Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Eat – Sleep – Rape – Repeat

KriminalitetPosted by Torbjörn Ohlsson Mon, January 11, 2016 21:07:55

Den senaste tidens debatt om våldtäkter och trakasserier är en av orsakerna till att jag åter skriver om ämnet. Jag har gjort det tidigare men det känns som tonen i debatten blir allt råare och att granska uppgifter innan man lägger ut dem på olika medier verkar inte vara viktigt numera.

Polisens agerande har kritiserats men jag vill gärna ta del av utredningen innan jag faller in i klagokören.

Provocerande signal
Den den direkta anledningen till att jag skriver igen våld och våldtäkter är faktiskt en bild på en t-shirt som bars av en ung man. Bilden är från en musikfestival, vet ej vilken. Mannen med tröjan hade ett ”vanligt” svenskt utseende stod flinande med ett ölglas i ena handen och pekade på bröstet och texten med den andra.
Jag vill betona att det fanns ingen uppgift om vem personen var. I det jag skriver i fortsättningen är det inte heller så viktigt.

Det skrivs mycket om invandrare och flyktingar i samband med våld mot kvinnor och många kommer till den enkla slutsatsen att om vi begränsade invandringen så minskar också våldet. Verkligheten är inte så enkel.

Det finns en massa mytbildning omkring våld och våldtäkter. Ett enkelt sätt att få reda på omständigheterna på anmälda brott är att ta del av BRÅ:s statistik. (BRÅ=Brottsförebyggande rådet).
Jag har också tagit del av professor Eva Lundgrens, omfattande studier om mäns våld mot kvinnor. Hon är professor vid Uppsala universitet. Jag vill ge er några erfarenheter.

Myter
1. De som misshandlar är män i socialt lägre skikt
2. Männen är alkoholiserade
3. Männen är arbetslösa
4. Det är en våldsam ”invandrarman”, som använder våld som en följd av den kultur han är uppväxt i.
5. Kvinnor som utsätts för våld har varit utsatta som barn och söker sig av någon anledning till nya män som slår.

Forskningen bygger i stort på intervjuer med kvinnor som varit utsatta för våld. Studier har gjorts om kvinnan och mannens bakgrund, ekonomi, nationalitet, yrke, vanor m.m.

Iakttagelser
1. 82 % av kvinnorna som utsatts för våld, har en make/sambo som är född i Sverige
2. Kvinnor med universitetsutbildning, med eller utan examen, har rapporterat flest antal misshandelsfall.
3. Kvinnor i högsta inkomstskiktet, högre än 20000 kr/månad, liksom kvinnor i lägsta inkomstskiktet, mindre är 5000 kr/ månad, rapporterar lika ofta att de utsatts för våld.
4. Bland männen har 65 % en anställning och 11 % är egna företagare. Endast 7% är arbetslösa.
5. 70 % av männen har universitetsutbildning, eller någon form av påbyggnadsutbildning efter gymnasiet.
6. Alkoholkonsumtion spelar mindre roll än väntat. Bland män som misshandlar dricker de flesta 1-2 gånger i veckan, eller mindre.
7. Av kvinnor som utsatts för våld som barn, före fyllda 15, hade 31% av dem drabbats även senare i livet. Av de som utsatts för sexuellt våld före fyllda 15, hade 20 % drabbats senare.

Sammanfattning
Studien visar att de flesta av myterna är just myter.
Myten om den ”våldsamme” invandrarmannen kan definitivt ifrågasättas, likaså att det är arbetslösa och lågutbildade män som misshandlar.

Nej, det är snarare vita medelålders män, med bra utbildning och bra lön, som toppar den föga smickrande statistiken.

Jag gissar att de flesta hört talas om Kapten Klänning. Vet ni vad han gjorde med de unga kvinnorna?
Om inte vill jag rekommendera boken ”Jakten på Kapten Klänning” skriven av Jonas Trolle.
Jag har haft förmånen att träffa Trolle och han berättade att de vidrigheter som beskrivs i boken bara är en bråkdel av allt som Kapten Klänning sysslade med. Boken finns som pocket.

Kapten Klänning är alltså inte unik när det gäller våld mot kvinnor. Han är rätt typisk. Medelålders, universitetsutbildad och välavlönad. Det enda som är unikt är att han är hög polischef.

Men det finns en myt som stämmer och det är att kvinnor som utsatts för våld som barn, har större risk att utsättas för våld även som vuxen. Eva Lundgren har inget svar om detta i de rapporter jag läst, men om någon av läsarna har en teori om varför det är så, berätta den gärna.

Lite av min verklighet
Under min tid som säkerhetschef kontaktades jag ofta av unga tjejer som hade råkat ut för olika former av kränkningar. Kommentarer, telefonsamtal eller SMS.

Jag har svårt att se att det finns något mera kränkande än att i sin yrkesroll få ta emot kommentarer, ibland följt av några hundra SMS med förslag och erbjudande om träffar och allt fantastiskt som ska hända då.

En av dessa tjejer hade ett recept som hon använde och jag vidarebefordrar det. Jag tyckte att hon var klok. Hon skrev något i den här stilen (lite beroende på vilket förslag hon hade fått):

Ganska ofta får jag höra: Dig bemöter man med respekt.
Det tackar jag innerligt för. Vet du vad som skulle göra mig ännu lyckligare? När det sker jämt. När ordet "dig" försvinner ur det begreppet och alla kvinnor bemöts med respekt.
Alla män naturligtvis också, men idag är det kvinnorna jag vill belysa. För ingen ska tro att detta är specifikt för mig.
Så när du (man) tror att det är en komplimang du framför, dra den ett varv till inne i huvudet. Var lite jävla självkritisk. Och om den låter ungefär som ovanstående, lämna då inte hemmet förrän vindarna blåser åt andra hållet.

Vad drivs männen av?
Tänk om jag visste det, men dålig uppfostran är givetvis en del av orsaken.
En förvriden kvinnosyn, men även deras syn på sig själva måste vara helt förvriden. De måste känna sig oslagbara, överlägsna, eller är de enbart dumma och saknar all typ av respekt.

Linda Hedenljung hos Östersunds Posten redovisade i höstas en stor undersökning om kvinnovåldet i Jämtland. Ett stort och viktigt arbete som finns att läsa om ni går in på: www.op.se och söker vidare.

På sin egen sida har hon också delat följande råd till män, föräldrar och andra som ska vara förebilder för ungdomar. Det får bli min avslutning.


  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.