Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Mer människa - tankar om livet och den tid vi lever i

Böcker som jag yttrat mig omPosted by Torbjörn Ohlsson Thu, June 02, 2016 12:07:31


Att redan efter några sidor känna att den här boken är skriven till mig är ovanligt, speciellt och spännande.

Elisabet Jönssons bok ”Mer Människa” med underrubriken ”Tankar om livet och den tid vi lever i” är en sådan skapelse.

Hon har på ett skickligt sätt sammanfattat många tankar från livets olika skeden och varvat dessa med citat och tankar från andra tänkare och författare.

I boken tar hon upp olika perioder i en människas liv, till exempel då det gäller att leva upp till en mer eller mindre inbillad föreställning om vad andra människor tänker, tycker och uppskattar, eller om är det upptrissade tempot vi lever i som ofta har tonvikt på yta och att se ung ut.

Hur kommer man ifrån detta ekorrhjul?

Elisabets tankar sammanfattas väldigt bra när hon jämför sig med tjuren Ferdinand, som sitter under sin korkek och luktar på blommor. Ferdinand struntar i att tävla med andra tjurar utan han är sig själv och har kommit i kontakt med sina egna sinnen. Han hittar balans och frid i sin tillvaro.

I det avsnittet känner jag gemenskap med både Elisabet och Ferdinand, när jag har mina lugna stunder på en fjällsluttning. ”Låt dom andra tävla”

I avsnittet med titeln Tysta djup sammanfattar hon sin natur och sina känslor på ett mycket fint sätt. Hon skriver:

Jag är en människa som gärna går på djupet. Tycker om att filosofera över livet och har svårt att bortse ifrån att det kan vara djupt smärtsamt. Tidigt i barndomen blev jag medveten om livets sårbarhet, något som gör att jag kan ha svårt att bara ”köra på.” Jag vill se ett syfte och en tydlig mening i det som jag väljer att engagera mig i.

Boken är inte lång, drygt hundra sidor. Ändå innehåller den så mycket klokhet och så många värdefulla lärdomar, att jag föreslår utan att tveka att den borde ingå som ett naturligt hjälpmedel i högstadiets och gymnasiets läromedel.
Inget kan vara viktigare än att visa unga människor på väg ut i livet, metoder och vägar att hitta rätt, eller hitta sätt att läka sin sår när tillvaron är tung.

För mig innebar läsningen av ”Mer människa” både tankeställare och många nyttiga påminnelser. Jag hoppas att ni tar chansen att läsa den och låter er inspireras.

Elisabet driver också webbplatsen Punctum Saliens, Den springande punkten, där hon regelbundet skriver om sina tankar och värderingar. Elisabets stora kulturintresse innebär att hon ofta berättar om kulturens kraft för att skapa hela människor.
Förutom hennes egna texter bjuder hon in andra skribenter till sidan. Jag rekommenderar verkligen att ni lägger in sidan som favorit.

Avslutar mina reflektioner om boken med att citera ännu ett stycke. Ett stycke om att se varandra.
Att se varandra kan handla om något så enkelt som ett leende, en vänlig blick, en klapp på kinden eller en kram beroende på hur nära vi står den andra människan”  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post181