Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

När svenskarna får några procents frihet

Vinets världPosted by Torbjörn Ohlsson Sun, October 12, 2014 11:30:35

Det är spännande att delta på vinmässor. Under många år har jag varit funktionär vid kvalitetsvinmässan i Östersund i mitten av oktober. Oftast har jag arbetat i någon av vinmontrarna men har även haft andra uppdrag. Eller ibland varit ”vanlig” besökare.

Vilka är besökarna
Redan när mässan öppnar klockan 11 strömmar besökarna till. De första brukar vara väl förberedda, tar ett glas champagne, sätter sig och går igenom mässkatalogen och lägger upp en plan för vilka viner de ska prova. Det är fortfarande gott om plats i lokalen och ljudvolymen är låg. De hinner prata med funktionärerna och berätta om egna vinupplevelser.
Efter lunch anländer det stora flertalet. Lördagsshoppingen är avklarad och de har nu sett till att de har en ledig eftermiddag. Sorlet stiger och man kan höra hur man diskuterar de olika vinerna. Köerna framför montrarna växer men stämningen är hela tiden glad och avslappnad.
Plötsligt kan man som funktionär märka att något eller några viner säljer mera än andra. Ett rykte har förmodligen börjat spridas om att ”du måste smaka just det vinet” och det är inte ovanligt att dessa viner tar slut. Till besvikelse för de som inte hunnit testa de åtråvärda dropparna.
Alla verkar trivas och klungorna där man diskuterar viner och annat växlar hela tiden bemanning och jag har många gånger hört besökare jämföra dagen på vinmässan med en dag på en utlandssemester. Man känner sig avslappnad och det är tillåtet att dricka lite vin även under dagtid.
Det går att urskilja kompisgrupper och olika arbetslag som gett sig en dag ledigt i höstmörkret. De gängen har ofta bestämt sig för att äta en lite extra påkostad middag senare på kvällen. Man kan se förväntningarna inför kvällen i deras ögon.

Populärt
Biljetterna till mässan brukar släppas i midsommartid och redan efter några veckor brukar de flesta vara sålda. Så redan mitt i sommaren ser alltså många fram emot en avkopplingshelg i mitten av oktober.

Massmedia
Någon gång under eftermiddagen brukar pressen anlända. Det är fortfarande så speciellt att vi provar och lär oss om viner att det har ett nyhetsvärde. Artiklarna i tidningarna är nästan alltid positiva, men ibland brukar det komma någon insändarkommentar om alkoholens fördärv.

Lär vi oss – och lär vi ut något?
Här känns det skönt att kunna svara ja på båda frågorna. Vi som funktionärer har under hela året mässan i tankarna. Vi har tidigt klart vilka personer som arbetar med de olika montrarna och sedan har vi som övergripande uppgift att lära oss om landets viner, genom att läsa och givetvis också prova. Det är inte heller ovanligt att vi gör vinresor till det aktuella landet och besöker en del av vingårdarna.

När det gäller besökarna så har vi ”kvitton” på att de också lär sig något om viner vid mässorna. Seminarierna, med olika teman, är populära och nästan alltid fulltecknade. Föreläsarna är oftast kändisar i branschen och duktiga föreläsare.
Många av besökarna återkommer år efter år och berättar gärna om hur de har lagt om sina vinvanor. Att de vågar testa nyheter och provar olika viner till sina middagar.

Men den allra roligaste kommentaren man får är när någon besökare berättar att de har slutat att slentrianmässigt köpa en box vin och istället läser på flaskorna eller på nätet om vilket vin som passar till en speciell maträtt.
Då känner vi, att vi genom mässan har levt upp till Munskänkarnas ambition att ”hellre kvalité än kvantitet”

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.