Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Något om mig

Om mig och mitt skrivandePosted by Torbjörn Ohlsson Thu, September 15, 2016 18:04:39


I hela mitt yrkesliv har jag skrivit mycket och känt att jag har haft lätt för att formulera mig. I jobbet handlade det mest om protokoll, PM och rapporter av olika slag. Med andra ord väldigt formellt.
På fritiden har jag varit engagerad i många föreningar och ofta blivit ansvarig för informationen till medlemmarna. Ett friare skrivande som jag tyckt om.

Mitt arbete som säkerhetschef i en stor bank var spännande och jag har haft förmånen att delta i många stora förändringar. Vid en av de större förändringarna i slutet av 90-talet kände jag plötsligt under en fjällvandring att jag på något sätt borde dokumentera en del av mina upplevelser. Den tanken rotade sig i mitt huvud och har därefter aldrig försvunnit. Hur det skulle dokumenteras och berättas hade jag då ingen aning om, men jag började på olika sätt samla material.


Girighet eller Makt
År 2008 lämnade jag banken och började skriva på allvar. Mina egna erfarenheter blandades med uppgifter från massmedia och mycket fantasi och resultatet blev en roman som kom ut 2011. Romanen kom att heta Girighet eller makt. Hela processen, med att samla material, skriva och gå skrivarkurser blev en slags inre resa som utvecklade mig mycket. Min förläggare träffade jag i en sjukhuskorridor. Vi behandlades båda för en kraftig getingallergi och kom att prata mycket med varandra. När jag berättade att jag skrev och hon att hon hade skrivit en bok och nu var beredd att satsa på förlagsverksamhet så fick min roman bli förlagets först utgivna bok.

Hösten samma år inträffade nästa stora händelse till följd av boken och mitt skrivande. En dansstudio i Östersund, Wendlas dansstudio, hade hört talas om boken och undrade om det var något som hon kunde gestalta i dansform från scenen.
Wendla Karlsson, som driver dansstudion, har i alla år sökt nya utmaningar för sina dansare och att gestalta en roman var något nytt som hon ville testa. Att min roman fick bli hennes första försök gjorde mig stolt och mycket glad. Dansföreställningen, eller kanske rättare sagt dansteaterföreställningen, blev mycket uppskattad och omskriven i tidningar, teve och radio. Mitt bidrag i föreställningen var att jag läste några egna nyskrivna texter mellan vissa av scenerna för att på så vis underlätta för publiken.Zara
Framgångarna och uppmärksamheten för boken och dansföreställningen gav mig ny inspiration och när jag fick frågan av Wendla om jag kunde skriva en berättelse om en ung flicka med självskadebeteende, svarade jag omedelbart ja.
Det blev en kort roman i ungdomsmiljö med mycket musik, gängbildning och med olika problem som finns i unga personers liv.
Eftersom det är länge sedan jag umgicks med tonårstjejer så fungerade några av hennes unga dansare som bollplank. Hela projektet var spännande och föreställningen mottogs mycket positivt och fortfarande uppförs delas av föreställningen på skolor med flera ställen.Guldfeber
En ny roman i finansmiljö kom ut hösten 2015. Förutom intriger och maktspel i finansvärlden så ingår ett stort inslag av kriminalitet. Som en av trådarna går det att följa några kriminellas ansträngningar att komma över bankens, eller bankkundernas pengar. Det gäller både tungt kriminella gäng liksom smarta bedragare.
Wendla har även tagit sig an utmaningen att uppföra Guldfeber på scen. Preliminärt uppförs den under november månad.
Med tanke på hur positivt de tidigare föreställningarna tagits emot ser jag fram mot Guldfebers scenversion.

Övrigt
Skrivandet har blivit lite som en drog. Drivkrafter är framförallt personer som jag träffat och fascinerats av och det är lika många på livets skuggsida, som på den soliga sidan.

Under stunderna vid datorn, vandringar eller skidåkning på fjället, promenader eller cykelturer längs Storsjön så finns skrivandet med mig. Jag jobbar med många nya idéer och hoppas att några av dem kommer i tryck. Men ingen av idéerna som jag jobbar med nu utspelar sig i finansvärlden

Det känns utvecklande, stimulerande och härligt.  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post193