Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Guldsot och rasism

ÅsikterPosted by Torbjörn Ohlsson Sun, June 01, 2014 09:02:55

Analyserna om EU-valet har strömmat in från många håll och självfallet vill ju inte jag vara sämre. Känner för vissa frågor, men ändå sittande på läktaren, vet jag ju allt. :-)

Det jag tänker närmast på är främlingspartiernas framgångar bl.a. i Sverige. Hur kan detta ske i vårt fina land?
Jag tror att ursprunget finns att söka närmare trettio år bakåt i tiden och har sin grund i den så vanliga girigheten.
Jag hade inte kunskapen då och såg inte signalerna. Ingen annan heller verkar det som.

Girighetens pånyttfödelse
Då, i mitten av 80-talet, släppte staten sitt grepp över bankerna och det utbröt något av vilda västern i finansvärlden.

Staten släppte en rad verktyg för att styra och kontrollera och överlät detta till bankerna själva. Finansinspektionen fick behålla kontrollen över bankernas egna kapital, det var i stort sett allt.

Likviditet, styrning av nyutlåning, förmåner och mycket annat ansågs inte tillhöra statens angelägenheter.

Att detta skulle vara startskottet till främlingsfientlighet känns kanske långsökt, men jag tänker så här:

1. Utlåningen från bankerna slog på några år alla tidigare rekord, inte minst till fastigheter. Bankernas vinster ökade och olika bonussystem började ta form. Det var ju bara att ta för sig

2. Fastighets- och finanskris i början av 90-talet.

Staten skapade ”Bankakuten” och hjälpte bankerna. Statens egen bank, nuvarande Nordea, stöttades med oerhört mycket pengar. Visserligen fick många chefer lämna sina tjänster, men staten kunde inte låta en stor bank gå i konkurs. Bankerna blev ett undantag från alla marknadskapitalistiska åtgärder, trots att de är en av grundstenarna just för en fungerande marknadsekonomi.

3. Arbetslösheten steg under de åren och det hördes för första gången (som jag har reagerat på) på allvar om vi och dom.

Vi som slängs ut från våra arbeten och de som kan kvittera ut högre och högre lön, trots att de medverkat till krisen. (jmf argumenten i Grekland)

4. Företagssammanslagningar och en viss tillväxt tillkom, framförallt genom den nya framväxande IT-branschen. IT-företagen räknade träffar på hemsidor och övertygade bankerna om att med många träffar på hemsidan så kommer försäljning och lönsamheten så småningom.

Självfallet kom inte lönsamheten automatiskt och nästa kris, den bristande IT-bubblan, var ett faktum. Staten ställde ut garantier för bankerna.

5. Nya ”kvastar” fick ta över och åter skulle utlåningen gå till ”säkra branscher”, t.ex. fastigheter. I hela västvärlden tänkte man likadant och krediter gick till fastighetsbolagen. Globaliseringen hade ökat och affärer över landsgränserna gjordes hela tiden. Bankernas lönsamhet steg och bonusprogrammen (inte bara i banker) avlöste varandra.

2008
Det som startade hösten 2008 i USA och drog med sig hela västvärlden lider vi fortfarande av.
I USA lät man vissa banker gå omkull. I Europa räddades de flesta banker genom gigantiska insatser från staterna. Men spararnas pengar räddades inte på alla ställen.
Arbetslösheten steg till nivåer som inte setts sedan 30-talet och som ett brev på posten växte missnöjespartier fram, återigen som det hade gjort på 30-talet.
Men räddningen har flera baksidor. Centralbankernas räddningsaktioner innebar att de skapade enorma summor digitala pengar som flyttades över till affärsbankerna. Dessa överlevde och kunde fortsätta och utveckla sin verksamhet. Nya ledningsgrupper, nya bonusprogram, både i banker och andra branscher, medan massvis med människor blev arbetslösa.

Fientligheten tar fart
Eftersom denna kris var global så växte också arbetslösheten samtidigt i många länder och oroligheter utbröt. Vem minns inte upploppen i Paris och London.

När det sedan tillkommer krig och oroligheter i länder som ligger ännu längre bort, tänker just nu på Syrien, Afghanistan, Eritrea och Somalia då är utgången given. Personer som flytt från dessa länder utpekas som ”roten till allt ont”, t.ex:

- Mord och våldtäkter

- Stölder, snatterier, bråk och misshandel

Som ett brev på posten kommer påståenden om att De tar våra jobb, De får så mycket bidrag så att vår arbetslöshetsersättning försvinner

Lägger jag dessutom till att det kommer riktigt fattiga romer som tigger på våra gator för att överleva då växer missnöjespartierna snabbt. De har ju på något sätt fått belägg för flera års påståenden om invandrarnas kriminalitet och bidragsfusk.

2014
Att nu, år 2014, när rasistpartierna breder ut är det svårt att erinra sig att den stora girigheten startade för snart 30 år.
Att medel- och höginkomsttagare fått skattesänkningar för några hundra miljarder, (inkomstskatt, förmögenhetsskatt, fastighetsskatt) tänker man inte heller på. Allt har blivit invandrarnas fel.
När denna sjuka, som jag brukar kalla för "Guldsot” drabbar stora delar av världen samtidigt då kommer hatet och när tillräckligt många hatar så organiserar man sig.

Jag vet att jag förenklat en del, men att girigheten är roten till det vi upplever idag är jag fullkomligt övertygad om.

Tittar vi på historien så är det inte svårt att räkna ut vad nästa steg blir. Bara att titta på -30 och -40 talet.  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post83