Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Kvinnovåld och hockeyvåld

ÅsikterPosted by Torbjörn Ohlsson Tue, August 12, 2014 19:37:37

Få saker har retat så många som Athena Farrokhzads sommarprogram. Massvis med anmälningar till Radionämnden för att hon varit alltför partisk i sitt program och för att ha spridit ”vänsterpropaganda.”

Riksdagsledamoten Gunnar Axén (M) blev så arg så att han sade upp sin tevelicens och påstås ha kastat ut teven. Eftersom programmet sändes i radion har jag svårt att förstå varför han gav sig på teven, men jag ska ju inte förstå allt.

Vad var det då hon pratade om som retade så många?
Jag tänker inte kommentera om hon varit för partisk i sitt program. Radionämnden har det uppdraget och kommer så småningom med ett yttrande.

Förutom att hon berättade om sin familj och föräldrarnas flykt så uppehöll hon sig egentligen vid ”gamla sanningar.” Det som många har pratat om tidigare, men hon gjorde det med hjälp av poesi, egen och andras.
Det handlade om fattigdom, förtryck, polisvåld, klassklyftor, migrationspolitikens fiasko, stängda gränser och nazisternas frammarsch.

Hon ägnade också ett långt avsnitt till olika former av kvinnovåld.

Hon förnekade inte kommunisternas våld, men hade av någon anledning större förståelse för detta än nazisternas.

En av populäraste sommarpratarna har varit Börje Salming, den ärrade hockeylegenden. Han berättade målande om sin uppväxt och livet på fjället i Salmi intill Torne Träsk. Hur han tidigt miste sin pappa. En tuff uppväxt men ändå kärleksfull. Det var fint.

Däremot har jag lite svårt att förstå att hans berättelser om hur han tvingades lära sig att slåss har blivit så uppskattade, liksom hans ”hjältebeskrivningar” av att han efter matcherna hade ränder på revbenen efter pucken. Hur han tvingades hålla händerna i isvatten under pauserna så att de inte skulle svälla så mycket. Alla skador och stygn utan bedövning, trasiga tänder, knäskålar och lungor. Hur han i Kanada fick lära sig en ny teknik för att slåss med skridskorna på sig och att detta var order från tränaren.

Min bild av idrotten är att den ska vara förbrödrande, sammansvetsande och bygga broar mellan folk och länder. Förmodligen är Börje idag kompis med sina antagonister från hockeytiden, men jag köper ändå inte tanken på att man ska tvingas lära sig att slåss för att kunna utöva sin idrott.

I dag rullas röda mattan ut för honom oavsett vart han kommer. Han har säkert också någon miljard att kunna leva gott på i framtiden. Jag missunnar inte honom detta. Han var stor som idrottsman och har fortfarande en ödmjuk inställning till det han sysslat med och till sin hemby.

Men vad var det som var så förskräckligt med Athenas program. Om vi för ett ögonblick glömmer det politiska och koncentrerar oss på innehållet. Kvinnor som våldtas och mördas, polisvåld och förtryck. Tror ingen förnekar att vi har sådana inslag i världen.

Detta budskap anmäls några hundra gånger med hänvisning till att det var för politiskt snedvridet.

Är det så enkelt att det är ”vita medelålders män” som blivit trampad på en öm tå av Athena. Eller såg denne riksdagsman som på allvar fick i gång ”drevet” chansen att få publicitet för sina åsikter och samtidigt slippa betala tevelicensen?

Ingen riksdagsman kastade ut sin teve efter att ha lyssnat på Salming och hur han tvingats lära sig att slåss för att få spela ishockey. Inte ens en diskmaskin verkar ha blivit utkastad.

Det är skillnad på kvinnovåld och hockeyvåld.





  • Comments(1)//runudden.skrivovin.se/#post95