Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Stockholm städerna och resten

Böcker som jag yttrat mig omPosted by Torbjörn Ohlsson Tue, June 20, 2017 08:43:49

Arne Müllers bok, Stockholm, städerna och resten, borde finnas på samtliga politikers arbetsbord. Och inte bara finnas, den borde också läsas grundligt och med eftertanke. Det är en alldeles utmärkt sammanställning över hur den svenska regionalpolitiken har misslyckats.

Den inleds med fyra kapitel, där varje årtionde från sjuttiotalet fram till idag beskrivs. Från flyttlasspolitiken till de senaste årtiondets IT-bubblor och finansiella härdsmälta.

Mycket av innehållet kretsar omkring inlandet i norra Sverige, men inte allt. Det finns många områden även i södra halvan av landet som har samma strukturella problem och som finns beskrivna.

En av utgångspunkterna i hans resonemang är det koloniala förhållande som Norrland har i förhållande till södra Sverige och framförallt Stockholm. Han berör också tillväxtbegreppet som en hindrande faktor för en vettig regional balans. Ett begrepp som enbart bygger på en mätning av BNP och inget annat.

Han visar också på ett intressant sätt hur illa det kan gå när delar av en landsända i stort sett har dött. En bilfärd längs Kalixälven där byar som Jockfall, Ängesån, Lansjärv, Pålkem, Lakaträsk och Sandträsk passeras. Tidigare livaktiga byar som nu i stort sett helt dött.

Folkviljan
Men allt är inte nattsvart. Han pekar på goda exempel där folkviljan har besegrat centralt fattade beslut. Det har gällt Skatteverkets nedläggning av kontoret i Lycksele, den beslutade regionindelningen där jämtlänningarnas motstånd medförde att hela förslaget monterades ned och det gäller i stort sett hela Sorsele samhälle, där invånarna trotsar naturlagarna och utvecklar sitt samhälle i positiv riktning.

Arne Müller, är redaktör vid Sveriges Television i Umeå och har tidigare gett ut två uppmärksammade böcker, Smutsiga miljarder – den svenska gruvboomens baksida och Norrlandsparadoxen. För Norrlandsparadoxen tilldelades han Guldspaden, de grävande journalisternas eget pris.

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post232