Vi utnyttjar människor/slavar från fattiga länder, vi byter ut dem när det passar oss, men vi har lärt oss eller slavhandlarna en sak och det är lite juridik.

Vi kan handla en människa på ”öppet köp”

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post106