Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Du gamla, du nya, du unga, du fria

ÅsikterPosted by Torbjörn Ohlsson Sat, June 06, 2015 15:07:07

När jag säger att ”jag tycker om det svenska nationaldagsfirandet”, brukar ofta svaret bli, ”Vadå för firande, vi har väl inget firande att prata om.”

Det är just detta jag tycker om och jag ska förklara lite hur jag tänker. Vår nationaldag är både ny och gammal, även om den formellt sett är ung. Den firas som en självständighetsdag från danskarna år 1523 och för minnet av en regeringsform 1809.
Som patriotisk jämtlänning vill jag lägga till, att den 6 juni 1796 tömde Vildhussen, Ragundasjön, och vi fick ”Döda fallet”, som nu är på väg att bli världsarv.

Firande
Jag föredrar det lugna svenska firandet. Det har ännu inte hittat någon fast form, vilket jag också tycker är bra. Låt firandet variera allt eftersom landet och människorna förändras.
Vi ska inte ta efter hysteriskt flaggviftande norrmän, eller de stora militärparader som visas upp i andra länder. Jag vill att firandet ska vara personligt, gärna med en stunds eftertanke och tacksamhet tillsammans med släkt och vänner, kaffe och jordgubbstårta i trädgården, musikkåren på Skansen eller folkmusik vid någon hembygdsgård.

Men jag kan ge några ingångar till framtida firandet och tänker då på rubriken.

Du gamla
Vi har en enorm historia i vårt land och ett oerhört kulturarv att förvalta. Något som i och för sig lyfts fram vid hembygdsgårdarna, men som kan utvecklas.
Vi har gamla personer som har mycket att berätta. Låt dem komma till tals på nationaldagen. Att få berättelser från tider när budskap inte gick via facebook och twitter. Allt för att hålla ihop vår historia.

Du nya
Vi översköljs av nyheter varje dag, ny teknik, nya rutiner och vi tar till oss så mycket vi hinner. Ibland hinner eller orkar vi inte ta in allt, men tempot ökar ändå. Vi mår sämre och blir sjukare. Är allt nytt värt priset?
Kanske svårare att se hur vi ska lyfta in dessa frågor i nationaldagsfirandet, men det skulle nog gå att hitta områden och platser där vi kan jämföra allt det nya, med gammal historia. Att försöka förstå utvecklingen och ibland ställa oss frågan om all utveckling är av godo.

Men under rubriken nya finns definitivt saker vi kan göra. Vårt land tar emot mängder med nya människor hela tiden. Vi matas på olika sätt med vilka kostnader det medför, vilka svårigheter det ställer till med och vilket elände som dessa personer ställer till med.

Men vi ser inte samma uppställning för att ta till oss den kraft som de tillför, den kultur som de kan bidra med. Nationaldagen skulle då, tillsammans med vår gamla kultur, kunna fungera som en ”välkommendag” till nysvenskar.
Att de får visa upp sig, berätta sin historia och hur de kan bidra till att förbättra Sveriges framtid.

Du unga
Försommaren är ungdomens tid. Nykläckta studenter som ännu inte begränsat sitt synfält eller sin tro på livets möjligheter. Dessa friska fläktar ska givetvis uppmärksammas. Dans, idrott, glädje och obegränsad framtidstro. Här är också kombinationen med våra nysvenska ungdomar given. Bland dessa finns det kanske en ny Laleh….

Du fria
Vi lever i ett fritt land. Vår allemansrätt är unik och jag minns den förvåning jag möttes av från en professor från ett afrikanskt land, när han frågade mig om han fick gå upp på fjället i Gräftåvallen och jag bara svarade, ”ja visst det är bara att vandra.” Han frågade efter en stund om att kunde bo i tält en natt på fjället. Återigen svarade jag bara: ”Ja visst” och fick samma frågande uttryck emot mig.

Han vågade emellertid inte bo ensam på fjället och en vänligt sinnad person följde honom och bodde tillsammans med honom i tältet. Den afrikanske professorn fick, i total tystnad och frihet, se soluppgången på Österfjället, något som han förmodligen aldrig kommer att glömma.

Vi har mycket att vårda och fira i landet. Jag hoppas att vi står emot alla mörka krafter som verkar just nu. Det här inlägget kan mycket väl orsaka några hatmail till mig. Det har hänt tidigare.

Jag tänker ändå fortsätta att försvara vår frihet och öppenhet.  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post138