Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Har vi inget lärt av historien

Makt o maktmissbrukPosted by Torbjörn Ohlsson Thu, January 07, 2016 13:44:47

Svenska Dagbladet gjorde en sammanställning i slutet av förra året som visade på kusliga likheter mellan dagens Sverige och trettiotalets Tyskland. Jag har tagit använt några av likheterna och vävt ihop med några egna funderingar. Det jag kommer fram till känns overkligt och främmande för mig.

SvD listar i några olika områden:

Ekonomin
: I slutet av 20-talet var arbetslösheten hög vilket är en förklaring till nazistpartiets frammarsch. Nazistpartiet i Tyskland tog makten 1933, drygt tre år efter kraschen på Wall Street 1929.

NU: Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010, två år efter kraschen på Wall Street 2008. Alla partier var överens om att valets viktigaste fråga var hur vi ska bekämpa arbetslösheten.

Oviljan att samarbeta
: Nazisterna attackerade både vänstern och högern, och lovade samtidigt medelklassen trygghet och välstånd. Partiets stora inflytande gjorde det svårt att bilda regering i Tyskland efter valet 1932.

NU: I höstas fällde Sverigedemokraterna den rödgröna regeringen, och tvingade först fram nyval (som ställdes in) och sedan Decembeöverenskommelsen. Sd säger att de ska fälla alla regeringar som inte går med på deras invandringspolitik.

Växer snabbt
: Nazistpartiet växte snabbt. År 1920 hade partiet under 60 medlemmar. I valet 1933 fick de 44 procent av rösterna.

NU: Sverigedemokraternas opinionssiffror låg länge under fyra procent. 2006 fick sd 2,9 procent, 2010 fick de 5,7 procent av rösterna, i valet 2014 fick de 12,8 procent och de ligger i de senaste opinionsmätningarna ännu högre.

Syndabockarna - den enkla lösningen
DÅ:
Det som nazisterna i Tyskland erbjöd folket var någon att skylla allting på. Den enkla förklaringen att det var judar, romer, kommunister och homosexuella som var roten till allt ont.

NU: 2009 skrev Jimmie Åkesson på Aftonbladets debattsida att den muslimska invandringen är det största hotet mot Sverige sedan andra världskriget.
I höstas lade Kent Ekeroth en motion om att alla invandrare ska registreras. Sd vill också hindra folk som kommer till Sverige för "syssla med tiggeri."

Hotet mot identiteten
: Den "tyska identiteten" var viktig i nazisternas ideologi. Men "tyskheten" var hotad, framförallt av judar och homosexuella. För att återupprätta den tyska identiteten förespråkade man ett stopp för vad man ansåg var "otysk kultur" och förbjöd mötesplatser och sammankomster för homosexuella.

NU: Sverigedemokraterna talar mycket om "svenskfientlighet", och I höstas sa partiets toppolitiker Björn Söder i en intervju att judar överger sin judiska identitet, när de blir svenskar.
I samma intervju sa partiets kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson att "Det handlar om vår identitet som folk."
Vi drar ner anslag till samtidskultur och lägger mer pengar på kulturarvet". Björn Söder har tidigare sagt "Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala" om homosexuella och Prideparaden.

Hetsen mot romer och tiggare.
DÅ:
Nazisterna i Tyskland hetsade mot "yrkestiggeriet" och spred historier om att tiggare hade fina hästkärror och fina kläder när de inte tiggde. Tidningarna hakade på och hetsade mot romer och spred lögnerna. Efter det följde arresteringar och tvångssteriliseringar. 1938 skickades över 30 000 "asociala" till koncentrationsläger. Därmed hade tyskarna avskaffat tiggeriet.

NU: Sverigedemokraterna annonserar i Stockholms tunnelbana, och ber om ursäkt för "the mess". Med "the mess" menar sd utsatta fattiga människor som ber om pengar. I en intervju med Svenska Dagbladet 2011 sa sd:s justitieministerkandidat Kent Ekeroth att tiggare förstör gatubilden och utgör ett störande moment.
Trots undersökningar som visar att tiggeriet inte är organiserat talar sd om det organiserade tiggeriet som fakta.

Riksdagsmotioner
Så långt likheterna mellan dåvarande Tyskland och nuvarande Sverige. Tillfälligheter kanske många säger eller ”det som hände i Tyskland skulle aldrig kunna hända i Sverige”

Men…om vi tittar på de motioner som sd:s ledamöter lagt till riksdagen under förra mandatperioden kan vi t.ex. se förslag om:

- Spartanska fängelser för utländska medborgare.
- Förbud mot böneutrop.
- Förbud mot åldersbestämning av immigranter.
- Invandringssystem enligt ett poängsystem.
- Avskaffandet av tolkservice för invandrare vid myndighetskontakter.
- Förbud av religiösa attribut inom polisen.
- Registrering av intagnas ursprungsnationalitet och invandrarbakgrund.
- Förbud för polisen att verka för ökad rekrytering av minoriteter eller visst kön.
- Förbud mot dubbelt medborgarskap.
- Förbud mot fyrverkerier på andra nationers helgdagar.

Det är visserligen motioner från enskilda sd-ledamöter, men de är så många och extrema så det går inte bortse ifrån att det är den människosyn som i stort präglar partiet

Artiklar och sociala medier.
Lars Lindström, har på siten ”Omtalat.nu” sammanställt några inlägg som fällts av olika lokala sd-politiker. Det finns en uppsjö av ”intelligenta” yttranden. Jag tar med några:

"Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta!"

Yttrades av Gunilla Schmidt, som är ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Åstorp.
Till råga på allt är hon nämndeman i Helsingborgs tingsrätt.

Hon bad senare om ursäkt, men……

"Det finns ju de som skär av armar och ben på barnen för att de ska tigga bättre, och de som trycker in ögonen på dem."
Yttrades av Christopher Larsson, som sitter som sd-ledamot i Karlskronas kommunfullmäktige.

När hans uttalande kritiserades så menade han att det var tiggare i Indien som gjorde så, men…..

”Dagens kvinnofrigörelse (horifiering) är en styggelse i moder jords ögon, den syftar enbart till att legitimera horbeteende där kvinnor dricker sprit som män, horar runt som män och nu gud förbjude kan avliva små barn för att det inte passar just nu. Såna slynor förtjänar att själv ha blivit aborterade.”
Yttrades av sd-juristen Joel Ankar, medarbetare till EU-parlamentarikern Kristina Winberg (sd) i Bryssel. Han avslöjades när han skrev anonymt på Flashback.

"Nu har vi alltså folk som riskerar cancer pga invandringen samt folk som inte får boende pga invandringen... "
Yttrades av Kenth Ekeroth, riksdagsledamot (SD).
Den samlade forskningen måste ha blivit imponerade.

Frågor jag ställer mig?
Kan det vara en tillfällighet att dylika åsikter finns både lokalt och hos den centrala partiledningen?

Hur kan upplysta svenskar på så kort tid anse att åsikter som ovanstående är ok?

Varför sätter sig inte de ”etablerade partierna” och på allvar analyserar varför sd:s enkla och förljugna politik är så framgångsrik?

Några orsaker är klarlagda varför sd är framgångsrika, nämligen att många känner utanförskap, samtidigt som man ser andra priviligierade grupper får allt bättre. Gäller bostäder, skatter, vård, skola m.m.
Varför inte börja med att åtgärda de värsta orättvisorna inom samhällets basverksamhet?

Jaja – jag bara undrar.
  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post161