Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Har du också ett Sorgenfri

Om mig och mitt skrivandePosted by Torbjörn Ohlsson Tue, July 11, 2017 15:26:27

Lyssnade för en kort tid sedan på Mikael Niemi, den fantastiska berättaren och författaren, när han läste en kort betraktelse i radion, som han kallade för ”Heliga platser.”

Hans heliga plats var en liten fiskestuga på andra sidan sjön i Tärnaby. Stugan hade hans morfar och mormor fått. Sedan hade den övergått till hans föräldrar och nu till honom.
Den hade aldrig sålts, den var mycket liten, plats för två sängar och ett köksbord och saknade all så kallad bekvämlighet och den hade genom flera generationer blivit en helig plats för familjen Niemi.

Dit hade familjemedlemmar åkt och åker fortfarande, när de vill vara för sig själva eller för att fiska, prata, tänka, älska eller bara vara…

Hans morfar och mormor hade döpt stugan till ”Sorgenfri”

Tankar om heliga platser
Jag tycker om Mikaels sätt att skriva och berätta och började fundera på detta med helig plats.

Han berättade så fint att jag kände att alla borde ha en sådan plats att åka till. Några kanske har det, kanske till och med flera och jag tror inte att det heller behöver vara förknippat med ett hus.

Några heliga platser kanske förändras med åldern. Ett ”Sorgenfri” från barndomen kanske ersätts att ett annat ”Sorgenfri” när du är vuxen, flyttar och bildat egen familj.

Men visst låter det fint, att ha Sorgenfri att åka till.

Vad är mitt Sorgenfri?

De som följt mig på blogg och sociala medier blir knappast förvånad att det är Gräftåvallen, Oviksfjällen. En plats för inspiration och rekreation under många år. Stugan är en sak – jag vill räkna in hela området till ”Sorgenfri”
Här är familjen och några vänner samlade inför starten på en tredagars fjällorientering. Det är några år och kilon sedan….

På rygg på fäbodvallen nära stugan kan man på sommaren få denna utsikt. Visst känns den ”sorgenfri”…

Tar jag en tur på fjället så saknar jag, som synes, inte sällskap.

Varför – ett Sorgenfri?
Att hitta platser för avkoppling och återhämtning är jag övertygad om är bra för hälsan. Jag hade för några år sedan ett samtal med en präst som vid sin prästvigning hade lovat, att hon aldrig skulle stänga sin telefon. Hon skulle finnas för sina medmänniskor.
Detta innebar att hon många gånger när vi andra kunde vara lediga åkte för att hjälpa personer som mist en anhörig, där någon hade begått självmord, eller till en familj där någon råkat ut för en svår olycka:

- Hur hanterar du själv svåra situationer, frågade jag.

- Efter svåra situationer, åker jag ut i skogen. Jag har några platser intill vatten, där jag sitter och samlar mig.

Hon hade platser där hon hade en slags egen debriefing. Platser som för henne är ”heliga platser.”

Jag har själv genom åren känt precis likadant. Efter jobbiga och stressiga perioder har jag behövt ett Sorgenfri.

Så kära medvandrare – Du som ännu inte har en plats där du ”bara kan vara” så hoppas jag att du snart hittar den. Den finns kanske närmare än du anar.

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post238