Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Skrivarresan

Om mig och mitt skrivandePosted by Torbjörn Ohlsson Sun, March 15, 2015 21:07:22

På nyårsdagen återupptog jag redigering av ett bokmanus. Det hade "legat till sig rätt länge."
Syftet var att minska ner det. Jag berättade om det i facebookgruppen "Författare på Facebook" och ställde frågan hur de startade det nya året.
Gensvaret blev enormt och jag fick en påminnelse om hur omfattande det är med skrivande och hur många moment som ingår i ett bokprojekt.
Många av synpunkterna inspirerade mig till en liten krönika.

Starten
Resan fram till ett färdigt manus tar sig olika vägar, men gemensamt är att någonstans, någon gång så föds en tanke. Är den tillräckligt bra så lämnar den inte skallen. Den biter sig fast, börjar sprida andra och nya ideer omkring sig. Den kan vila ett tag, ibland rätt länge, men så poppar den upp igen, oftast omgiven av nya tankar.


Jag minns tydligt när idén till min roman, som kom ut 2011, väcktes. Samma idé som också ligger till grund för den roman jag arbetar med nu. Visserligen ett delvis förändrat tema, men grunden finns kvar.
Det såg ut som på bilden. På rygg på Österfjällets sydostsluttning.

Idéerna förvarades, förutom i huvudet, i ett virrvarr av lösa blad, noteringar på servetter, pilar och kommentarer i almanackor bland mycket annat.

När jag många år senare skulle forma dessa anteckningar till ett manus, så insåg jag min första miss. Jag trodde att jag hade tillräckligt material, men det hade jag inte.
Gör om och gör rätt och gör en riktig research.

I mitt fall innebar det att söka information på bibliotek, gamla tidningar och intervjua ett stort antal personer.

Nätterna
Nätterna är bra för skapandet. Jag saxar några kommentarer från den tråd jag startade och som handlar om den här fasen av skrivarresan:

"Vid tretiden i morse föll en mycket viktig dialog på plats i mitt huvud, så det var nog så det började"

"Försöker begripa vad Gilles Deleuze, fransk filosof, egentligen menar. Försöker förstå vad han kan ha för betydelse för mitt skrivande, om jag kan använda hans tankar om begär, immanens och anti-oidipalitet, i mitt pågående manus om ondska och begär. När det börjar snurra i skallen drar jag på mig storstövlarna och halkar fram på skogsvägarna."

"Mitt skrivarår startade i natt när jag vaknade kl fyra, efter två timmars sömn. Jag var klarvaken med en bra ide i huvudet så jag tog Ipaden som alltid ligger på mitt sängbord och skrev ner min ide och mailade till mig själv. I dag när jag tittar på den så ser jag att den kan nog hålla"

"Samlar roliga scener på hög till ett nytt romansynopsis. Kommer in på slutspurten på barnbok nr 2 och försöker pausa tre andra synopsis i väntan på bättre tillfällen att braka loss. Nu ska första barnboken först skjutsas ut i världen."

Att fånga och strukturera idéerna är en härlig fas av skrivarresan.

Hantverket
Efter att idéerna sorterats och eventuellt utmynnat i ett synopsis, startar den hantverksmässiga delen av resan. Nu ska allt ner på pränt. Det finns olika tillvägagångssätt, men oavsett hur man vill lägga upp jobbet så gäller det att vara strukturerad.
För egen del så skriver jag några timmar varje morgon och ägnar resten av dagen till andra saker. Jag brukar låta fingrarna och tankarna röra sig fritt.
Tid för korrigering kommer.

Många intensivskriver från morgon till kväll och unnar sig knappt en promenad i friska luften.

Några kommentarer från tråden:
"Jag startar året med att efter arton månaders skrivande fortfarande inte veta hur, eller varför min huvudbokskaraktär vill ta livet av sig. Det värsta är att hans metod och avsikt har en avgörande påverkan på storyn i övrigt. Har stött på en betongmur, kan man säga..."

"Genom att hjälpa en författarkollega med ett manus, samt grunna vidare på vart mitt eget tar vägen efter det viktiga mötet som just skett. Vet platsen och det store skeendet, men inte exakt vad som ska ske"

"Med att se till att nya romanen växer med ytterligare ett kapitel"

"Jag sitter och skriver på ett nytt projekt och har en massa anteckningar på ett papper bredvid mig som jag ska skriva i in i ett dokument. Sen så ska jag hitta ett bra namn på mina huvudpersoner"

Korrigering, redigering och ännu mera redigering
Så småningom når man nästa hållplats. Ett nytt steg. Man sitter där med ett färdigskrivet manus, tror man.

Allt har ju flutit så bra, idéerna har avlöst varandra och fogats samman till en helhet. Ska bara finjustera några detaljer.

Och det är ju bra att det steget finns. Den första genomläsningen brukar bli en chock.
Vem fan har skrivit det här?
Vad menar man här?
Varför inte slå ihop de här delarna?
Det där var dålig svenska!


Tiden på den här hållplatsen kan bli rätt lång. En del stanna och fortsätter inte resan, medan några väntar länge och hoppar på resan flera år senare.
Oavsett hur man tänker, så kan det vara dags för en paus och låta intrycken snurra fritt i skallen, innan redigeringsdelen tar vid.

Några kommentarer igen:
"Snarare motsatsen till "kill my darlings", jag ägnar mig åt en aning nekromancing och återuppväcker några inledningskapitel som jag rensade bort i en tidigare version, men som tydligen behövdes"

"På samma sätt som du. Redigeringtsfasen tar sin början. Ska bli skönt att strama till det."

"Skrev ut några dikter från min anteckningsbok till dator. Efter att jag fick kontrakt på min diktsamling har jag tyckt att jag inte har skrivit så mycket nytt och att det i alla händelser inte är särskilt bra, men när jag får in det i datorn ser det inte så dumt ut i alla fall. Enda nackdelen är att det stjäl tid från det jag egentligen skulle göra, nämligen plugga"

"Nu har jag slappat ett par veckor och inte rört boken och tänker slappa idag också. I morgon däremot skall jag fortsätta med färdigställandet av ordlistan till tredje delen av Aldornsagan. Måste också fixa ett omslag"

"Samma här. Har ett i princip färdigt manus, men finputsar."

"Här med. Skriva slut och stryka och skriva nytt"

"Genom att fortsätta skriva på ett par noveller som jag vill få färdigt medan minga scener till romanen vilar och skriver på hemligt material som jag ännu inte vet om ajg kommer att publicera. Skriver i smyg...."

"Gör det sista jobbet på tredje delen i serien jag har hållit på med sedan forever. Jag arbetar mig igenom kapitel för kapitel och sätter OK på det som duger, vilket är det mesta. Jag lämnar knappt någonting på framtiden längre utan försöker fixa alla problem med ett kapitel innan jag går vidare med nästa"

"Redigerar i de sista tre kapitlen"

Sista hållplatsen
Tiden på redigeringshållplatsen kan alltså bli väldigt lång.
Men när är man på sluthållplatsen?
När är manuset färdigt och kan tryckas?

Det brukar vara förenat med ångest att säga: Nu är jag klar
Men en ångest som kan kännas både skön och spännande.

Att en ny resa tar vid när boken ska spridas får bli ett annat inlägg!
  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post128