Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Dagens grattis fastnar i halsen

KriminalitetPosted by Torbjörn Ohlsson Tue, March 08, 2016 17:13:49

Internationella kvinnodagen och kvinnor gratuleras till höger och vänster. På sociala medier är det ingen hejd på alla grattis. Enskilda grattar, politiska partier och andra organisationer grattar och jag undrar till vad.

Jag har skrivit om mäns våld mot kvinnor många gånger och nu gör jag en liten resumé över några av inläggen och frågar om det är detta som kvinnorna ska gratuleras till?

Myter
Börjar med professor Eva Lundgren, som avslöjat myterna om att det är alkoholiserade, arbetslösa och invandrarmän som är de största förövarna.
Nej - det är en myt.

Hennes studier visar att 82 % av männen som misshandlar är födda i Sverige, de har arbete är välutbildade och inte alkoholiserade.
Nej, det är snarare vita medelålders män, med bra utbildning och bra lön, som toppar den föga smickrande statistiken.

Jag gissar att de flesta hört talas om Kapten Klänning och vet vad han gjorde med unga kvinnor?
Han är ett undantag säger många, men så är inte fallet.
Det som är undantaget är att han är en hög polischef, inget annat.
Ska vi gratulera kvinnorna till det?

Organisationen PLAN redovisade en rapport från Unesco om våld mot barn, oftast flickor.
Uppskattningsvis blir 337 000 flickor utsatta för våld och övergrepp i sin skolmiljö VARJE DAG, någonstans i världen. Det blir 4 flickor varje sekund.
Talen blir så stora att de är svåra att ta in.
Bakom varje siffra finns ett barn, oftast en flicka.
Är det något att gratulera kvinnor och flickor till?


Detta bemöts förmodligen med att detta sker inte i Sverige. Det är någon annanstans. Men rapporten är internationell och Sverige omfattas av den.
Lägger vi till att svenska vita medelålders män åker till Sydostasien och våldtar unga kvinnor så är Sverige absolut med i statistiken.
Är det något att gratulera kvinnor till?

Slavhandel
Tror någon på allvar att slavhanden är avskaffad?
Då ska jag berätta hur en slavhandel avslöjades i Göteborg, för några år sedan.
När polisen slog till mot tre lägenheter i nordöstra Göteborg fanns sju kvinnor och tre hallickar i lägenheterna. En kvinna var inlåst och misshandlad. Totalt hade elva kvinnor i 20-30 årsåldern lockats till Sverige från Rumänien för att under slavliknande förhållanden sälja sex.
Förövarna dömdes till mellan 4 – 6 års fängelse i Tingsrätten medan Hovrätten sänkte straffen.
I domen beskrevs hur den gamla ”kända sexhandeln” förråats och övergått till ren slavhandel. Att man köper en kvinna på ”livstid”, eller för ett eller några dygn.
Priset var 20000 kr för livstid och 700 kr för ett dygn och faktiskt möjlighet till ”öppet köp.”
Är det något att gratulera kvinnorna till?

Attityder m.m.
Jag skulle kunna skriva om många fler fall och utredningar, men jag tror alla förstår vart jag vill komma.

Våld mot kvinnor är en mansfråga och inte en kvinnofråga. Det är inte kvinnorna som ska stanna hemma utan det är männen som ska straffas och deras (våra) attityder måste förändras.
Jag såg t.ex. nyligen en bild på en ung kille på en musikfestival som hade en t-shirt med texten, ”eat – sleep - rape – repeat”
Vad skickar det för signaler?

Amnesty gjorde för några år sedan en undersökning till olika personers attityd till våldtäkt och kom fram till en några skrämmande slutsatser, nämligen:

Nästan var tredje ung man tycker att en kvinna som blir våldtagen får skylla sig själv. Framförallt om hon klätt sig utmanande, inte gjort motstånd eller varit berusad. Skulle kvinnan dessutom ha gått ensam genom ett ödsligt område då är hon, enligt vissa, i stort sett helt ansvarig för att ha blivit våldtagen.

Jag slutar med ett citat från en kvinna som jag haft en dialog med omkring mäns våld och attityder mot tjejer. Hon skriver så här:

Och vet ni vad? Det gör mig riktigt, riktigt förbannad. Det är inte våra döttrar, systrar eller mammor som ska tänka på hur de ska agera med försiktighet. Det är inte främst min plikt att se till att mina döttrar inte genar genom den mörka parken. (Även om jag kommer att prata med dem om farorna med det och varningstecknen i den fasta relationen).

Det är faktiskt ni som har söner som har en enormt viktigt uppgift framför er. Att uppfostra dem till män som inte våldtar, som inte slår och som inte kränker. Att vara empatisk och våga visa omvårdnad utan att det ska ses som tjejigt och mesigt.
Är rätt säker på att ingen vill se sin son som potentiell våldsutövare.
Tar vi vuxna vårt ansvar behöver han heller inte bli det och våra unga tjejer kan ta vilken väg de vill hem från discot”  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.