Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Facebooktyper

DrivkrafterPosted by Torbjörn Ohlsson Mon, September 23, 2013 08:25:19

Jag har alltid varit intresserad av människor. Att studera beteenden hos både bekanta och obekanta personer är både intressant och lärorikt. Tror att man lär sig mycket om sig själv genom att också studera hur andra personer agerar i olika situationer och roller. Detsamma gäller vårt agerande på Facebook. Jag har under några år använt Facebook flitigt, både av rent sociala skäl och för att bygga nätverk tillsammans med andra som har samma intressen som jag, framförallt skrivandet.

Det har medfört att jag har träffat på många olika personligheter även på Facebook och jag har roat mig med att gruppera dem. Vill på en gång säga att ingen grupp är bättre än den andra och jag kan med lätthet placera in mig själv i flera av grupperna.

1. Betraktaren: Är ofta inloggad men skriver väldigt sällan. Läser och intresserar sig för andra men berättar inget själv.

2. Debattören: Är betraktarens motsats och hugger på alla tillfällen för att få debattera ett ämne. Är gärna med i olika grupper och diskuterar. Stämmer inte gruppens tema med hans åsikter hävdar han/hon lagen om yttrandefrihet för att få fortsätta sitt debatt.

3. Dagboksskrivaren: Berättar det mesta som han/hon sysslar med. Fikaraster, bussresan till jobbet och mycket mera.

4. Experten: Uppdaterar inte så ofta och håller sig gärna till samma typ av ärenden. Ganska långa och analyserande inlägg.

5. Försäljaren: Har en tjänst eller vara att sälja och pratar ofta om sina varor. Tar alla tillfällen för att marknadsföra sin produkt/tjänst.

6. Den sociala: Har sina vänner och släktingar som fb-vänner och pratar aldrig affärer, politik eller annat som kan väcka debatt. Vardagliga samtal och vardagliga saker.

7. Vänsamlaren: Försöker samla så många fb-vänner som möjligt omkring sig. Har inte alltid något syfte med att ha många vänner. Är ofta inne i ”kontaktgrupper” och har ett enda budskap, ”adda mig.” Dialogen med sina fb-vänner blir ofta minimal.

8. Kvalitetsvänsamlaren: Ett konstgjort ord, men jag hittade inget annat. Som en motsats till den som vill ha många vänner så vill de här personerna enbart ha sina närmaste i familjen och kollegor. Gör få inlägg, liksom även vännerna gör och dialogen blir ytterst sporadisk.

9. Kärleksängeln: En viss släktskap med den sociale användaren är personen (oftast kvinnor) som skickar kramar, bilder på kattungar och blommor (ej egna bilder) samt hälsningar flera gånger per dag. För inga egentliga samtal men visar sitt goda hjärta.

10. Spelaren: Använder Facebook för att spela och bjuder många gånger in andra att delta i spelen, vilket inte alltid är populärt.

11. Förstöraren: Finns tyvärr även en grupp människor som triggas av att förstöra för andra. Genom fejkade profiler framför man hot och kränkningar. Vissa finner nöje i att anmäla en fb-vän till alla tänkbara grupper. Det har tack och lov uppenbarats i media på sista tiden, men problemen verkar växa.

12. Besserwissern: Är ofta kunnig inom ett område och har behov att få sista ordet i en debatt.

13. Fotografen: En person som älskar att fotografera och läser ner de flesta av sina bilder på fb. Har massvis med album och tusentals bilder.

14. Spindeln: Är det verkliga Fb-proffset. Har många fb-vänner och många ”Gilla-/företagssidor” Använder fb både för sociala kontakter och för marknadsföring. Är skicklig på att smyga in säljbudskap, är uppskattad för sina kunskaper, men även en måltavla för personer i grupp 9, förstöraren.

Det finns ännu en grupp som jag vill nämna. Det är ”Icke-Facebookaren.” En person som anser sig som expert på Facebook och därför ALDRIG skulle bli medlem där. Berättar gärna om allt ”skit” som skrivs där och hur mycket virus som sprids.

Vilken grupp tillhör du?

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post7