Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Husby, bränder och invandring

ÅsikterPosted by Torbjörn Ohlsson Tue, September 24, 2013 08:14:06

Väldigt många har på olika sätt analyserat upploppen som startade i Husby och som nu spridit sig till flera platser. Många politiska företrädare har också tagit chansen att ”kasta skit” på sina motståndare. ”Ni som inte gör något” eller ”Varför har ni inte gjort något tidigare.” Ett parti (eller åtminstone företrädare för ett parti) har inte anklagat någon politisk motståndare, utan tagit chansen att ge invandrare skulden för det inträffade är Sverigedemokrater. Risken är stor att de har vunnit sympatier på det inträffade.

Varför händer det?

Finns självfallet inget enkelt svar men en teori som framförts är att det finns en grupp kriminella som hela tiden letar anledning till att starta kravaller. De lutar sig inte mot någon politisk ideologi utan är enbart ute för att starta bråk. De finns i Paris, Manchester, Göteborg, Malmö och numera också i Stockholm. De finns också omkring idrotten och skapar oreda för framförallt fotbollen.
Men det är en liten grupp och skulle inte ensamma kunna skapa all oordning. De behöver hjälp och det är där som jag tror att en större grupp, vilsna ungdomar kommer in. Den gruppen är den viktigaste att hjälpa så att de inte går i ligisternas/huliganernas ledband.

Varför dras dessa, både invandrare och infödda svenskar, med?

Här tycker jag att de etablerade partierna har misslyckats. De här människorna pratar varken alliansen eller de rödgröna om. Om det inte är kravaller förstås. För dem är det bara siffror som känns meningslösa. De ser ingen plats för individen.
Personerna själva känner att man är i vägen, genom att de kostar pengar för nya skattesänkningar och/eller reformer. Varje gång någon arbetslös synliggörs så ifrågasätts man om man verkligen sökt alla jobb som finns osv.

Så kom SD som i sin retorik talar om ett annat samhälle, som talar om att svenska staten borde ge mer till den som haft turen att födas som etnisk svensk. Som talar om att vi visst har råd med högre pensioner, bättre A-kassa, bättre sjukförsäkring, bättre föräldraförsäkring, bättre omsorg och mer och bättre av det mesta andra, bara vi slipper invandringen.
Jag kan förstå att man i familjer där man för tredje gången på ett år blivit avstängd från dagis med sina 15-timmarsbarn därför att man inte haft råd att betala räkningen funderar på att rösta på något annat.
Jag kan förstå att den 33-åriga barnskötaren som jobbat som timvikarie i kommunen i flera år och nu äntligen stod på tur för att få en fast anställning, när kommunen helt sonika slutade ta in henne för att istället låta någon annan jobba tills de nästan blir fast anställda, också funderar på att rösta på något annat när hon slickar igen kuvertet med arbetsgivarintyget till A-kassan.

När då de etablerade partierna har att erbjuda bartenderavdrag från Borg eller lite obegripligt mummel från Löfven, så vad skall de här människorna göra?

(Här kommer journalisterna in i bilden som inte alltid lämnar en heltäckande bild av de olika förslagen. Däremot skapar ”bartenderavdrag” rubriker)

Går det hitta en lösning?

Självfallet går det att göra det, men då måste de etablerade partierna börja se problemen och mäniskorna som börjar bli desperata. Jag skulle vilja se samtliga riksdagspartier besöka torg, skolor, arbetsplatser i förorterna och visa att man menar allvar när det gäller ”att alla ska med” och självfallet lägga konkreta förslag om studieplatser, praktikplatser, lärlingsplatser så att dessa grupper känner sig behövda. Att ingjuta lite hopp.

De kriminella (upprorsmakarna) ska givetvis straffas.

Vi står nämligen inför något nytt i samhället. När de etablerade partierna har drabbats av olika skandaler så har det omedelbart synts i opinionsmätningarna. Vem minns inte M:s klavertramp när ”Uppdrag granskning” med dold kamera frågade några funktionärer om invandringen i en valrörelse. Andra skandaler i andra partier har mötts på samma sätt, men så är inte fallet nu. När SD råkar ut för skandaler händer ingenting opinionsmässigt.

Kan Jimmie Åkesson bli en ny Hitler?

Förhoppningsvis inte men vad händer när SD når 15, 20, kanske 25 % av rösterna. Det kanske inte tar så lång tid. Kommer trampet från marschkängorna att höras på gatorna igen?

Slutar denna lilla fundering med några rader av Bosse Parnevik och hans syn på invandrare.

En kommer hit för att fly från nöden
En kommer hit för att undgå döden
En kommer hit av terror tvungen
En kommer hit för att gifta sig med kungen

Mest är dom fredliga, andra vill slåss
Med andra ord: dom är som oss
Med fel och brister, tuffa och mjuka
Fast inte lika avundsjuka...

Vissa är färgade, andra är arier
som köper sin bruna färg i solarier
Vissa är svarta, andra är gula
Vissa är vackra andra är fula

En del är båtfolk från Vietnam
Som inte kansjunga "We shall overcome"
Och inte kan "rulla di rulla" som vi
En del har andra gudar än vi

En del söker lugnet istället för bråket
Det enda vi svenskar kan bättre är språket
Det sägs att vi stammar från Adam och Eva
Som inte var svenskar men ja må dom leva

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post16