Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Är våldtäkt ett mans- eller kvinnoproblem?

KriminalitetPosted by Torbjörn Ohlsson Fri, July 17, 2015 10:13:43

Omfattning
Tankarna denna gång handlar om det kanske mest kränkande brott som finns, nämligen våldtäkt. För att få en uppfattning om hur gigantiskt problemet är, börjar jag med några statistikuppgifter.
I Brottsförebyggande rådets (BRÅ:s) omfattande statisk framgår, att det under 2014 anmäldes 6700 händelser som rubricerades som våldtäkt. Mer än 18 fall per dag. Lägger vi till andra sexualbrott som, utnyttjande, tvång och ofredande blir siffran över 20000 alltså betydligt flera än 50 stycken per dag. Till detta kommer alla våldtäkter som inte anmäls. Polisen är övertygad om att mörkertalet är jättestort.

Det framgår också att det är 20 gånger vanligare att kvinnor drabbas än män.

Tyvärr är uppklarningsprocenten låg. Den brukar ligga på omkring 20 % av antalet anmälda brott.

Ur BRÅ:s statistik kan man också se att våldtäkter begås i alla miljöer och av personer i samtliga samhällsklasser. Att dra rasistkortet fungerar alltså inte.

Nu är det dessutom så att jag inte vill diskutera våldtäktsmännen, eller polisens och åklagarnas insatser, utan jag vill ta upp attityderna omkring våldtäkter. Inledningen med en del statistikuppgifter är enbart för att visa hur gigantiskt problemet är.

Skrämmande attityder
Amnesty gjorde för några år sedan en undersökning till olika personers attityd till våldtäkt och kom fram till en några skrämmande slutsatser, nämligen:

Nästan var tredje ung man tycker att en kvinna som blir våldtagen får skylla sig själv. Framförallt om hon klätt sig utmanande, inte gjort motstånd eller varit berusad. Skulle kvinnan dessutom ha gått ensam genom ett ödsligt område då är hon, enligt vissa, i stort sett helt ansvarig för att ha blivit våldtagen.

Hur kan unga män i vårt upplysta samhälle få en sådan inställning till kvinnor? Och är det en åsikt som går över med åren?
Tyvärr inte. I samma undersökning visade det sig att den mest fördömande gruppen är män över 66 år. Där anser mer än 40 % att kvinnans klädsel och beteende medför ett eget ansvar.
Min fråga blir då, hur ska vi någonsin få till en förbättrad attityd, när de äldre så tydligt visar att livet inte lärt dem någonting.

När media tar upp frågan om våldtäkter är det nästan alltid ur kvinnans perspektiv. Det har blivit en kvinnofråga, och allt upprepas:

* Kvinnor ska inte vara utmanande klädda
* Kvinnor ska inte gå ensamma
* Kvinnor ska inte vara onyktra

Min fråga, inte till journalisterna, utan till lagstiftarna blir då. Ska kvinnor då också få lägre skatt?
Deras frihet begränsas och de kan inte utnyttja sina självklara rättigheter som t.ex. att jogga ensam i ett friluftsområde.

Mansfråga
Nej, jag ställer inte upp på resonemanget att våldtäkter är en kvinnofråga. Förutom det självklara att kvinnan nästan alltid är brottsoffret och oftast får ett långt och tungt lidande av händelsen.
Det är absolut en mansfråga och det måste till en attitydförändring hos många föräldrar, lärare, journalister, poliser och åklagare. Amnestys undersökning visar tydligt vilka problem.

Och nu vill jag citera en facebookvän, reporter och debattör, som heter Linda Hedenljung, när hon i ett inlägg tar upp frågan på ett mycket klokt sätt:

Och vet ni vad? Det gör mig riktigt, riktigt förbannad. Det är inte våra döttrar, systrar eller mammor som ska tänka på hur de ska agera med försiktighet. Det är inte främst min plikt att se till att mina döttrar inte genar genom den mörka parken. (Även om jag kommer att prata med dem om farorna med det och varningstecknen i den fasta relationen).

Det är faktiskt ni som har söner som har en enormt viktigt uppgift framför er. Att uppfostra dem till män som inte våldtar, som inte slår och som inte kränker. Att vara empatisk och våga visa omvårdnad utan att det ska ses som tjejigt och mesigt.”

Hon kommer också med några handfasta råd till oss män:

Är rätt säker på att ingen vill se sin son som potentiell våldsutövare. Tar vi vuxna vårt ansvar behöver han heller inte bli det och våra unga tjejer kan ta vilken väg de vill hem från discot.

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post140