Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Catharina

Vinets världPosted by Torbjörn Ohlsson Mon, March 09, 2015 17:05:42

Män som startar företag, ibland under väldigt svåra förhållanden, kan vi läsa om då och då. De beskrivs ofta som starka, skickliga och hänsynslösa.
Inte lika ofta kan vi läsa om starka kvinnor som startar företag, som senare blir stora och framgångsrika.
Nu vill jag lyfta fram en av de starkaste kvinnor som jag hört talas om och som blivit en legend i en mansdominerad värld, nämligen vinvärlden.

Hennes namn var Catharina Ustings Ras, och hon grundade vingården Steenberg i Constantia, nära Kapstaden. Hon var den första kvinnan som blev fastighetsägare i Sydafrika och överlevde många tragedier, som det ibland skrattas åt.
Skrattet brukar dock fastna i halsen, när man påminns om att hon agerade på ett sätt som många män agerat och fortfarande agerar mot kvinnor.

Catharina Ustings Ras kan med rätta kallas för pionjär inom sitt område. Som fastighetsägare och grundare av ett vinimperium är hennes historia är fascinerande.
Vi ska också komma ihåg att under den tid när hon var verksam så hade kvinnorna inga som helst rättigheter.

Hon kom till Sydafrika år 1662 och bodde där till sin död 1708. Hon föddes i Lübeck, Tyskland 1641 och var alltså tjugotvå år gammal när hon kom till Sydafrika. Anledningen till att hon lämnade Tyskland var att hon hade blivit änka och ville prova lyckan i Sydafrika. Förklädd till man, gömde hon sig på ett fartyg till Kapstaden.

Men Kapstaden var en farlig plats för en ung, ensam, änka, så hon kände omedelbart att hon måste hitta en ny man och två månader efter ankomsten till Kapstaden gifte hon sig med Hans Ras. På bröllopsdagen anfölls Hans av en knivbeväpnad ”rival” men överlevde, trots svåra skador. Men år 1671 avled Hans efter att ha blivit riven av ett lejon.
Historien säger att Catharina, från häst, samma dag dödade lejonet.

Åter ensam, nu med fyra barn, gällde det för Catharina att än en gång snabbt hitta en make och följande år gifte hon sig med Francois Champelaer van Ghent. En jordbrukare som hade misslyckats med det mesta. Äktenskapet blev kortlivat, eftersom Francois blev mördad sommaren 1673.

Så var det dags för den svenskfödde Laurens Cornelissen, att gifta sig med Catharina och de flyttade till Table Valley. Men även Laurens dog snabbt efter bröllopet. Han blev trampad till döds av en elefant under en jakttur.

Catharina insåg nu, 36 år gammal och med fem barn att försörja att männen inte gav henne någon säkerhet och trygghet. Hon flyttade till en plats intill Steenberg Mountain, den plats där det idag finns en fantastiskt vackert belägen vingård och som producerar viner som vunnit ryktbarhet över hela världen.

Men hon gav äktenskapet en chans till. Matthys Michelse, född i Tyskland, blev hennes femte och sista man. Han till och med överlevde Catharina.

När hon år 1682, som gåva av guvernör Simon van der Stel, fick ett stort landområde började hennes imperium att växa. Ryktet säger att Simon var Catharinas älskare, men det är enbart ett rykte.

Vänskapen mellan Simon och Catharina bestod och hon fick även senare stöd av honom i uppbyggnaden av vingården.

År 1983 förklarades gården som nationellt minnesmärke.

Jag har själv besökt vingården och efter att ha fått den här historien berättad kan jag säga att känslan av Catharina Ustings Ras finns tydligt i de gamla byggnaderna, i den eleganta restaurangen och ute på vinfälten.

Provningsviner hos Steenberg. Längt t.h. är gårdens prestigevin, som självfallet har namnet Catharina.

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Torbjörn Sun, March 15, 2015 16:04:28

Vi får testa några under året och föreslå att det!

Posted by Karin Svärdby Fri, March 13, 2015 09:18:30

Kul om vi kunde få vin till mässan