Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Jakten på Northug

IdrottPosted by Torbjörn Ohlsson Thu, May 08, 2014 07:38:28

Att Petter Northug väcker känslor har jag vetat länge. Oftast har det varit beundran över hans skidåkning, men ibland även "utfall" mot hans kommentarer och nonchalans mot framförallt svenska åkare.
Men nu har han blivit allas tillåtna spottkopp. Från att ha varit Norges obestridlige guldgosse är han nu inte vatten värd.

Att han var en jubelidiot som satte sig bakom ratten när han var berusad håller jag med om till fullo. Han har agerat fullkomligt omdömeslöst och utsatt sig själv och andra för livsfara. Hans tilltag förtjänar kritik. Att köra rattfull är bland det dummaste någon kan företa sig, oavsett vem man är. Men det vi kan läsa i olika inlägg och kommentarer är totalt förakt och pöbeln drar ut på jägarstråt.

Mitt i allt elände hade Petter tur. Det kunde ha slutat mycket, mycket värre, t.ex. ett ihjälkört barn.
Enligt alla rapporter så har han alltid levt ett skötsamt och seriöst liv och aldrig gått över gränsen på det här sättet. Alla hans idrottsresultat tyder också på att det är på det viset.
Därmed inte sagt att han inte varit ute och roat sig och druckit alkohol. Precis som de flesta andra personer någon gång gör och även många andra idrottsmän. Inte ovanligt att skidåkare när en säsong är slut och innan träningen inför nästa har satt riktig fart festar om en del. Men Petter gick han för långt och självfallet så ska han straffas

Genom åren har jag många gånger hört och även stört mig på hur skadeglada människor varit, när Petter Northug har misslyckats.
Han har många gånger ”stuckit ut” och gisslat sina motståndare. Men ingen har som han skapat ett intresse för längdåkningen. Tänk om alla skidåkare skulle uppträda framför teve-kamerorna som våra svenska skidhjältar gjorde på 50 och 60 talet. Alla svar från journalister överstigande tre ord väckte uppmärksamhet.

Nä, jag vidhåller att ingen har gjort så mycket för längdåkningen som vad Petter Northug har gjort.

Northug betalar just nu inte bara priset för att ha kört rattfull. Han betalar också priset för sin personlighet. Han betalar priset för att våga säga sin åsikt, ha glimten i ögat och för sin, i mina ögon, underbara förmåga att visa humor i en på många sätt humorlös idrott. Han betalar priset för att i många år varit motsatsen till den idealiserade bilden av hur en längdskidåkare ska vara; tyst, blyg, ödmjuk, tacksam och full av hålla-käften-mentalitet.

Att han anses arrogant och egotrippad är nog ett tecken på hur blek skidsporten egentligen är. Det påstås att han inte ens har en tatuering och det kan man ju jämföra med vilket division 2 lag som helst när det gäller fotboll.

Jag har oftast tyckt att hans utspel och ansett att det varit underhållande. Jag kan dessutom aldrig påminna mig att han inte gratulerat sina eventuella övermän när han någon gång förlorat.

Hela skidvärlden har njutit av hans prestationer och när han vunnit har nog alla norrmän växt flera cm. Han har dragit press och sponsorer till skidsporten som ingen före honom har gjort, vilket hela skidsporten haft nytta av.

Hans handling var helkorkad och han har försökt förklara sig och bett om ursäkt medan omvärlden fortsatt att spotta på honom.

Men jag tycker att han är en stor människa även om han agerat som en stolle.  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post77