Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

En mammas skräck

GästerPosted by Torbjörn Ohlsson Tue, November 03, 2015 22:31:09

Det är den 25 augusti år 2015 och klockan är omkring 22.00. Händelsen utspelar sig på ett HVB-hem i södra Sverige. Två flickor som är 17 respektive 15 år bestämmer sig för att rymma därifrån. Personalen som arbetar på boendet misstänker ingenting och flickorna håller på att förbereda sig för att gå till sängs. Vi kan kalla 17-åringen för Sara och 15-åringen för Sandra (dessa flickor känner inte varandra och de vet heller ingenting om varandra, skäl till varför de är där o.s.v.).

Strax efter 22.00 lämnar flickorna boendet. En bil, med Sandras killkompisar, kommer till deras undsättning. Sara hade bestämt med Sandra att färden skulle gå mot Halmstad, så att hon kunde sova över hos sin klasskompis.
Sara skickar sen ett meddelande till sin mamma på Facebook med texten ”Nu sticker jag härifrån”.
Detta är upprinnelsen till långa chattsamtal på Facebook, större delen av natten och många telefonsamtal till boendet och polisen.
När jag får meddelandena på Facebook så fattar jag ingenting av det jag läser. Jag läser texter som ”Vi ska inte till Halmstad”, ”vi ska till Helsingborg”, ”vi åker runt”, ”jag vet inte var vi är”, ”jag vill hem”, ”jag kan inte prata högt”……
Senare fick jag också veta att Sara tvingats ta droger.

Dagen efter så lämnas Sara i Lund. På förmiddagen får jag ett samtal från polisen som berättar att de har min dotter hos sig och att hon är påverkad av droger. Vidare så informerade de mig om att bilfärden hade gått till Skåne och därefter hade de bara åkt runt. Hastigheten hade uppskattats till 180 km. Färden hade även varit vinglig då alla i bilen varit påverkade av droger (hasch och marijuana).
Jag blev chockad över vad jag hörde och började gråta hejdlöst.

När jag förstått vad som hade hänt gick jag till polisen och anmälde händelsen. Målet blev nedlagt eftersom jag inte kunde ange några personuppgifter på Sandra. HVB-hemmet hänvisar till sekretessen. Jag anmälde boendet om ansvarig ”Det skall ju vara en skyddad miljö, heter det”.

Någon vecka efter att händelsen utspelat sig så får jag information ifrån Sara som berättar att socialförvaltningen flyttat på Sandra, som var omhändertagen enligt LVU.

Med andra ord så fick hon ingen bra placering, och jag kunde ha haft en dotter mindre, men ingen vill ta på sig ansvaret.  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post154