Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Extrema Martina

IdrottPosted by Torbjörn Ohlsson Thu, September 01, 2016 16:06:17

För inte så länge sedan var nya tränaren för juniorlandslaget i längdåkning, Martina Höök, framgångsrik elitidrottare i en gren som för de flesta känns omänsklig, nämligen multisport.
Tävlingar på upp till 100 mils förflyttning under sex dagar. Träffade henne för en tid sedan och hon berättade en del om utmaningarna.

Hon är född några mil söder om Vilhelmina i en friluftsintresserad familj, där det mesta handlade om utomhusaktiviteter men inte speciellt mycket om tävling. Men Martina ville annorlunda:
- Jag sysslade med både längdåkning och skidskytte och hade kanske nått toppen i någon av grenarna om jag bara hade fokuserat på en av dem, men båda var så roliga så jag blev lite splittrad.
Placeringar i SM bland de tio bästa i längdåkning och silver och brons i skidskytte tyder på att hon har rätt.

Efter gymnasiet i Vilhelmina studerade hon idrottspsykologi vid skidakademin i Lycksele och fortsatte senare studierna vid idrottsenheten i Umeå.

Tävlande
År 2005, fick hon frågan om hon ville ställa upp på en 24 timmars multisporttävling i Oslo. Karlstad Multisportteam hade fått ett återbud och med bara några dagars förberedelser ställde Martina upp. Tävlingen pågick under ett dygn med moment som cykel, löpning, paddling och klättring.

Tävlingen gick bra och några veckor senare var det dags igen i en världscuptävling med samma grenar och en tävlingstid på 30 timmar.

Martina hade med detta fått känslan för mulitsport och när lag Fallskärmsjägarna ville ha med henne i VM i Frankrike accepterade hon direkt. Hon berättar om den tuffa tävlingen:
- Det var tufft. Under sex dygn tävlade vi i cykel, kajakpaddling, löpning med totalt 24000 meters höjdskillnad, forspaddling och en hel del klättring i alperna. Det var ett härligt gäng och vi hamnade någonstans i mitten av resultatlistan.

Från och med 2006 tävlade hon i lag Lundhags som senare bytte namn till Silva Gerber. Laget deltog regelbundet i VM och andra stora tävlingar, till exempel Exploire Sweden 1000. Tävlingar på omkring 100 mil, där sträckan ett år var start i Lofoten och mål i Piteå. Året efter var start och mål i Sundsvall, men där orterna Ljungdalen och Sylarna skulle passeras.

Som längst minns Martina att hon tävlade omkring 140 timmar i följd.

Risker
Lite överraskande anser Martina att tävlandet inte är alltför belastande för kroppen, givetvis under förutsättning att man har förberett sig väl. Det gäller att vänja kroppen vid belastning under långa pass. Hon tränade under sin mest aktiva tid, mellan 10 och 25 timmar i veckan och betonade vikten av allsidighet i träningen. Långa distanspass, varvade med intervaller, styrketräning och utförslöpning. Ofta kombinerade hon olika grenar under sina distanspass, till exempel två timmars löpning följt av tre timmars paddling. Trots de stora påfrestningarna som kroppen utsätts för under en tävling så är det sällsynt med allvarliga skador.

Men det finns ändå risker. Det svåraste är att hålla sig vaken. Ibland springer man och sover och en händelse som måste ha sett komiskt ut var när vi befann oss i en kajak i Portugal:
- Jag somnade gång på gång och patrullkompisen Björn Rydvall skrek att jag måste hålla mig vaken samtidigt som han hällde vatten över mig. Robban Lindberg sjöng Euskeferatlåtar för att hålla humöret uppe, medan fjärde personen Mattias Nyström också somnade gång på gång.

Utrustning
En viktig del av förberedelserna är att ha rätt utrustning. Den ska fungera för många grenar, under lång tid och hon ger ett exempel:
- Under en lång paddling måste man komma åt mat och dryck smidigt. Det går inte att börja leta i ryggsäckar eller kränga av sig flytvästen och leta i fickor, utan rätt mat måste finnas tillgänglig utan att man ska behöva tappa fart.

Gruppen
Trots extrema förhållanden upplever hon att det är ovanligt med schismer i grupperna. De flesta är så fokuserade på att klara uppgiften och hjälpa patrullkompisar som är i en svacka så banden stärks istället. Däremot blir det många taktiska diskussioner om hur långa raster det går ta:
- Förlorar vi för mycket på att sova två timmar nu och vara starkare senare, är en ständig fråga under långa tävlingar.

Hur är det nu
År 2009 flyttade Martina till Östersund och till en tjänst vid Vintersportcentrum, som testare. Hon har testat de flesta i längd-, skidskytte- och alpina landslagen. Samtidigt läste hon en masterutbildning i extremfysiologi vid Mittuniversitetet. Trots heltidsjobb och studier fortsatte Martina sin idrottssatsning fram till 2012, då hon insåg att tiden för träning, ett ansvarsfullt och krävande heltidsarbete samt studier inte var förenligt längre. Tiden räckte helt enkelt inte till. Trots det har hon senare gjort några mindre tävlingar för lag Statkraft:
- Men det har bara för att det är skoj, säger hon med ett leende som är svårt att tyda.

Två brons från VM visar hennes storhet i sporten.

Sedan ett år tillbaka är Martina tränare för juniorlandslaget i längdåkning. Ett uppdrag som hon stortrivs med. Hon tycker att hennes bakgrund som extremidrottare, hennes studier och arbete på Vintersportcentrum är perfekt för uppdraget:
- Jo, jag kan träning och känner till hur kroppen fungerar i olika lägen, men det är ändå den aktive som måste göra jobbet. En sak som jag tycker är viktig och som jag ofta pratar om är att man inte måste vara bäst i allt. Vill man nå världstoppen i längdåkning måste man nog dra ner ambitionen på livet utanför. Det gäller att se helheten och att må bra både i laget och utanför.

Hon får några avslutande frågor om skidlandslagets framtid:
- På några års sikt är jag mycket optimistisk. Vi har duktiga juniorer och några är redan nu på väg in i seniorlandslaget. Jag tänker till exempel på Viktor Thorn Åsarna och Ebba Andersson Sollefteå. På längre sikt känns det oroligare. Jag tycker att barnen är ute för lite och rör sig.
Vanan att vara ute ska grundläggas tidigt och barn ska springa, hoppa, klättra och klänga
.
Martina med sina vanligaste träningskompisar
  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post191