Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Skillnad på tiggare och tiggare

ÅsikterPosted by Torbjörn Ohlsson Sun, March 29, 2015 11:06:26

Skillnad på tiggare och tiggare
Förbjud tiggeriet basuneras det ut på sociala medier, tidningarnas insändarspalter och även ibland i radio och teve.

”Varför ska vi stå ut med dessa” var den senaste insändarskribentens fundering som jag läste, undertecknad med ”Vi som växte upp med Bettleri förbjudet”

Personen beskrev alla tänkbara hemskheter som han/hon fick stå ut med för att dessa utfattiga personer sitter utanför butikerna och håller fram sina muggar.

Jag ska inte påstå att jag alltid är helt bekväm med att tvingas se dessa utslagna personer, men dom finns och har sin rätt att finnas och de har hittat ett sätt att försörja sig, även om vi många gånger tycker att det är jobbigt. Jag ger inte pengar alla gånger jag möter dem, långt därifrån, men ibland.

Men det jag har tagit för vana att göra, åtminstone vid de butiker som jag regelbundet besöker, är att jag tittar på dem och säger ”hej” till dem. Oftast får jag ett ”hej” och ett leende tillbaka. De kan inte köpa mjölk för hälsningen, men jag är rätt säker på att de inser att jag åtminstone betraktar dem som människor.

Tiggarheder
En vän till mig, som ofta brukar ge pengar, berättade att hon vid ett tillfälle gett en kvinna 500:- kr. Kvinnan hade mycket tydligt visat sin uppskattning och tackat på alla sätt hon förmådde.

Dagen efter hade hon åter passerat kvinnan och gjort sig beredd att skänka en slant. Kvinnan hade då satt upp handen och leende sagt till min vän ”enough” på knagglig engelska.

Brottslighet
”De ingår i maffialiknande grupperingar, så därför ger jag inget” är en vanlig kommentar jag har fått när ämnet kommit på tal. När jag frågat vidare om hur de känner till det brukar svaren bli verkligt svävande. ”De åkte i en fin bil” eller ”jag såg nog hur de ringde i en Iphone, när de trodde att ingen såg”
Jaja, då har vi många maffiamedlemmar i världen!

Men okej, det finns en del brottslighet ibland dem, men knappast det som vi i dagligt tal menar med ”organiserad kriminalitet.”

Snarare samma typ av brottslighet som svenskar ägnade sig åt för 100 år sedan, när de ”hjälpte” landsmän som emigrerat till USA.

Det finns de som erbjuder husrum, d.v.s. tält- eller husvagnsplats, som (kanske) rättvist fördelar vilka platser som tiggarna ska sitta vid. ”Idag sitter du vid ICA på xxx-gatan”, där är det bra. Samma personer kanske också skjutsar och hämtar personerna. Och de tar betalt, precis som svenskar gjorde när de ”fördelade” landområden och arbetsplatser i USA, för 100 år sen.

En typ av brottslighet som är ljusår ifrån det vi i Sverige i daglig tal kallar för organiserad och som oftast består av narkotikahandel, beskyddarverksamhet och avancerade bedrägerier.

Det fina tiggeriet
Men så har vi ett annat tiggeri. Det fina, välorganiserade och socialt accepterade. Det som blivit så accepterat och organiserat att de sysselsätter oerhört många personer. Jag tänker på Röda korset, Rädda barnen och inte minst Postkodlotteriet.

Det är så nobelt så att staten lämnar skattesubvention till gåvorna och vid de stora insamlingsgalorna i teve så får de riktigt givmilda, de som skänkt de största summorna, sina namn i rutan.

Jag har själv åtnjutit dessa avdrag vid flera tillfällen eftersom jag har ett fadderbarn genom en av de accepterade organisationerna. Jag har också haft många dödsfall i min närhet de senaste åren och skänkt pengar till en del fonder, vilket resulterat i en skattereduktion.

När jag då hör politiker prata om hur viktigt det är, att vi är solidariska med de som har det svårast och i en annan diskussion pratar om problemet med tiggarna på våra gator, då får jag inte riktigt ihop det hela.

Brottslighet
Finns det då ingen brottslighet i de stora organisationerna?
Jo, det finns både brottslighet och girighet.

Ni kanske minns Johan af Donner, tidigare anställd hos Röda korset. Trots hög lön så ”tvingades” han förskingra omkring 6 miljoner kronor. I Tingsrätten förklarade han det med att han hade drabbats av ”Guldsot”, och menade att han drabbats av en sjukdomsliknande girighet som inte gick att stoppa.

Sedan har nog de flesta av er som läser det här hört talas om de förmåner som vissa ledande personer beviljar sig. Förmåner i nivå med näringslivets toppar och det av surt hopsparade sedlar och mynt som frivilliga, i ur och skur, samlat ihop och skickat.

Men det är skillnad på brottslighet och brottslighet, tiggarheder och tiggarheder och därmed på tiggare och tiggare.  • Comments(2)//runudden.skrivovin.se/#post131