Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Bordeaux - som Björn Borgs kalsonger

Vinets världPosted by Torbjörn Ohlsson Thu, September 03, 2015 08:44:09

Bordeaux – som Björn Borgs kalsonger

I vilka länder och vilka distrikt produceras de bästa vinerna?
Den frågan har diskuterats många gånger och eftersom det handlar om tycke och smak så finns det många olika åsikter. Men några distrikt framhålls alltid.

När det gäller röda viner nämns alltid Bordeaux. Mousserande viner då pratar de flesta om Champagne. När det gäller vita viner så är svaret inte lika givet, men Bourgogne och Chablis nämns ofta.

Stämmer det då att de bästa vinerna görs i de distrikten?
Här är experterna oense och jag förstår dem. Lägger vi sedan till ytterligare en parameter, nämligen prisvärdhet då vill jag hävda att vinerna från de uppräknade distrikten inte alltid är i topp. Faktiskt rätt sällan, men det är min personliga åsikt. Ska försöka utveckla mitt resonemang.

Vad påverkar priset på ett vin
* Skördeuttaget per hektar. Ett mindre uttag, d.v.s. färre rankor per hektar ger högre kvalité på druvorna och därmed bättre och dyrare viner.

* Skördekostnader. Är druvorna manuellt eller maskinellt skördade.

* Vinifieringen. Den process som börjar när druvorna är skördade. Transport från fälten, pressning och jäsning. Den här processen övervakas noggrant.

* Lagringskostnader. Ju längre ett vin har lagrats desto dyrare blir det.

Marknaden och branschen
De faktorer som jag räknade upp här ovanför är i stort sett lika för alla producenter. Men så tillkommer något som finns hos alla varor, nämligen producentens rykte i branschen och i vilket distrikt som vingården finns i. Ett bra rött vin från Bordeaux och ett vitt mousserande vin från Champagne vågar jag påstå alltid är dyrare än viner med motsvarande kvalité från andra områden.
Producenterna i dessa distrikt har självfallet varit duktiga och har under många år själva byggt upp sitt fina rykte. Ett rykte som är att jämföra med ett varumärke.

Jag hade för några år sedan nöjet att samtala med en framgångsrik vinproducent i Italien. Han hade en egen tumregel. ”Upp till 500 kr för en flaska kan det finnas sakliga skäl för, allt som är dyrare är ren marknadsföring”
Så i Systembolagets Chateau Petrus, från 2008, som just nu säljs för 22500 kr ingår många års marknadsföring i samband med framgångar på vinmässor m.m. Men kvalitén behöver inte vara bättre än ett vin från Rhonedalen som producerar högklassiga viner till en bråkdel av priset.

Så vinbranschen är inte annorlunda än andra branscher. Det finns statusmärken och statusdistrikt, liksom det t.ex. finns status i vissa klädmärken, t.ex. Björn Borgs kalsonger.

Tänk på
Det lönar sig att leta efter lite udda områden och producenter som "vill in på marknaden." Jag har redan nämnt viner från Rhonedalen, som visserligen är ett etablerat distrikt men har förhållandevis bra priser. Här är några fler länder och områden. Det blir givetvis en viss schablonisering eftersom det inte finns några regler som inte har undantag.

1. Viner från Sydafrika håller förvånansvärt bra priser för den höga kvalité som vinerna ofta har. De Sydafrikanska vinerna tillhör numera de mest sålda på Systembolaget och en av anledningarna till att försäljningen satte fart anses vara ett uttalande som förre statsministern Ingvar Carlsson gjorde i en teveintervju 1995 med anledning av att Systembolaget bojkottade franska viner i protest mot att landet skulle återuppta provsprängningarna på Mururoahalvön. Han fick frågan:
- Har statsministern ändrat sina vinvanor nu när det inte finns franska viner att köpa på Systembolaget.
- Inte alls jag har sedan länge upptäckte hur bra och billiga Sydafrikanska viner är.
Dagen efter tömdes visst Systembolagets hyllor på Sydafrikanska viner.

2. Apulien i södra Italien har haft rykte om att producera ”blaskiga” viner. De senaste åren har kvalitén höjts ordentligt men priset är fortfarande förhållandevis lågt. Det går att göra riktiga fynd från området.

3. Languedoc i Frankrike hade ungefär samma rykte som Apulien i Italien.
Vid en av de allra första vinprovningarna som jag deltog i, för väldigt många år sedan, sa provningsledaren. ”Det produceras väldigt mycket fotogen i Languedoc.” Det var det rykte som distriktet hade. Jag lovar att det idag inte produceras fotogen utan en mängd fina viner till mycket bra priser.

4. Portugal producerar lika bra viner som sin stora granne Spanien, men ofta till en bråkdel av priset.

5. Många länder i Sydamerika producerar spännande och billiga viner, t.ex. Argentina och Chile.

Eftersom jag skriver om viner på flera olika ställen lägger jag inte ut tips på enskilda viner, men ni som är intresserade av prisvärda viner är välkomna till: www.skrivovin.se

Det lönar sig att botanisera bland hyllorna och våga testa lite ovant och nytt.
Lycka till !  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.