Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

En inre Zlatan

DrivkrafterPosted by Torbjörn Ohlsson Tue, June 27, 2017 14:28:51


Lyssnade och imponerades igår av Negra Efendics sommarprogram. Så träffsäkert, så avslöjande och så lärorikt.

Hon berättade till att börja med beskrivande om sin lyckliga uppväxt i en bosnisk by, bland kaniner och höns och sammansvetsad familj.
Sedan kommer perioden på flykt, om gömställen där hon skrikit av rädsla med ett klädplagg tryckt mot sin mun så att det inte skulle höras. Om hennes första tid i Sverige. Landet som skulle vara så tolerant mot invandrare och flyktingar.

Hon berättar på ett träffsäkert sätt om händelser som påminner om den som moderatpolitikern Kahin Ahmed utsattes för av Richard Jomshov, partisekreterare i sd:
- Du är inte välkommen i Sverige, sa Jomshov och utvecklade senare sitt resonemang med att han inte tyckte att Ahmed var svensk.

Jag ska inte räkna upp alla förnedrande id-kontroller hon utsatts för, hur många gånger hon hade blivit ombedd att åka hem till sitt land och hur många gånger hon hade blivit beordrad att visa tacksamhet, eftersom hon hade fått komma till ett så bra land som Sverige.
Men det var många gånger…….

Den inre Zlatan
Det som många gånger räddat henne var hennes idol Zlatan Ibrahimovic uppträdande. Hon beundrade inte honom för hans fotbollskunnande, utanför det han stod för.
Han tar inte skit – han vet sitt värde – och han talar om det för de som kritiserar honom.

Efendic har skrivit en reportagebok som heter ”Jag var som du” som fick Stora journalistpriset och nominerades till DN:s kulturpris. Hon vet nu sitt värde, hon har kämpat mot krig och rasism men kommit och förädlat Sverige.
Jag tycker att det är vi infödda svenskar som ska vara tacksamma för att hon bor här.

Den inre Zlatan igen
När jag hör sådana här personer och deras drivkraft tänker jag ofta på det jag upplevt och sett i mitt närområde.

Några personer har absolut en egen inre Zlatan, andra hoppas jag får det. Några exempel:

Från Ragunda – min fina hemkommun
Den kommun som, genom skog och vattenkraft, kanske mest av alla bidragit till Sveriges välstånd får ofta höra att det är Sveriges fattigaste och mest tärande kommun.

Jag hoppas att det föds en inre Zlatan i varje invånare, att de kraftfullare och mera gemensamt än tidigare kräver sin rätt till det välstånd de gett andra. Att de vandrar genom dalgången med högburet huvud och inte tar emot skit från centralt håll.


Från Ragunda – Gun-Marie Persson
Som av en händelse så tar jag ett exempel på en person, från Ragunda, som utan tvekan har en ”inre Zlatan.”
Gun-Marie som hade tankar om att marknadsföra kommunens alla sevärdheter, men som inte fick gehör för dessa, startade ett företag som nu ”erövrar Thailand.”
Arrangerar snart en marknad i Ragunda, utvecklar en turistö i Thailand och knyter avtal med viktiga företag, tänkbara handelspartners för många Jämtlandsföretag.

Ett exempel till – Malin Ackerman
Lyckseleprofilen som tröttnade på utarmningen av inlandet och genom en ”inre Zlatan” påtalade vansinnigheterna av att stänga skattekontoret i Lycksele.
Hon bildade opinion och vann respekt i alla kretsar. Hon var då anställd av Lycksele kommun och är nu företagare som driver landsortsfrågor på olika sätt.

Det finns många fler exempel – jag tror ni förstår vad jag menar.

Vi ska inte ta emot förnedring för att vi inte är födda i Sverige, för att vi bor i Ragunda eller Lycksele.

Vi ska göra det som Negra Efendics slutade sitt sommarprogram med.

Vi ska förädla Sverige.  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post234