Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Fjällets skiftningar - 8 årstider

DrivkrafterPosted by Torbjörn Ohlsson Mon, September 23, 2013 09:38:43


Jag får ofta frågan om tjusningen med att vistas i fjällen. Det finns många orsaker till detta och en av dem är de tydliga årstidsskiftningarna. Jag ska försöka utveckla detta och använder därför samernas 8 årstider. Det stämmer mycket bättre med fjällets växlingar och faktiskt även med renarnas tillvaro på fjället.

Vintern (december-mars)
De första månaderna på året är fjällets riktiga vinter. Oftast kallt, korta dagar, mycket snö. För oss skidåkare är det en tid att utnyttja. Backar och spår är oftast som allra bäst. Bra preparerade, relativt lite folk och en härlig snö.

Renarna däremot kan ha det jobbigt den här årstiden. Hjordarna flyttas ofta mellan olika betesmarker under vintern.

Vårvinter (mars-april)
Den årstid som är fjällens mest kända. Sol, kristallvit snö, stenhård skare och underbar skidåkning. Att en solig dag kunna ligga i en grop på fjället är en av livets absoluta höjdpunkter.

Renarna som under vintern vistats på olika vinterbeten brukar under mars- april flyttas tillbaka från vinterbetesområdet till kalvningslandet i fjällregionen. Tidpunkten varierar något beroende på snö och betesförhållandena.


Vår (april-maj)
Under april och maj brukar vårvintern övergå i vår. En tid som för turister ofta är en bortglömd period. Snösmältningen och när bäckar och åar åter börjar brusa är en fantastisk tid. Luften är klar och ren och fågelsången helt oemotståndlig.

Under maj månad föds renkalvarna. Vajorna söker sig till sydlägen där den nya växtligheten kommer snabbt. Vajorna föder sina kalvar i regel på samma tid och samma plats år efter år. De nyfödda kalvarna brukar locka till sig traktens alla rovdjur. I större delen av fjällkedjan kan man hitta alla de 4 stora rovdjuren som björn, lo, järv, varg. För renskötarna är detta en jobbig period.

Försommar (juni)
Liksom maj månad så brukar försommaren (juni) vara en lugn månad i fjällen. Men just under den här tiden händer det oerhört mycket. Grönskan och djurlivet ”exploderar” och ljuset är totalt. Det är vackert och skönt, med ett undantag och det är myggen också vaknar till liv under försommaren. Det här är också en tid då det bästa fjällfisket börjar. Färsk fjällröding och öring smakar himmelskt efter den långa vintern

För renarna är det en relativt lugn period. Renen söker sig ofta till björkskog, myrmarker
och bäckdrag där grönskan kommer tidigt.


Sommar (juni– juli)
Fjället torkar upp och vattnet i bäckarna når någon slags normalnivå. Myggen blir fler och kan tidvis vara besvärande.
Fjällvandringssäsongen inleds men myggen är ofta skonsamma mot vandrarna. Myggen finns inte i någon större omfattningen på kalfjället utan håller sig mera i skogslandet.

Renarna drar högre upp på högfjället eller ut mot vidderna där värmen och insekterna är mindre besvärande.


Förhöst (augusti)
Inledning på en fantastisk tid på fjället. Myrarna fylls med hjortron, ibland i sådana mängder att man kan tro att det ligger en rödgul matta utlagd. Kantarellerna lyser från marken som gula små strålkastare. Temperaturen är fortfarande behaglig och för vandrarna är augusti en sagolik månad för att ge sig ut på fjället. Bara att njuta.

Renarna letar sig ner i björkskogen och på myrarna där de hittar olika örter och gräs. Renen är också förtjust i svamp som är rik på proteiner och fosfor. Perioden från slutet av juli och framåt är en mycket viktig uppbyggnadsperiod. Det är nu renarna bygger upp muskelmassan och det fettlager som behövs för att överleva den långa kärva vintern.

Höst (september-oktober)
Under den här perioden kommer höstfärgerna. En hel färgpalett tar form på fjällsluttningarna och i snårskogen. Skönheten kan ibland bli överväldigande. Trattkantarellen kommer. Dagarna blir lite kortare, luften svalare, nätterna kan bli riktigt kalla, men fortfarande är det en fantastisk vandringstid.

Renarna finns nu huvudsakligen i lågfjällsregionen. Med frostnätterna försämras näringshalten i betet och renen gräver upp underjordiska delar från vattenklöver och andra örtväxter.

Förvinter (november-december)
Nu kommer snön. Till att börja med på topparna och jag kallar det att fjället får en ”mössa.” Kan vara fantastiskt vackert när den svaga solen kommer och lyser på den vita mössan och när marken längre ned på sluttningen fortfarande har alla höstfärger kvar.
Skidspår och backar börjar prepareras och de första skidentusiasterna (till exempel jag) drar på sig skidorna och ger sig iväg.

Renarna söker sig nu till betesmarker med kvarvarande grönska, gräslika skogsområden och myrar. Det här betet utnyttjas tills snötäcket är ca 30 cm. Nu går även renen gradvis över till lavbete och påbörjar sin vandring mot vinterbeteslandet.

Skall jag ge er ett förslag som handlar om fjällen så är det att besöka dem under alla årstider!

Bilderna är från Gräftåvallen i Oviksfjällen!

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post8