Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Upp ur sandlådan

Makt o maktmissbrukPosted by Torbjörn Ohlsson Wed, December 03, 2014 11:33:03

Jag brukar ofta kommentera samhällsfrågor och företeelser i min blogg, men försöker avhålla mig från direkt partipolitik. Brukar kännas bra att kunna acceptera att det finns både bra och dåliga sidor hos samtliga partier. Men nu skriver jag, lite från hjärtat, om sandlådan som är belägen på Helgeandsholmen.

Några intryck
1. Sverigedemokraterna har tydligt visat att man är ett ”enfrågeparti.” Deras omsorg om gamla och sjuka visar sig inte betyda någonting när man nu har chans att placera sig i rampljuset.
Kan det vara så att Jimmie Åkessons sjukdom till stor del beror på att han ansetts för ”snäll” internt i partiet och att vi nu har en betydligt kärvare attityd att vänta från dem?
Till detta visar att deras egna budgetberäkningar till stor del är ett skämt.

2. C och FP har sårat, under hela hösten, kört med samma enkelspåriga mantra, ”Det är Löfvéns ansvar.” Igår räknade jag till att Annie Lööf i en intervju på omkring 3 minuter yttrade de orden närmare 20 gånger. Hon platser därmed i samma kategori som Bosse Ringholms intervju tillsammans med Ahlenius och Maud Olofsson om NUON.

3. KD och M har i varit väldigt tysta under hösten. Batra har undvikit att ifrågasätta ”lantisarnas intelligens” och har kanske inte har så mycket mer att tillägga.
Men självfallet har de inte samma skärpa i argumentationen innan man har en partiledare. Hägglund verkar förskräckt och önskar sig nog hem till Småland.

4. Vad kan man säga om de övriga?
MP har tagit chansen att profilera sig och varit starka. Kanske för starka för Löfven och det straffar sig nu. I en eventuell regeringsombildning är det inte alls säkert att det finns plats för dem oavsett vem som får bilda regering.

V har också varit förhållandevis starka. Från de bittra tårarna när Sjöstedt inte fick sitta i samma sandlåda som S och MP så har de förhandlat skickligt, även om jag inte på något sätt tror att de skulle få igenom alla krav inom t.ex. valfrihetsfrågan inom vården när det så småningom skulle fattas beslut.

Så har vi Löfvén som kämpat och gett efter för V och MP i tron att tiden skulle verka för honom. Han har förmodligen också inbillat sig, från sin tid som facklig boss, att ”ett handslag är ett handslag.”
Han har mycket att bevisa om sin dokumenterade förhandlingsskicklighet.

Några andra funderingar
Är alliansen nu ett enda parti eller är man fyra partier?
Tre av dem ligger nära riksdagsspärren och om sd fortsätter sina framgångar så kanske något av dem försvinner i ett nyval. Är allliansen så viktig att man är beredd att offra sitt eget parti? Vad säger medlemmarna i C, FP och KD om detta?

Till sist
Jag skulle vilja styra mina egna skatter t.ex. genom att inte låta dem ingå i betalningen av de ledande politikernas löner.
Jag kräver service, resultat och taktkänsla när jag besöker en myndighet eller ett företag. Det minsta man kan begära av våra högst betalda politiker är att leverera samma respekt för befolkningen.
Att partiledare ska kunna ”kasta skit” på varandra i teverutan, eller sand i varandras ögon när man är i riksdagssandlådan är inget jag vill vara med att betala för.

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post111