Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Hat och fjällvandring

ÅsikterPosted by Torbjörn Ohlsson Sun, April 12, 2015 15:39:47

Hatet
Läser nästan dagligen olika hatiska kommentarer på nätet. Oftast är hatet riktat mot flyktingar, tiggare, vissa kriminella och så kallade politiskt korrekta. Hatarna, ofta anonyma, har mycket enkla lösningar på det som många ser som problem. De brukar föreslå:

Visa ut dom jävlarna
Släpp inte in dom jävlarna
Vá fan ska dom hit och göra

Ibland visar de en sympatisk sida, nästan som om de hade tänkt till en stund. Då brukar förslagen vara:
Vi måste hjälpa flyktingarna eller tiggarna på hemmaplan

Att kasta glåpord mot s.k. politiskt korrekta personer är tydligen också tufft. Att vara politiskt korrekt är tydligen personer som röstar på något av de etablerade partierna. Inte ovanligt att man kan skymta en blåsippa bakom de som anser sig stå över oss ”politiskt korrekta” personer. Men inte alltid. Hatarna verkar finnas i många läger.

Fjällvandringen
Nåväl, vad har då fjällvandring med hatet att göra.

Börjar med att berätta lite av min egen bakgrund.
Nästan så länge jag minns har jag vistats mycket i fjällen. Och ju äldre jag blivit desto fler dagar per år har det blivit. Vandrat, sprungit, orienterat, plockat bär, fiskat, åkt skidor har varit de vanligaste sysselsättningarna.
Vandringarna har varit allt från några timmar till utflykter på flera veckor. Har nog också upplevt de flesta vädertyperna, från sol och klart väder, till storm, regn, hagel, snö och dimma med sikt ungefär lika långt som näsan räcker.

Och det är när vädergudarna är onda som man känner sin litenhet. Att fortsätta att kämpa i snöstorm eller dimma om man inte riktigt vet vilken riktning man håller är dumt. Vid sådana tillfällen behöver man, förr eller senare, hjälp.

Hjälp att hitta rätt igen.
Hjälp att korrigera utrustningen.
Hjälp att få i sig lite näring.
Vid dessa tillfällen är det inte bara rätt att känna sin litenhet, det är ännu viktigare att våga erkänna sin litenhet. Att svälja stoltheten och be en medvandrare om hjälp.

Medvandraren
Vem är medvandrare på fjället?
Den du minst anar kan vara en medvandrare och en vän i nöden. Återigen några exempel:

Du kommer in i en övernattningsstuga som ligger efter en vandringsled. Du är frusen och blöt, men det är fullt. Då säger en mörkhyad person, du kan låna en av reservmadrasserna och sova på golvet inne hos mig. Han/hon värmer varm dryck till dig medan du byter till torra kläder.

Du har blivit ”väderfast” i några dagar, d.v.s. vädret har gjort att du inte kunnat gå hem i den tid du hade tänkt. En eller några medvandrare avstår en del av sin mat så att du inte behöver svälta. Personerna bryter på ett okänt utländskt språk.

Du har ramlat och skadat ditt knä. Du har ont och går mycket långsamt efter leden. Du möter två medvandrare som ser dina problem och frågar på knagglig engelska om de kan hjälpa dig. De tejpar ditt knä och ger dig en av sina vandringsstavar. ”Du behöver den bättre än jag” säger de innan ni skiljs.

Liknande episoder har jag upplevt många av, både som behövande och som medvandrare, och jag skulle vilja se den tuffa, anonyma, ”hatare” som tackar nej till hjälp när det är svårt att gå, när man är hungrig eller när man är blöt och trött.
Jag är helt övertygad om att du tar emot den utsträckta hand som riktas mot dig, även om du, av någon anledning, anser dig överlägsen personen på grund av dennes hudfärg eller religion.

Det gäller att VÅGA KÄNNA sin litenhet och att VÅGA ERKÄNNA sin litenhet.
Så du stora tuffa anonyma hatare som vågar ALLT bakom ditt tangentbord. Ge dig ut på ut på fjället, havet, eller någon annan utsatt plats. Utsätt dig för lite ”hårt väder.”
Jag är helt övertygad om att du tar emot en hjälpande hand, oavsett vem den tillhör.

Och Din människosyn kommer att förbättras.

  • Comments(1)//runudden.skrivovin.se/#post132