Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Är orienterare bäst på allt

IdrottPosted by Torbjörn Ohlsson Wed, September 25, 2013 09:54:28


Orienteringssäsongen börjar så smått komma igång här i Jämtland. I södra delarna av landet är den igång sedan länge. Vår fina vårvinter omöjliggör tidigare premiär än i slutet av april.

Jag har också sett att Jämtlands orienteringsförbund med stöd av Åre och Östersunds kommuner har sökt O-ringens 5-dagarsorientering år 2017. En utmaning utöver det vanliga för Sveriges minsta (?) orienteringsdistrikt. Jag minns med glädje och stolthet förra gången som Jämtland arrangerade denna enorma tävling. Räknat till antalet starter är det förmodligen världens största idrottstävling. Året var 1989 och omkring 18000 deltagare orienterade i Jämtlandsskogarna. 4000 funktionärer behövdes för att genomföra tävlingen.

Funderingen i rubriken grundar sig på orienterarnas förmåga att genomföra stora projekt. Det är nästan enbart aktiva och fd aktiva orienterare som står som arrangörer för de stora orienteringstävlingarna. Förutom 5-dagarsorienteringen genomförs varje år 10-milaorienteringen, 25-mannastafetten m.fl. jättelika tävlingar. Arrangemang som brukar ha deltagarantal på närmare 15000 personer.

Lite om utmaningarna:

- Själva rita kartan, d.v.s. sin idrottsplats

- Lägga alla banor

- Hela den tävlingstekniska biten, t.ex. start, mål och sekretariatsfunktionen

- Ordna, eller hänvisa frågor omkring boende och mat

- Transporter

Och inte minst den hygieniska biten. Tänk er 20000 personer som varje dag ska duscha och göra sina toalettbestyr.

Arrangemang av den storlek jag nämnt brukar ta 4 – 5 år att förbereda. Den genomsnittlige orienteraren som arbetar med arrangemangen brukar ändå hinna med att träna, tävla och delta i sin klubbs andra aktiviteter, t.ex. nybörjar- och ungdomsträningar. Tillvaron i skogen och på fjället är en livsstil.

I arbetslivet är det inte ovanligt att orienterare är framgångsrika. Uppskattade chefer eller framgångsrika på annat sätt. En mycket stor del av orienterarna har skaffat sig en akademisk examen. Jag skulle tro att orienteringen är den sport som relativt sett har den största andelen akademiker i sina led. (Har dock ingen statistik att hänvisa till, utan det är mera en känsla).

Leker ibland med tanken på hur det skulle låta om längdåkarna på skidor själva skulle preparera sina spår före start, utförsåkarna pista nerfarterna, fotbollsspelarna klippa gräset och sälja biljetter, hockeyspelarna spola isen m.m. m.m.

Svaret på min egen fråga måste nog bli att orienterarna förmodligen är bäst på allt.

Avslutar denna lilla krönika med orienteringssportens egen stolta devis:

”Självvald väg i okänd mark, tankens skärpa vid kroppslig möda”

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post27