Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Att bli fosterhemsplacerad

GästerPosted by Torbjörn Ohlsson Sun, December 21, 2014 11:38:30

Den första familj som jag kom till bestod av en mamma och pappa med två barn. De var en s.k. jourfamilj och hade inga andra fosterbarn förutom mig, tillfälligt.
Jag kände, under den tid, som jag var hos dem, att jag var i fokus, något som jag inte var van vid. De var omtänksamma, snälla, men bestämda. De var noga med att jag hade något att göra och det var under den tiden som jag började spela basket. De skjutsade till träningar och till skolan.
Att spela basket passade mig perfekt. Jag har alltid gillat bollsporter.

De var bra på alla sätt och vis, även barnen. De släppte in mig. Jag fick bli en av dem. Men ibland kunde jag bli avundsjuk. Deras barn hade det så bra. De hade föräldrar som brydde sig. Jag tänkte många gånger, tänk om jag var i deras ställe, tänk om jag var deras barn. Många gånger fick jag intala mig själv att du vet hur det ligger till, det är bara att acceptera fakta. Fortsätt att vara stark.

Vad kan göras bättre?
När man har levt i en sådan värld som jag har levt i så vet man inget annat och inget bättre. Allt är inte självklart. Det som är självklart för dig, är det inte för mig.
Tar några exempel.

- Jag såg mina socialsekreterare som vänner och anförtrodde dem allt. Kan vara bra, men det kan bli väldigt fel.

- När jag flyttade till Norrköping, till nästa familj, som skulle bli min permanenta, så slutade jag med basketen. Jag trodde att jag var tvungen. Ingen frågade om jag ville fortsätta och tanken föll mig inte in. Jag bara slutade.

Vad vill jag säga med detta?
Jo, det är viktigt med kommunikation. Att myndigheterna förklarar var en flytt innebär, frågar vad han/hon tycker är roligt och vill fortsätta med när han/hon flyttar. Vilka mål man har m.m. m.m.

Böcker och informationsmaterial om familjeplacering borde finnas liksom de roller som socialsekreterare m.fl. har.
Det skulle ha underlättat för mig.

Trots allt så önskar jag läsarna en God Jul.
  • Comments(1)//runudden.skrivovin.se/#post115