Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Om vi vore vatten

ÅsikterPosted by Torbjörn Ohlsson Wed, July 26, 2017 10:38:15

Tänk om vi människor kunde tänka mera som om vi vore vatten. Som om vi alla vore små vattendroppar.

Tänk dig vilka resor vi skulle göra och vilka kontakter som skulle knytas. Jag tar ett exempel:

Mellan Österfjället och Falkfångarfjället har den lilla Tvärån sitt ursprung. De droppar som startar sin resa vid källan glider och studsar nerför fjällsluttningen, kastas mellan stenar och hamnar så småningom i den något större Gräftån.

Här möts dropparna av nya stötar mot stenar. Kraftigare forsar växlas mellan perioder av lugna sel där de kan glida lite lugnare.

Färden går vidare ut i Dammån som är betydligt större och livligare. Tempot är hårdare och knuffarna kraftigare, men även där kommer viloperioder i lugnare vatten innan det första stora havet öppnar sig.

Ja, ja hav och hav, men åtminstone Storsjön, Sveriges femte största sjö och här blandas nu vatten från många håll i länet.

I Storsjön glider dropparna omkring rätt länge, men så småningom går resan vidare genom Indalsälven, där ett stort antal kraftverk passeras. Känslan genom de två första kraftverken, Hissmofors och Kattstrupeforsen är riktigt bra. Här medverkar dropparna till att ge jämtlänningar kraft och energi.
Den positiva känslan förändras helt när de passerar Ragundas nio stora kraftverk, där all energi och alla vinster hamnar på helt andra ställen än i Ragunda.

Det känns inte rättvist, för en droppe som startat sin färd längst upp i Tvärån.

Det stora äventyret
Därefter börjar det riktigt stora äventyret. Bottenhavet, Östersjön, Nordsjön, Atlanten och mixen av de övriga stora världshaven.

Spännande möten med droppar som gjort liknande resor från Himalayas bergsområden, från Anderna, från Pyreneerna och från andra höga berg runt vår jord.

Möten mellan droppar och så småningom dunstning och uppstigning i atmosfären, nedkylning, kondensering, molnbildning och regn.

Droppen som startade sin resa i Tvärån kanske hamnar i Himalaya innan den ånyo gör en jätteresa till världshaven.

Kanske kommer några droppar tillbaka till Tvärån, några tas tillvara av växter och djur och en del sipprar ner genom markens olika lager och bildar grundvatten.
Men alla har en uppgift att fylla.

Vad kan detta lära oss?
I dag färdas vi människor, med eller mot vår vilja, över hela jorden. Det går att likna oss med de små vattendropparna som bildar våra bäckar, älvar och sjöar.

Precis som dropparna som startade i Tvärån och så småningom hamnade ute i Atlanten så får även människor törnar och smällar. En resa över jorden är sällan rakt igenom snäll.
Men älvarna, sjöarna och haven är i många stycket jämställda. Alla droppar som hamnar i världshaven, oavsett om de kommer från Oviksfjällen eller Himalaya, hanteras lika. Alla får ta emot lika många smällar och törnar.

Är vi människor lika jämställda?
Nja, känns inte riktigt så.
Vi är många som flyger, kryssar och åker på lyxresor. Vi äter och dricker gott och bor i stort sett kungligt.

Men så möts vi även av liknande rubriker:

65,3 miljoner på flykt i världen, fler än någonsin

Fler människor än någonsin är på flykt undan konflikter och förföljelse i världen, enligt en rapport från UNHCR, FN:s flyktingorgan som släpptes 2016.

Tänk dig – 65.000.000 människor på flykt.

Människor som inte möts av jämlikhet och rättvisa törnar.
Människor som tvingats från sina hem, som sett föräldrar och syskon dödas och som tas emot av den så kallade civiliserade världen med stängda gränser och murar.

65.000.000 människor innebär:
- Var 113 person i världen är på flykt
- Att flera än hela Frankrikes befolkning är på flykt

Det innebär också:
- Varje minut tvingas 24 personer lämna sina hem

- På det jämställda havet, med alla vattendroppar som färdats över halva jordklotet dör tusentals människor och migranter på havet.
- På land möts de av stängda gränser. Politiker begränsar asylrätten i vissa länder. Viljan att samarbeta verkar bli mindre och mindre.

Tänk så mycket bättre världen vore om vi kunde betrakta varje människa som en vattendroppe. En droppe som bidrar till världens försörjning, som möts av respekt oavsett sitt ursprung.
Droppar som behandlas på samma sätt oavsett om man kommer från Oviksfjällen eller Himalaya.

Tänk vilken kraft vi människor gemensamt skulle kunna vara.

  • Comments(2)//runudden.skrivovin.se/#post240