Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Män som trakasserar kvinnor

KriminalitetPosted by Torbjörn Ohlsson Wed, June 03, 2015 18:44:50

"Just idag är jag stark." Du vet den där dängan med Kenta? "Jag förs framåt av kraftiga vindar, ser solglittrets dans"... Jag är välsignad med att vakna så de flesta dagar, Jag har tron på mig själv på min sida."
Precis så är det idag, fast tvärtom.
Så började Mona, en tidigare kollega och fb-vän, ett inlägg på facebook.

Jag stannade upp och läste och läste sedan en gång till. Blev både ledsen och förbaskad.
Vad är det som driver så många män, ynglingar, gubbar att uppträda kränkande mot tjejer?

Hon fortsätter så här:
Ibland får jag höra att jag är fin. Att jag strålar och mycket annat gulligt som förs fram med glädje och respekt. Det gör mig varm inombords, för jag tror att "beauty is in the eye of the beholder". Det betyder för mig att jag har berört något hos den andre. Jag tror på komplimanger, ärliga och vackra sådana. Men ibland...

Ibland kommer det, innan jag hinner värja mig. Såna saker som:
- Vilken bh storlek har du egentligen? De är .. wow. Sexigt!
- Du är så jävla sexig! Skulle kunna bjuda dig på en rejäl åktur...
- Du är ännu sexigare i verkligheten, mums! Dig må jag fan få träffa igen.
- Lite "oskyldig" tid med dig vore nåt att bita i
- Skicka nån läcker bild på dig
- Kan du inte fota dina bröst så jag får se hur de ser ut när du gått ner i vikt, nervös att de försvunnit
- Jag säger till frun att jag är på affärsresa, skulle verkligen vilja tillbringa en natt med dig. Hehe, skojar bara. Flera nätter. Är du på?

När jag läser detta kommer jag osökt att tänka på många möten som jag haft med andra tjejer som råkat ut för ungefär samma sak och ibland ännu grövre.
Under min tid som säkerhetschef var det inte ovanligt att jag blev kontaktad av kvinnliga anställda som hade råkat ut för just det som Mona beskriver.
Och kan det finnas något mera kränkande än att i sin yrkesroll få ta emot ovanstående kommentarer, ibland följt av några hundra SMS med kommentarer och erbjudande om träffar, m.m.

Vad kunde vi göra?
Vi försökte lösa situationen från fall till fall.
- Ibland nonchalerades allt.
- Ibland ringde tjejerna upp personen och förklarade att de inte accepterade deras beteende och att det skulle anmälas om det fortsatte.
- Ibland satt jag i ett intilliggande rum och var beredd att komma och hjälpa kvinnan om mannen inte förstod hennes budskap.
- Ibland träffade vi personen tillsammans och förklarade det olämpliga med beteendet och att det skulle anmälas om det fortsatte.
- Ibland gjorde vi polisanmälan direkt

Nu har jag inte den rollen, men jag blir fortfarande lika upprörd att tjejer ska behöva stå ut med dessa s.k. män.

Vad drivs männen av?
Tänk om jag visste det, men dålig uppfostran kan inte vara hela orsaken.
En förvriden kvinnosyn givetvis, men även deras syn på sig själva måste vara helt förvriden. De måste känna sig oslagbara, överlägsna, eller är de enbart dumma och saknar all typ av respekt.

Själv säger Mona att det egentligen är ganska trevliga män, vänner eller bekanta i en del av fallen. Men som tydligen tror att man kan säga lite vad man vill, för kulturen är sådan. Många tror t om. att de smickrar när de i själva verket kränker.
Hon tror också att det kan handla om bristande självkänsla. Killar med hyfsat självförtroende, men som sedan barnsben fått höra att man är lat, trött, dum men aldrig att man är en bra vän, ärlig och stark.

Orättvist
Oavsett anledningen känns så orättvist att någon ska förstöra en dag, eller många dagar för en kvinna som jobbar hårt, bara genom att uppträda som vår tids neandertalare.
Varför ska någon behöva känna så här, och nu citerar jag Mona igen:
Hur jag än försöker, så slutar inte tårarna rulla. Känner att jag är blöt på kinderna, torkar men det kommer hela tiden nya. Inser att jag somnade gråtandes igår och vaknade likadant idag, barnen åt frukost bredvid en mor som förbrukade en bunt näsdukar. Vet inte ens när det hände senast? Jag äger ingen offerkofta som skänker mig värme. Jag vill inte att det här inlägget ska få dig att tycka synd om mig. Jag vill att du ska tänka efter och bli lite sådär nyttigt förbannad.

Recept
Men Mona stannar inte med tårarna.
Hon kommer med ett recept till de män som skickar förnedrande meddelanden till henna. Jag tycker att hon är klok:
Ganska ofta får jag höra: Dig bemöter man med respekt. Det tackar jag innerligt för. Vet du vad som skulle göra mig ännu lyckligare? När det sker jämt. När ordet "dig" försvinner ur det begreppet och alla kvinnor bemöts med respekt. Alla män naturligtvis också, men idag är det kvinnorna jag vill belysa. För ingen ska tro att detta är specifikt för mig. Så när du (man) tror att det är en komplimang du framför, dra den ett varv till inne i huvudet. Var lite jävla självkritisk. Och om den låter ungefär som ovanstående, lämna då inte hemmet förrän vindarna blåser åt andra hållet.

Och hon slutar så här:
Sitter på mitt favortfik. Tårarna rinner fortfarande, men vet du? Det skiter jag fullständigt i, jag utövar min rätt att bara vara. Stör jag dig får du fan flytta på dig. Och jag vet att jag har en "jävligt sexig häck", men det är få förunnat att få berätta det för mig.

Jag hoppas att Monas berättelse sprids. Det är så många som lider, bara för att de ”ser bra ut”, ”gör ett bra jobb”, ”skänker en medmänniska ett leende” som tydligen missförstås och många andra orsaker.
Men mesta av allt måste vi män, gubbar, killar börja tänka. Dra tankarna ”ett varv till” innan man trycker på sändknappen.

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post137