Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Skuggans lag

Böcker som jag yttrat mig omPosted by Torbjörn Ohlsson Tue, August 09, 2016 17:10:42

En bok som jag rekommenderar alla att läsa är Simon Häggströms ”Skuggans lag.” Simon är chef och grundare till Prostitutionsgruppen inom Stockholmspolisen. Han berättar rakt och osminkat om den verklighet han möter på gatan, i lägenhetsbordeller och på nätet.

Det är en beskrivning av en verksamhet som pågår dygnet runt, mitt ibland oss, men som ändå är okänd för de flesta.

För många som lever tryggt och ombonat kommer boken att bli en skakande läsning och jag håller inte för otroligt att innehållet kan störa nattsömnen för vissa. Jag rekommenderar ända alla att läsa boken.

Boken är som en lång rapport direkt från gatan utan alltför mycket analyser. Han skriver ändå att sexhandeln är ett mansproblem och straffen för sexbrott är låga.

I sitt förord skriver han att han tillägnar boken alla hundratals kvinnor och barn som han mött under åren i sitt arbete. Jag tvivlar inte en sekund på detta. Simon och övriga i gruppen jobbar oförtrutet mot en verklighet som de så väl känner men samtidigt inser att alla gripanden bara toppen på ett isberg.

Några utdrag ut boken
En sexköpare säger, ”jag ser det som en välgörenhet när jag köper sex. Man känner att man gör kvinnorna en tjänst. De behöver ju pengarna”

En kvinna säger: ”De människor som aldrig behövt överleva kommer inte förstå varför vi står på den här gatan.”

Mer dramatiska händelser är när de griper en chefsåklagare som köpt sex. Han greps när han var på väg till jobbet för ett skift som jouråklagare.
Han fick väl sparken, tror ni kanske. Nä, lägsta tänkbara böter och omplacering men inte sparken.

Han berättar om ren och skär slavhandel med kvinnor, som fraktas från ort till ort och tvingas ”jobba” med att ta emot sexköpare, tjugofyra timmar per dygn, sju dagar i veckan.

Orsaker
Förutom många människoöden så finns avsnitt om orsakerna till att kvinnor prostituerar sig. De vanligaste orsakerna är fattigdom, psykisk ohälsa, tidigare övergrepp och missbruk. Myten om ”den lyckliga horan”, d.v.s. kvinnan som säljer sex för att hon njuter av det kommer ordentligt på skam. Dessa kvinnor är väldigt få.

Köparna
Alla kategorier människor. Allt från den ensamme, olycklige mannen till män i samhällets toppskick, t.ex. chefsåklagare och höga statstjänstemän.

En trend som blivit tydlig de senaste åren är att köparna blivit allt yngre. Tidigare var de flesta fyrtiofem år och äldre. Idag grips, varje vecka, tonårskillar.

Jag slutar med ett citat från en 16 årig prostituerad.
”Jag träffade en hel massa män. Men jag kunde aldrig träffa samma köpare två gånger. De äcklade mig för mycket. De flesta av dem kunde ju lika gärna ha varit min egen pappa”

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.