Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Ragunda i vinnarhålet - landets mest spännande kommun

ÅsikterPosted by Torbjörn Ohlsson Sun, September 25, 2016 16:21:14

När Jämtlands län, i olika former, ska visas upp för omvärlden så är det nästan alltid Åre och Östersund som visas, medan den mest spännande kommunen lever ett liv i skymundan. Detta trots naturvärden, kreativitet och kultur som övriga kommunerna inte är i närheten av.

Jag vill på en gång säga att det är bra att Åre och Östersund får spaltutrymme och tevetid, men det där unika hittar man inte där.
Åre är alpint centrum i Sverige. Framgångsrikt och omtalat. Östersund är skidskytte- och längdåkningscentrum, även det framgångsrikt och omtalat.

Nu ska jag berätta varför ni som besöker länet, fjällen och Östersund, ska förlänga ert besök några dagar. Jag föreslår att ni också ska besöka det som är unikt inte bara i Sverige utan i hela världen. Styr färden till Ragunda, kommunen med kraft, kultur och kreativitet – tre stora K.

K nr 1 – kulturarv och blivande världsarv
Döda Fallet är redan naturreservat och har stora möjligheter att bli världsarv. Området är det enda i länet som uppfyller alla villkor för att bli ett av UNESCO godkänt världsarv. Just nu jobbas med en ansökan om att bli världsarv.
Jag träffade för en tid sedan Gun-Marie Persson, Hammarstrand och Chai P. Kayankarn. Östersund. som arbetar med ansökan tillsammans med Anders Hansson Jamtli Östersund och Robert Falk Hammarstrand. De är entusiastiska och tänker ungefär så här:

Historien om Döda Fallet är fantastisk. Sundsvallaren som skulle fixa en flottningsränna men tömde en hel sjö. Något liknande finns ingen annanstans. Lägger vi till naturen i området så är platsen helt unik.
Lägg sedan till att vi har ytterligare en historia ungefär två mil därifrån, som är lika unik, den om Thailändska paviljongen.
Thailands Kung Chulalongkorns besökte i slutet av 1800 talet Utanede. Platsen hedrades sedan med en liten minnesskylt som visade att kungen varit där.
En dansgrupp från Thailand besökte Jämtland 1992 och fick höra talas om Kung Chulalongkorns väg i Utanede. Begeistrade besökte de platsen som några munkar senare välsignade och nu står en paviljong där.
Den enda i sitt slag utanför Thailand och tillika en gåva från thailändska kungahuset.

Vad kan man göra av detta?
Mycket om man får tro Gun-Marie och Chai, t.ex:
- En ny byggnad vid Döda Fallet, som ger möjlighet till evenemang året runt. En mötesplats för utställningar, föreställningar av olika slag, historien berättad på olika sätt, seminarieverksamhet m.m.

- Teatrar, musicaler om de fantastiska historier som omger platserna. Spelet om Vildhussen finns redan, men historien om kung Chulalongkorn och paviljongens tillkomst skulle också fungera på scen. Kanske som ett gemensamt spel i form av en resa som startar vid Döda Fallet och slutar vid världsarvet Khao Yai i Thailand som redan visat intresse för detta.

- Belysning i form av ljusspel. Att kunna se Storforsen och sjötömningen i form av ett ljusspel.

- Till det går det tillåta att låta thailändska föreningar får visa sin verksamhet, arrangera marknader, sommarskolor, visa munkarnas verksamhet, genomföra integrationsprojekt, samarbeta med länets skolor, skapa självguidningsapplikationer med mera.

Tänk er ragundabor och jämtlänningar i övrigt vilket skatt.
Vad är väl en skidbacke och ett skidskyttestadion…..

Lägg därtill att Ragunda har landets bästa kulturskola. Vilka kombinationsmöjligheter för framtiden.


K nr 2 – Kraft
Trots att Ragunda är en av landets största producenter av vattenkraft så vilar något trist över kraftförsörjningen. Nio stora vattenkraftverk i Indalsälven som ger resten av Sverige välstånd, men som orsakat Ragunda delvis tomma älvfåror och delvis förstörd miljö. För detta har man belönats med ….. ingenting.


Nu är jag helt övertygad om kraft kommer att återvända, när Döda Fallet blir världsarv och Storforsen efter cirka 225 års tystnad åter kommer att producera en modern och inre styrka hos invånarna.
En styrka som inte ens den mest landsbygdsfientliga regering orkar stå emot.

K nr 3 - Kreativitet
Om den kreativitet som finns i kommunen går det skriva mycket och jag återkommer om det. Men en sak vill jag redan nu nämna. Ragundas natur och människornas kämpaglöd och styrka har redan firat stora segrar. Jag tänker på Ammerån och den kraft som den ger besökare som år efter år återkommer för att få naturupplevelser.

Kampen om Ammerån
och hur alla naturvärden bevarades för omkring 25 år sedan hoppas jag kan stå som modell för den kraftsamling som krävs av kommuninnevånarna i framtiden.

Jag tror aldrig att möjligheterna varit så stora som nu och jag avslutar detta inlägg med Sven Wollters ord, ur boken ”Kampen om Ammerån.” Han var på väg från Överammer till Göteborg och skriver i boken:


Inte förrän jag gott och väl passerat Bispgården känner jag att något inte står rätt till i bilen. Det finns något i den som jag inte känner igen. Jag kör in till vägkanten och börjar undersöka. Där under en pläd i baksätet och på golvet har mina kamrater packat allt vad Jämtland kan erbjuda en läckergom som jag. Älgstekar, en säck mandelpotatis, hjortronsylt, lingonsylt, ostar, mese, tunnbröd av skilda slag, sillinläggningar, brännvin ja det höll aldrig på att ta slut. Och där stod jag vid vägkanten med tårarna trillande nerför kinderna och minnet av alla pillemariska sidoblickar som jag under kvällen registrerat men avfärdat som normalt jämtländskt irrationellt beteende.”

Ragundaborna vann kampen om Ammerån. Nu väntar ännu en kamp med ännu större insatser och större segrar.

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post195