Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Kroatien - några intryck

Om mig och mitt skrivandePosted by Torbjörn Ohlsson Tue, May 16, 2017 18:38:03

Utan att bli alltför privat, trots att hela familjen med barn och barnbarn åkte, vill jag dela med mig av några erfarenheter efter en vecka i Kroatien och börjar med landet i stort.

Landet, i dess nuvarande form är ungt och bildades 1992. Historien är dock mycket längre än så och landet ingick tidigare i det forna Jugoslavien. Landet är smalt och har en lång kust mot Adriatiska havet. Parallellt med kustremsan finns en hög och vacker bergskedja med många fina vandringsleder. Kombinationen bad- och vandringsmöjligheter ligger i tiden.

Mat
Alldeles utmärkt. Påminner om Tyskland när gäller kvantitet och Italien när det gäller kvalité. Det finns alltså ingen som helst anledning att gå hungrig i landet. Men jag ska inte räkna upp maträtter utan rekommendera en restaurang som jag hoppas att ni besöker när ni åker dit.

Jenys restaurang ligger uppe i bergen, nära Makarska. Den anses som en av landets främsta gourmetrestauranger. Jag hade fått den rekommenderad av en vinprovarkollega och hade höga förväntningar och kan bara säga att allt överträffades. Restaurangen är liten, bara omkring tio bord, så om du ska besöka den under högsäsong är det säkrast att reservera bord innan du åker från Sverige. Fem rätter som egentligen blev sju och väl anpassade viner till gör den till ett matminne du kommer ihåg länge.

Här är en av huvudrätterna, Vaktel, Anka och Fasan.

Vinprovning
Att besöka ett vinland brukar per automatik innebära för mig att jag också letar mig till någon vingård för att prova landets viner.

Här besökte vi Grabovacs vingård, också den uppe i bergen, när gränsen till Bosnien-Hercegovina. En av många små gårdar som är så charmiga. Där ägaren är allt ifrån vinfältarbetare till försäljare och högste chef. På vår provning var det en av sönerna som fick ansvaret.
Utmärkta viner som tyvärr inte finns på Systembolaget, men några flaskor följde med till Sverige och kommer att avnjutas senare.

Men det, i mitt tycke, bästa vinet vi smakade under resan var på Jenys restaurang och producerat av druvan Plavac. En kroatisk druva som trivs bäst på öarna ute i havet. Några av dessa viner hittar du på Systembolagets beställningssortiment.

Vandringar
För att ingen ska tro att allt handlade om mat och vin så lägger jag ut några vandringsbilder. Bergen är branta och pulsen stiger, men utsikten är hänförande. Att ta några vandringsdagar är ett ”måste” när man besöker landet.


Sällskapet
Jag sa inledningsvis att jag inte skulle bli speciellt privat. Visar ändå en av tjejerna som jag umgicks med.


Vattnet
I det fina vattnet fanns det personer i sällskapet som badade. Ofta och länge och sedan om igen.
För min del så anser jag att man ska ha vatten i ”det andra glaset”

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post225