Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Skapa tid för eftertanke

DrivkrafterPosted by Torbjörn Ohlsson Thu, March 10, 2016 09:54:49

Åkte igår skidor i spårsystemet intill det vackra Österfjället. Vit snö, blå himmel och gul sol. Inte en vindpust. En utsikt som jag upplever ofta och som jag blir lika hänförd över varje gång.

Oavsett om det är sommar och jag är ute på vandring eller om det är vinter och jag åker skidor så brukar jag stanna och bara njuta. Stunder som jag lite slarvigt kallat för ”min kontemplation.”

Nu är kontemplation, i den riktiga bemärkelsen mycket mera än att tyst njuta av utsikt en stund. Moder Theresa menar till exempel att kontemplationen ska ge det hon kallar för ”inre frid”

När jag tänker på mina avkopplingsstunder på eller intill fjället så tänker jag även på begreppet personlig utveckling. Tomas Tranströmers fina rader ut i dikten ”Romanska bågar”, återkommer ofta:

”lnne i dig öppnas valv bakom valv oändligt.
Du blir aldrig färdig och det är som det skall”

Med det menar han att du utvecklas så länge som du lever.

Det hör ihop
Jag är övertygad om, att om man ger sig tid till eftertanke och att vila i ensamhet, så utvecklas man som människa. Självfallet behöver det inte vara på en fjällsluttning även om det passar mig bra, utan det räcker med någon form av ”andningshål” dit man kan dra sig undan.
Men jag tror att det krävs ett visst mod och självförtroende att bara sitta eller ligga ner och bara ha sig själv som sällskap. Att låta tankarna fritt flöda omkring.
Men jag är fullt övertygad om att det är en viktig del i en person utveckling. Till allt positivt som följer räknar jag:

Mindre stress
Du lär dig att minska din vardags stress och även lära dig hur du ska bära dig åt då du känner att stressen börjar krypa på.
Du inser nämligen att du bara är ett litet kryp i universum. Världen kretsar inte runt dig.

Bättre självförtroende
Du lär känna dig själv och stärker din självkänsla, självbild och sist men inte minst ditt självförtroende och våga vara dig själv och våga leva livet

Ökad medvetenhet
Du lär dig att leva i nuet och inte fastna i tråkiga saker som har passerat och inte vara orolig för framtiden. Du uppskattar det du ser och upplever.

Ökad kreativitet
Du lär dig bli mer kreativ och kan även lära dig hur du blir en problemlösare. När jag tolkar in detta i min egen situation känner jag igen mig:

Ett exempel från min tillvaro är mitt skrivande och alla nya kontakter detta gett. När delar av skrivandet även uppförs på scen känner jag att jag utvecklats som människa och jag "tackar" många ensamma stunder på fjället för en stor del av detta.

I den anställning jag hade i banken inspekterade jag massvis med hårdlarmade bankvalv, med närmare en meter tjocka med tätt armerade betongväggar. De valv som Tranströmer beskriver skyddas enbart av mig själv och jag finner innehållet mycket värdefullare och starkare än innehållet jag sett i alla bankvalv tillsammans.


Alternativet
Om man nu inte ger sig några ensamma stunder ibland vad kan hända då:

1. Jag tänker på många av mina medmänniskor som stressat springer från möte till möte i tron att de är viktiga. Att deras närvaro på alla platser, helst samtidigt, är avgörande för deras, företagets, ja nästan världens överlevnad.

2. Och som tack för stressen kommer som ett brev på posten sjukdomar, illamående och utbrändhet. .

3. I nästa steg så har deras uppdragsgivare upptäckt att verksamheten fungerar även om stresspellen är sjukskriven och meddelar honom/henne att han/hon inte behövs efter sjukskrivningen. Men tack för dina insatser……

Hur kan tankarna och upplevelserna vara?
”Belåtet sträcker jag ut mig på liggunderlaget. De här stunderna är guld värda. Att vara mätt, nöjd och få lägga sig ner och bara låta tankarna sväva iväg.

Jag låter tankarna sväva fritt en stund till, tills jag nästan dåsigt hör hur någon grymtar till. Tittar upp och skrattar till. Dessa härliga renar. Så nyfikna men ändå så skygga. Tio stycken stirrar envist på mig men kommer inte närmare än tio meter. Jag sätter mig på liggunderlaget och de flyter iväg på ljungen. Högburet huvud och en stolt uppsyn. Fjällens skepp.”

Exotiskt
Att jag får leva i en exotisk miljö tycker jag följande episod bevisar:

För c:a 15 år sedan hade vi här i Gräftåvallen några s.k. nobelsymposier. Det var nobelpristagare i fysik som under några dagar träffades och utbytte erfarenheter. Under de här dagarna fick de uppleva en del av den jämtländska fjällvärlden, våra matspecialiteter och våra traditioner.
En kväll, när en av gästerna beundrade utsikten, frågade han ägaren till Fjällanläggningen:
- Får man vandra ensam uppe på fjället?
- Javisst, blev det självklara svaret
- Får man sova ute på fjället?
- Naturligtvis.
Han ville då betala en summa pengar till den person som följde honom upp på fjället för att sova i tält en natt. Jag vet att en person följde med professorn och utan att veta säkert, tror jag inte att han behövde betala någonting.
Han hade också betonat innan han åkte att det var det mest spännande som han hade gjort.
Skönheten och friheten hade imponerat på honom och han hade tillagt att han var så trött på alla Hilton Hotels runt om i världen, där de vanligtvis hade sina möten.

Enligt uppgift från ägaren till Fjällgården (numera förre ägaren) så hade han flera gånger skrivit och berättat om hur mycket han hade uppskattat upplevelsen på fjället.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.