Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Våra värderingar är?

Makt o maktmissbrukPosted by Torbjörn Ohlsson Tue, May 17, 2016 17:38:34


Just det, vad är våra värderingar. Känns minst sagt rörigt just nu?
Gång på gång hörs från ledande politiker och företagsledare ”våra värderingar är……” , eller ”vår värdegrund är…..”

Jag har grottat ner mig i några händelser, några riktiga dikeskörningar:

- Skatteverkets överdirektör, med generaldirektörens godkännande ringer och tipsar en bekant, kabinettssekreteraren om att hans namn finns på en lista över personer som misstänks har placerat pengar utomlands i syfte att undgå skatt. Vad ger det för signaler?

- Mona Sahlin som en gång betraktades som ett politiskt geni är åter i blåsväder. Utreds av åklagare. Vad skickar hennes agerande ut för signaler?

- Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson tar ut full lön från Riksdagen trots att hon inte finns där längre. Hon bryter inte ens mot Riksdagens regler. Vad skickar det ut för signaler?

- Vi har en bankdirektör som blev kickad på grund av misstänkta insideraffärer. Utredningen lades ned och ett maktspel inför öppen ridå tog vid. Vad skickar det ut för signaler?

- En annan bank, har en styrelseordförande som kallar 90 % av sina kunder för ekonomiska idioter, samtidigt som hans bank spelar en central roll med misstänkta bluffbolag i Panama. Vad skickar det ut för signaler?

- Olika kulturer har sina värderingar och tänk vilket liv det blev när Yassri Kahn inte handhälsade på en kvinnlig journalist. Det blev riktigt intressant.
Ska vi ta hänsyn till hans värderingar om kvinnor eller att den svenska jämställdheten fick sig en törn?

- En annan kulturskillnad är synen mellan generationer. Äldre personer i Sverige har ofta lägre status än i många andra länder, där släktskapet utgör den viktigaste grunden för att umgås. I många Arabländer väljer man inte bort en kväll med en gammal mor för att umgås med jämnåriga.

Listan på tokigheter och okunskap kan göras mycket lång, men jag tror att alla inser att vårt land står inför en gigantisk utmaning.


Hela Sverige behöver utbildas.

Det behövdes alltså ett uteblivet handslag, fifflande politiker och maktlystna bankdirektörer för att få igång en ordentlig diskussion om samhällets och våra egna värderingar.

Jag och mina kollegor åkte tidigare landet runt i många år och genomförde etikutbildning för bankanställda.
Det är sällsynt att anställda bryter mot de fastställda etiska reglerna, men så kommer ledning och styrelse och förstör och jag undrar vem som utbildar styrelseledamöter och ledningsgrupper? Behovet är uppenbarligen stort.

Vem utbildar politiker och personer i statliga verk om deras etiska regler?
Behovet verkar stort.

Vem utbildar oss alla i olika kulturers värderingar?
I debatten som förs idag verkar många utgå från att människors värderingar förändras i samma stund som de passerar en nationsgräns.

Jag skulle vilja se en kraftsamling i hela samhället runt frågor omkring etik, moral och värderingar. Hela samhället måste inkluderas. Skolor, företag, partier, föreningar, myndigheter m.fl.
Och kom ihåg, det måste ske kontinuerligt. Värderingar förändras över tid. Och det gäller inte bara för att slippa övertramp från ledande politiker och näringslivstoppar.
Vi kommer för all framtid att leva i en mångkulturell värld och vi måste lära oss mera om varandra. Vi ska leva tillsammans och vi ska göra affärer med varandra.

Jag är beredd på synpunkten att ”man ska ta seden dit man kommer” och de som kommer hit måste anpassa sig till svenska seder och svenska regler.

Min motfråga blir då.
Innebär det att vi anpassa oss efter fifflande politiker och giriga näringslivstoppar?

Nä, naturligtvis inte – Vi har ett jättejobb att göra !

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.