Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

En resa i en facebookgrupp

ÖvrigtPosted by Torbjörn Ohlsson Mon, June 23, 2014 18:20:36

Jag gissar att de flesta av er som är någorlunda aktiva på facebook, någon gång har blivit tillagd till en grupp utan att be om det. Mig har det hänt många gånger och jag brukar svära tyst för mig själv, ibland berätta på min egen wall, att jag själv vill välja de grupper som jag ska ingå i.

En grupp som jag för flera år sen blev inlagd i och gick ur efter en kort tid handlade om att skaffa nya fb-vänner. Gruppen och gruppens människor var i många fall intressanta och jag lärde mig varför det finns krig och terror i världen. Vill ge er några exempel:

1. Den första som presenterade sig var en yngre herre. Han uppträdde allmänt nedlåtande om alla i gruppen och om alla kändisar som jag tror att han kände till. Personer som han blev vän med blockerade han och blev rätt snart utesluten.

2. Nästa person gick under namnet ”Bajsmannen.” Han hotade, terroriserade, skapade fejkprofiler som också blev medlemmar så att han kunde komma med hot med olika avsändare. Gruppens administratörer var extra utsatta och några av dessa personer belönades med bilder som han tagit på sin toalett, innan han hade spolat. Därför namnet. Han polisanmäldes givetvis men polisen hade svårt, eller ville eller kunde inte kunde inte gripa honom.

3. När ilskna kommentar börja komma om personerna som jag beskrivit här ovan då dök ”kärleksblommorna” upp. De ansågs sig ha förståelse för de sjuka individerna och skickade rosor och hjärtan flera gånger per dag. Gruppen började användas som deras privata sidor och de glömde totalt gruppens syfte. När ”föräldrarna” d.v.s. gruppens administratörer berättade detta för dem lämnade de flesta gruppen. Men de skrev aldrig ett ont ord om någon.

4. Och när någon bryter mot bestämmelser då dyker polisen upp. Tror att ni alla känner igen personen. Han eller hon finns i alla sammanhang där det finns regler. Om någon bryter mot dessa regler kommer den självutnämnde polisen och förklarar hur det ska vara. Inte alltid med den bästa pedagogiken. Förmodligen en kompetent person som hade svårt att visa sina kunskaper på ett trevligt sätt. Blev självfallet straffad genom uteslutning.

5. Men kampen var inte slut med detta. Finns det poliser, kriminella och ”kärleksblommor” så kommer även de stora ”frihetskämparna,” Personer som i alla lägen hävdar och värnar yttrandefriheten. T.om i en sluten grupp med ett klart uttalat syfte anser de att alla ska få skriva precis allt som de vill. Att försöka förhindra detta strider mot grundlagen.

När jag hade fått studera dessa personligheter lämnade jag gruppen. Jag var irriterad när jag lades till och förvånad när jag lämnade. Administratörerna gjorde ett fantastiskt jobb med att förklara varför gruppen överhuvudtaget hade bildats. Jag tror att gruppen finns kvar och jag hoppas att den nu fungerar som det var tänkt.

Förutom att jag fick en del fb-vänner som jag nu har nära kontakt med så fick jag lära mig mycket om vårt beteende mot varandra. Några karaktärer i gruppen kommer kanske att finnas med mig i mitt skrivande framöver och som sagt jag har förstått varför det finns krig och terror på jorden.  • Comments(1)//runudden.skrivovin.se/#post87