Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Ekorrtid – bärstress - girighet

GirighetPosted by Torbjörn Ohlsson Tue, August 05, 2014 10:32:08

Nu börjar tiden när skogarna fylls med bär och svamp och många får något maniskt i blicken. Det gäller att fylla förråden inför vintern.

Född och uppväxt på landet i ett litet jordbrukarhem så var det självklart att man den här tiden skulle plocka bär. Svamp var lite för svårt på den tiden, det har kommit senare.

Jag minns också att grannarna åkte tillsammans på sina bärutflykter. Man fyllde en bil, det var ju onödigt att åka ensam. Det var något lugnt och naturligt över utflykterna. Det hörde ju till. När våra barn var små försökte vi överföra denna känsla till dem.

Ett särskilt minne som jag har från hjortronplockning är från början av -80 talet. I Böleskogarna i Ragunda hade vi fått tips om att det fanns mycket bär. Vi följde en vägbeskrivning vi fått av en skogsplantsättare och det fanns kopiösa mängder. Men det speciella var ändå inte mängden utan storleken. Tyvärr var detta före digitalkamerornas tid så jag har inga bildbevis, men i storlek av pingisbollar. (Tänkte skriva tennisbollar J).

Vi frös in många av de största, styckevis, och använde som dekoration på tårtor.

Nu
En grupp människor som jag inte minns från min barndom är de som inte bryr sig om bärplockning överhuvudtaget. Det anses alltför jobbigt och något som andra kan hålla på med. En burk sylt går ju köpa på ICA eller Konsum. Att kvalitén är ljusår från den sylt du kokar själv är tydligen inte så viktigt.

Men i övrigt tycker jag det känns som det skapats en slags stress över bärplockandet. Tidningarna fylls redan tidigt på sommaren av inslag om ”var du kan hitta hjortronen” och liknande reportage. När bären mognat då kommer nästa omgång. Bilder på stora fyllda bärhinkar i tidningar och på facebook. Jag tillhör själv dem som gärna lägger ut en bild på en hink fylld med hjortron. De är vackra.

Girigheten
Men som vanligt när vissa personer hellre betalar för en vara än anstränger sig själva så uppstår en marknad för pengar. Marknaden i det här fallet har tyvärr skapat många baksidor. Oseriösa bäruppköpare anställer själva, eller helst via bemanningsföretag, personer från andra sidan jordklotet som ska komma och arbeta i stort sett gratis och bo i slumbostäder.

Slavhandel med svenska förtecken är ett faktum och det är vår egen bekvämlighet som är orsaken.
Plocka själv dina bär och vips så försvinner marknaden för giriga och kriminella bäruppköpare.

  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post93