Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Sökes - en visionär politiker

Makt o maktmissbrukPosted by Torbjörn Ohlsson Mon, August 25, 2014 11:00:06

Drömmar och visioner måste upplevas som något som ska bli bättre än det nuvarande - om du vill växa som person.

Nelson Mandela har flera gånger yttrat något liknande. En torterad och fängslad politiker som aldrig gav upp kampen om ett rättvist samhälle. Han blev en förebild och han ingav förtroende och framtidstro.

Vi har andra stora ledare som i svåra tider stigit fram och tagit ansvar och ingjutit förtroende hos sina medborgare. Jag tänker till exempel på Winston Churchill som under andra världskriget ingav hopp hos ett hårt sargat folk. Hans tal till det engelska folket när engelska soldater skulle ut i krigen innebar inga löften om snabba förbättringar, men en tydlig vision om en kommande bättre tid.

Uttryck som ”Detta är inte slutet. Det är inte ens början på slutet. Men kanske är det slutet på början”, har etsat sig fast och används fortfarande som exempel på ”stora tal.”

Jag ska nämna ytterligare några stora ledare innan jag kommer in på min ”efterlysning.”

Tänker på John F Kennedy som blev president i USA under en svår tid i slutet av kalla kriget. USA roll som världens ledande nation hade utmanats av Sovjet. Landet stod inför en stor kris. Kennedy trummade ständigt in ett budskap i amerikanarnas sinne om att alla måste jobba och verka för landets bästa. Även han lämnade många klassiska citat efter sig som visar vilka krav han ställde på människorna, men som samtidigt tjänade som rättesnöre.

”Fråga inte vad ditt land kan göra för dig, utan fråga vad du kan göra för ditt land.”

Sedan har vi den kanske största ledaren av alla nämligen Martin Luther King. Hur hans visioner såg ut tror jag de flesta känner till genom hans berömda, ”I have a dream.” Snacka om att förmedla drömmar och visioner.

Vad har vi då i Sverige att se fram emot?

Någon kanske tycker att det är orätt mot våra svenska politiska ledare att de ska jämföras med de allra största under närmare etthundra år. Men jag kan ändå inte låta bli att fundera lite:

- Olof Palme hade modet och väckte känslor. Han vågade utmana USA och andra stora makter. Han fick även motståndare. Men skulle någon av dagens politiska ledare våga ställa sig på gatan och kalla USA för ”dessa satans mördare”
Tvivlar på det.

- Carl Bildt väckte känslor men också respekt under sin tid som statsminister. Många år senare som utrikesminister har han en annan roll men känns mycket tamare. Är ändå förmodligen den tuffaste i regeringen, men säger det så mycket?

- Fredrik Reinfeldt tyckte jag var en frisk fläkt 2006. Han pratade om moderaterna och alliansen, men väldigt lite om övriga. I dag har han ramlat in i fällan att låta halva tiden i sina anföranden handla om motståndarna och det är nog inte många känner igen den friska och hoppfulla tonen från 2006.

I den valrörelse som pågår - vem av partiledarna målar upp en framtidsbild av hur man vill att Sverige ska se ut om 5 – 10 år?
Den enda som är i närheten av en vision är Jimmy Åkesson men hans drömmar känns helt skruvade.

Tyvärr verkar inte hans motståndare inse detta. De värjer sig med att möta sd:s framgångar med att de inte ska samarbeta med honom, sedan fortsätter de att bråka om vem som ska göra vad och med vem.

Jag skulle vilja att den frågan skulle skjutas till efter valet, när vi vet vilka som kvar att göra något tillsammans med. När Lövén i ljusa stunder inbjuder till samtal över blockgränserna så möts detta av skepsis och ironi.

Men ingen möter upp med en framtidsvision. Hamnar hellre i debatt om enskilda personer, enskilda statistikuppgifter och enskilda händelser.

Åkesson kan fortsätta att prata om de förfärliga invandrarna och drömmen om det gamla homogena samhället. Han behöver av någon anledning inte ens hålla sig till fakta utan han kan förmedla en förljugen världs- och framtidsbild.

Det fungerar för honom därför att andra gör hans jobb.

Jag efterlyser en visionär politiker som målar upp en framtidsbild om hur Sverige ska se ut om 10 år. Om vår trygghet, vår internationella roll, våra miljövärden och våra mänskliga rättigheter.

I have a dream.





  • Comments(0)//runudden.skrivovin.se/#post97