Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Varför viftar Norrmännen?

ÅsikterPosted by Torbjörn Ohlsson Mon, June 09, 2014 08:25:44

I år tillbringade jag Sveriges nationaldag i Norge. Deltog alltså ingenting i firande på hemmaplan, men såg en stund på SVT:s sändning i Norge från firandet på Skansen.

Det kändes som ett värdigt och moget firande. Att sitta i världens kanske mest nationalistiska land och titta på ett lågmält och på något sätt ödmjukt svenskt firande av nationaldagen kändes fint. Samtidigt lästa jag massvis med kommentarer på Facebook och Twitter om hur värdelöst vårt nationaldagsfirande är jämfört med det norska. Detta gjorde att jag funderade en del över våra seder och hur våra kynnen skiljer sig åt.

Först och främst tror jag inte att alla känner till att den norska nationaldagen firas till minne av att den norska grundlagen antogs denna dag, år 1814. De tvingades senare in i en union med Sverige, som upplöstes 1905, men deras grundlag hade hela tiden fått bestå.

Den svenska nationaldagen, som är ny, firas av också av en självständighetsdag från danskarna när Gustav Vasa, år 1523, valdes till kung, samt till minnet av 1809 års regeringsform, som gällde ända till 1974. Båda händelserna inträffade den 6 juni.

Ska jag lägga till en personlig reflektion om något som är unikt för Sverige och som är värt att vårda och fira, så är det allemansrätten. Jag minns fortfarande den förvåning som jag möttes av från en professor från ett afrikanskt universitet, när han hade fråga mig om han fick gå upp på fjället i Gräftåvallen och jag bara svarade, ”ja visst det är bara att vandra”

Firandet
Massvis med Twitter- och Facebookvänner ansåg att vårt firande är så lamt så att det kan skrotas och jämförde med det norska. Men jag hittade också förklaringar som att Norge för snart 70 år sedan blev befriat från tyskarna efter 2:a världskriget. Sverige har inte varit i krig på 200 år, alltså behövde vi inte fira??

År efter år går norrmännen man ur huse och viftar med norska flaggor för att visa hur stolta och glada man är över sin grundlag från 1814. Självfallet vill de också visa sin glädje över sin frihet från nazismen som höll landet i ett järngrepp under 2:a världskriget.

Men att det skulle vara värdefullare att vara befriad från krig i 70 år än i 200 år har jag svårt att förstå, även om vi aldrig varit ockuperade på samma sätt som norrmännen.

Jag känner tvärtom och är mycket tacksam för att vi har varit krigsbefriade så länge.

Hotfull trend
I både Sverige, Norge och många andra länder har det under se senaste åren växt fram en främlingsfientlighet som vi inte sett sedan -30 och -40 talet. Jag tycker att vi i Sverige än så länge har hanterat detta bra. Sd har inte fått något inflytande att tala om, trots att de sitter i riksdagen, medan motsvarande parti i Norge har plats i regeringen, med följd att gränserna nästan stängs för invandring.

Att detta får och kan ske i ett land som för bara 70 år sedan var beroende av omvärlden för att bli fri från Tysklands nazister. Samma typ av krafter som idag sitter i deras regering. Detta är för mig främmande, men ligger förmodligen i norrmännens nyrikedom som också medfört en ny girighet.

Så min fråga blir, ”Hur kan man vifta med flaggor som tecken på en befrielse och samtidigt släppa liknande krafter till sin egen regering”

Nä, jag föredrar det lugna svenska firandet. Det har ännu inte hittat någon fast form, vilket jag också tycker är bra. Låt firandet variera allt eftersom landet och människorna förändras.

Om det så är en stunds eftertanke och tacksamhet tillsammans med släkt och vänner, kaffe och jordgubbstårta i trädgården, eller med musikkåren på Skansen eller folkmusik vid någon hembygdsgård, så känns det bättre än utkommenderade uniformerade flaggviftande personer, som skolas in i en nationalism och där ondskan redan tagit plats i styret.  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post85