Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

När ska du dricka det där speciella vinet?

Vinets världPosted by Torbjörn Ohlsson Sun, August 28, 2016 16:29:25

Då och då får jag frågan om det verkligen är sant att viner alltid blir bättre med åren. Som vanligt när det gäller smak så finns det olika meningar. Jag vill ge er en del av det jag lärt mig genom åren och som passar mig.

Först några generella frågor:
1. Varför ska man lagra viner länge?

2. Tycker man att det är dyrt att dricka ett dyrt vin och väntar man på det speciella tillfället?
3. Kan ett vin bli för gammalt?

Jag tar frågorna var för sig:

Varför
De flesta viner blir bättre om de får ligga en tid, men inte alla. Det måste nämligen finnas någonting att lagra i vinet, t.ex en doft och smak av fruktsamhet, syrlighet och/eller strävhet som kan utvecklas om vinet får ligga några år.
De allra enklaste vinerna har sällan de egenskaperna och då spelar det ingen roll om de lagras, tvärtom kan en beskhet i vinet ta överhanden ganska snart om de ligger för länge.

Hur lagrar man – några generella råd:
1. Har du vinerna liggande i köket - då är de illa ute. Är det något som är dåligt för vin så är det stora temperaturväxlingar.

2. Om du vill "långtidslagra", d.v.s. 6-10 år eller längre då ska vinet lagras svalt, mörkt och under konstant temperatur.
Har du tillgång till en vinkällare är det inga problem med lagringen, men för oss som inte har det, gäller det att göra det bästa av situationen, genom att hålla en jämn temperatur.
Även om det är lite för varmt för att vara perfekt, så är det viktigt att temperaturen inte svänger.
Solljus kan missfärga vinet, så ett mörkt skåp är att föredra. För flaskor med naturkork är det viktigt att flaskorna ligger. Då hålls korken fuktig även om rummet är lite för varmt.
I och med att skruvkorkarna kommer är denna fråga snart "passé"

Hur länge ska ett vin lagras?
De flesta röda kvalitetsviner klarar lätt 5-10 års lagring. De bästa röda vinerna från Bordeaux, Rhône, Stellenzicht, Piemonte och Toscana kan för det mesta lagras längre än så.
Men även när det gäller dessa viner så finns det ett ”bästföredatum”

Det speciella tillfället och är det för dyrt?
Här vill jag vara tydlig. Ett vin kostar bara EN gång och det är när du köper det. När du dricker det dyra vinet då är det faktiskt gratis.

Det där speciella tillfället, när kommer det?
Bara att bestämma sig. Vi har ”speciella” tillfällen flera gånger per år.
Vi tycker t.ex. att ett speciellt tillfälle att unna sig ett gott vin är för att vi har det bra och mår bra. Det behöver inte vara födelsedagar, mors- och farsdag, eller liknande.
Finns det något viktigare att fira att man är frisk?

Kan ett vin bli för gammalt?
Ja utan tvekan. För inte så länge sen drack jag ett Merlotvin som enligt etiketten var lagringsbart till 2014. Två år senare hade en besk syrlighet framträtt, som kännetecknar viner som blivit för gamla. Det vinet kostade omkring 300 kronor, men jag har druckit ännu dyrare viner där bästföredatum passerats.
Det är slöseri, tycker jag.

Min filosofi är att njuta av viner och jag lagrar sällan längre än några år. Jag vill hinna njuta av läckerheterna, med jag uppskattar det.


  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post190