Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Historien bakom ”Guldfeber”

Om mig och mitt skrivandePosted by Torbjörn Ohlsson Thu, September 17, 2015 16:22:14Som många av er känner till så kommer jag under hösten ut med en roman som heter ”Guldfeber” Många har visat intresse för boken och jag har tacksamt tagit emot många förhandsteckningar.
Men jag har också fått väldigt många frågor om varför jag skrivit boken, vad jag har för syfte med den och många andra frågor. Jag ska därför försöka ge en bakgrund till den.

Bakgrund
Jag börjar med att berätta kort om min egen bakgrund. Den är till stor del orsaken även till boken. Drygt 40 år i bank, på många olika tjänster. En helt fantastisk tid som gett mig kunskap, kamrater, försörjning och till och med en hustru.
Jag kom in i en liten banks idylliska, nästan familjära, tillvaro och slutade i en internationell bankkoncern. En resa som jag känner mig mycket priviligierad över att ha fått deltagit i.
När jag berättar om detta, brukar den första frågan bli:
– Men du brukar uttrycka dig kritiskt om bankerna?
Då brukar mitt svar bli ett glasklart:
– Jaähvadåkanske…..
Okej jag ska återkomma till detta.

Resan
När personer berättar om sina liv är det ofta förknippat med ”resor.” Det kan vara klassresor, tidsresor och faktiska resor. För egen del vill jag lägga till en ny ”resa” som jag till stor del har mitt arbete att tacka för. Jag kallar den för en personlig utvecklingsresa.

Från tiden som blyg och försynt aspirant som mötte mina första kunder, till tiden som säkerhetschef när jag med självförtroende och bra självkänsla fick försöka bringa ordning i kaotiska situationer. Jag tänker på möten med många personer och:
* Söndersprängda arbetsplatser och personer som haft en k-pist riktad emot sig.
* Personer som grundlurats och blivit av med sina alla besparingar. På föräldrar vars barn varit anställda och som ”lånat” pengar av sin arbetsgivare i stället för sina föräldrar.
* Unga, begåvade snygga tjejer, som kränkts och hotats, just för att de varit tjejer.
* Personer som snärjts in i kriminella nätverk eller familjer som mordhotats och inte vågade bo hemma.

Det är känslor och erfarenhet från sådana möten som jag försöker väva in i bokens handling.
Men det finns också andra erfarenheter som jag gärna vill ta med i historien. Personligheter med olika förväntningar, olika krav, engagemang och karriärslystnad. Starka personligheter som inte alltid såg att omgivningen bestod av människor.

Är det sant?
Är en vanlig fråga. Och det brukar vara besvärligt att svara på. Det är ingen faktaskildring.
Ändå har händelser som beskrivs på något sätt varit beskrivna i massmedia. Men de är omarbetade. Personerna är påhittade, men inspirationen till dem finns ju givetvis någonstans i verkligheten. Och med verkligheten menar jag personer i något företag, massmedia, fängelser, poliser och domstolar.

Är det en fortsättning på Girighet eller Makt?
I någon form är det en fortsättning. Men ändå olika. Dels har handlingen flyttat från den lilla idylliska banken till den stora koncernen. Men maktspelet i kriminella nätverk, som följer med i hela handlingen, är lika viktiga.
Tonen och känslorna i dessa nätverk är hårdare och kallare än i bankernas styrelserum.

Så var det kritiken
På något sätt känns det som politikerna tappat greppet om bankerna. De har tillåtits bli mycket större än de länder som de verkar i. Eftersom staten dessutom garanterar att ingen s.k. systemviktig bank får gå i konkurs, så har bankstyrelser, blivit oantastliga. Bankerna behöver inte bygga upp något eget kapital att prata om och de själva kan bevilja sig förmåner som andra bara kan drömma om. Om detta har jag skrivit många gånger. Och kommer förmodligen att göra även i fortsättningen.
Men jag vill tillägga att jag aldrig kritiserat anställda i bankerna. Duktiga, ambitiösa personer som sliter oerhört mycket. Och fortfarande är mina bästa vänner anställda, eller har varit anställda, i bank.

Till sist – varför har jag skrivit den
Dels tycker jag om att skriva, det har blivit lite av ett gift för mig, dels tycker jag att möten med människor är spännande.
Jag har mött så många människor i olika situationer, att jag på något sätt vill jag berätta om det. Enskilda personer är inte viktiga i det här fallet, men olika karaktärer med olika bakgrund och ambitioner är fascinerande att följa.
En annan sak är att finansbranschen i sig är spännande. En bransch full av gissningar, risktagande, kunskap och lycksökare.

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post147