Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Ny klassklyfta - Nytt utanförskap

ÅsikterPosted by Torbjörn Ohlsson Thu, June 26, 2014 14:50:44

Nästan dagligen hörs och syns i massmedia att människor hamnar i utanförskap och att klyftorna mellan olika grupper växer. Det gäller frågor omkring invandring, arbetslöshet, långtidssjuka och ytterligare några grupper.

Jag tycker att man glömmer ett område där klyftorna ökar snabbt och där många hamnar i utanförskap och det är något som brukar kallas för den digitala klassklyftan. Kopplar man sedan ihop detta med förmågan att bygga nätverk så blir skillnaden ännu större. Visar med några exempel:

Söka eller byta arbete
Hur många jobb förmedlas numera av Arbetsförmedlingen jämfört med personliga kontakter och egna nätverk?
Jag har ingen statistik på detta, men vet genom kontakter med många företagare, att allt flera hittar sina anställda via sina nätverk, ofta genom sociala medier.

För en person som vill komma in på arbetsmarknaden, eller vara attraktiv för en ny arbetsgivare gäller det givetvis att ha en bra profil. Se och uttrycka sig professionellt. Detta ämne kanske blir en egen krönika så småningom.

Digital analfabetism
Är ett nytt begrepp som beskriver just dessa frågor. Det finns en del böcker skrivna i ämnet, om vilka konsekvenser det kan få om man inte behärskar den nya digitala tekniken eller inte ha tillgång till internet. Kan man inte kommunicera digitalt i vårt samhälle hamnar man ofelbart i utanförskap.

Varför hamnar vissa utanför
Som vanligt när det blåser nya vindar i ett samhälle så finns det de som snabbt hakar på, utvecklar och utbildar sig, testar och hittar så småningom sin roll och sina verktyg, medan andra skeptiskt tittar på och ser inga användingsområden.
Ny teknik kostar också pengar och det är en begränsning för många, liksom att tillgången på bredband varierar kraftigt över landet.

Utbildning
Eftersom det inte från politiskt eller annat håll går att beordra fram kunskaper, eller nyfikenhet för alla digitala lösningar tycker jag att vi nu nått till den gräns när skolorna (om det inte finns) måste införa utbildning i den digitala tekniken. Men inte bara hur internet fungerar utan också hur man nätverkar, nyttan med nätverk, hur man umgås på sociala medier, risker och faror med medierna. Studieförbunden är också givna spelare i detta.

Företagen
Är vi dåliga på att utnyttja digital teknik i Sverige?
Tror faktiskt inte det, men vi kan bli mycket bättre. Under mina år som facebookanvändare har jag märkt en stor skillnad på hur stora företag utnyttjar Facebook.
Tidigare hade man en ”gillasida” och blev fullkomligt konfunderad och frågande när det kom en fråga om deras verksamhet den vägen. I dag har de flesta större företag en ”Facebookgrupp” inom sin kundtjänst. Företagen både sprider information och har en dialog med sina kunder. Effektivt och lönsamt. Man vill gärna visa marknaden att man är i digital framkant.

Övrigt
Det är en generationsfråga anser många. Bara delvis säger jag. Själv tillhör jag inte ungdomsgenerationen längre. Länge sedan dessutom, men har med hjälp av nätverkande fått många nya och trevliga bekantskaper. Och inte bara personer som jag skriver hälsningar till, utan personer som jag jobbar tillsammans med i olika projekt.

Du klan också läsa om Dagnys blogg – hon har passerat 100.

http://www.123minsida.se/Bojan/

Så kära medmänniska – kasta rädslan så syns vi på nätet!





  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post88