Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Brott och kärlek

KriminalitetPosted by Torbjörn Ohlsson Mon, September 23, 2013 21:58:34

Kan den yttersta formen av kärlek också innebära ett planerat och kallblodigt mord. Ibland tror jag det. Jag tror också att de mest avskyvärda händelserna ska mötas med kärlek och vill belysa detta med några exempel:

I Stockholm år 1997 inträffade en händelse som gav upphov till stor diskussion:
En man (78 år) hade bedövat och strypt sin hustru (86 år). Hon hade varit svårt sjuk i många år och mannen hade tagit hand om henne. Nu orkade han inte utan hon skulle skickas till ett sjukhem. Han gav henne en stor dos sömnmedel innan han ströp henne.
Hon låg tvättad och ren i en säng.
Mannen hade därefter tagit Finlandsfärjan och fäst en tung sten vid sin kropp och hoppat överbord.
Innan han hade åkt hade han skrivit och berättat allt för polisen, som sedan fann kvinnan i hemmet, tvättad och svept.

Det går inte förneka att det handlar om mord – men visst är det också kärlek.

I Norge inträffade år 2011 en av vår tids största massakers på ön Utöya. En bestialisk handling och kallblodigt mord på en stor mängd ungdomar. Tror ingen har glömt detta. Jag tycker att norrmännen bemötte detta på ett fantastiskt sätt. Väldigt lite rop på hämnd och dödsstraff men desto mera prat om kärlek och sammanhållning.
Bland annat fick norska skolbarn skriva och berätta om hur de ansåg att man skulle möta den terror som hade nått landet. En ung norsk flicka skrev:
— Ge hatet et kyss og let de seden dö av skam.

Trots svårigheterna och den vedervärdiga handlingen så har den inställningen varit den tongivande i Norge och jag tycker att deras förhållande till den hemska handlingen är beundransvärd.

Även om det är svårt att jämföra så gör jag ändå en liknelse med den amerikanska inställningen efter terrorhandlingen i september 2011 när 2 flygplan flög in i skyskraporna på Manhattan. Nästan omgående så utlyste den amerikanska presidenten krig mot terrorn och orden ”de som inte är med oss, är emot oss”, ekade runt världen.
Detta blev starten till ett mer än 10 årigt fullskaligt krig i Afghanistan som förmodligen krävt många hundratusen döda som gengäld till de tretusen som dog i New York.
Jag vet att det är en förenklad bild, men jag gillar ändå den norska inställningen bättre än den amerikanska.

Jag förstår även den gamle mannen och respekterar hans handlande även om det strider mot svensk lag och jag högaktar den norska inställningen till terrorn och känner att det är en mycket bättre väg att möta våldet på, än den amerikanska inställningen.

Håller du med ?

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post11